Casestudie: Amateur student speelt prof. dr. Ori de bal tussen de benen en laat hem alle hoeken zien
Op de goede MBA-schools worden regelmatig gewerkt met casestudies uit de praktijk om uit te leren. Studenten leren om die “real life cases” te analyseren om de theorie beter te begrijpen. In dit verband raad ik heel Suriname aan om zelf de case “Regering bezoekt Campus voor overleg met studenten” te bekijken en te bestuderen. En dat is dan om de theorie over modern leiderschap beter te begrijpen of beter gezegd te begrijpen waarom Suriname nog mijlen ver is van modern leiderschap.
Bekijk het overleg op woensdag 7 februari, kijk vooral vanaf 11:00 minuten, met VP Brunswijk MBA, Minister Prof. dr. Ori, het bestuur, de directeur en een groep studenten met een vertegenwoordiger/woordvoerder. Met dank aan Sunweb TV.
Dit overleg geeft een inkijk in een paar dimensies:
- De archaïstische – old school, old fashioned, koloniaal – manier van overleg tussen autoriteiten en het volk
- De onvolwassen houding en stijl bij interactie: zowel in vorm als op inhoud
Dit is allemaal te zien in iets kleins, de vorm: de hele leiding gaat achter een lange tafel zitten met notitie blokken alsof het om een grote VN-conferentie gaat die een wereldprobleem gaat oplossen. Het is een mug case die tot een olifant wordt gemaakt voor eigen ego. Ze zitten allemaal tegenover de groep studenten die niet keurig op een rij zitten maar lekker chaotisch opstandige staan terwijl er zoveel stoelen zijn. De “setting de scene” was op voorhand verkeerd en dat was een “recipe for disaster” wat gaande de sessie ook naar voren kwam.
Er zaten zoveel mensen achter de tafel die kennelijk nu pas plotseling uit hun “luie stoel” zijn gekomen en maakten zo driftig notities maar de realiteit zal zijn dat er straks niet eens een fatsoenlijk verslag met acties en opvolging beschikbaar zal zijn. Terug in hun “airco kamer” zijn zij weer over tot de roddels en machinaties en te lui om de notities verder uit te werken.
De vorm achter de tafel is een format die je veel ziet als men in Suriname geïnterviewd wordt. Heel vaak zit de geïnterviewde veelal in een draaistoel achter zijn/haar bureau met veel papier en pen als bewijs van hun status. De afstandelijkheid en autoriteit druipt er vanaf.
De ouderwetse koloniale manier van omgang is zo diep ingebed dat men het niet eens inziet. Suriname is nog mijlenver van modern leiderschap dat af te leiden is uit deze kleine symbolen en uitingen.
In die sessie zag je een aantal hele curieuze momenten en daarmee kregen wij een inkijk in het glazen huis van de foute manier van besturen door foute bestuurders. Prof. dr. Ori werd afgedroogd door een jonge student die in feite nog een amateur zou zijn maar die duidelijk de meerdere was van Ori die steeds gefrustreerd de bal tussen zijn benen zag wegrollen richting het doel waar de gewiekste Brunswijk doodeenvoudig probeerde te scoren.
Enkele momenten ter illustratie van de ouderwetse koloniale manier van denken en werken en waarom Suriname nog mijlenver is van modern leiderschap:
- Arrogantie van de macht
Ori probeerde diverse keren zijn macht te laten gelden maar de student woordvoerder bleef inhoudelijk kalm en pareerde op inhoud en tactiek zodat Ori elke keer in zijn hem gezet werd. Op enig moment probeerde hij ook tegen Brunswijk met de opmerking “VP ko gwe” met een stijl alsof Ori is “calling the shot”. Uiteraard liet de gewiekste Brunswijk hem in zijn arrogante sop gaarkoken. Ori zou nimmer dit geflikt hebben naar de President toe. Hier zie je ook de arrogantie en selectiviteit van hem. Verbaast het iemand nog dat het op het ministerie niet helemaal soepeltjes gaat? Verbaast het iemand nog dat het een “verspreking” was van de professor toen hij het had over “alleen hindostanen kunnen het land ontwikkelen”? Verbaast het iemand nog dat het hele diaspora kapitaal verhaal slechts bij een stapel papieren is gebleven? Nee, het mag niet verbazen want je krijgt de zoveelste inkijk in de stijl en aanpak van de professor, een archaïstische manier van optreden.
- Slechte voorbereiding
De sessie was duidelijk slecht voorbereid door de regering, het bestuur en de directeur want het was de student woordvoerder die keer op keer naast inhoudelijke punten ook het proces aan de orde stelde. De regering was kennelijk uitgerukt om alleen even de brand te sussen met wat ondoordachte zoethouders maar niemand achter de lange tafel met de vele notitieblokken had een end-to-end proces aanpak voor de vergadering. De minister was duidelijk niet in control door de slechte voorbereiding want de hier werd de bal steeds tussen zijn benen gespeeld en de student was steeds in de lead met “hoe is het vervolg”, “krijgen wij deze afspraken op papier”, “kunnen wij binnenkort weer om de tafel” en helemaal dodelijk was de uitsmijter van de student met de opmerking “heeft misschien de directeur iets te zeggen” en “ik zie dat de directeur niets wil zeggen”. De student woordvoerder bepaalde de richting en verloop van het gesprek.
De afhechting van het gesprek was zo amateuristisch als een goedkope pleister op een nog gapend en bloedend wond. Gesprek met heleboel open eindjes, gesprek zonder een samenvatting en duidelijk een teken van paniekvoetbal bij de regering. Dit was een toonbeeld van koloniaal management en een bewijs waarom Suriname nog mijlenver is van modern leiderschap.
- Afstraffing van gemeenheid
Ori werd contant terugbetaald bij zijn poging om met valse en gemene streken te komen over vorig bestuur en daarmee impliciet over de vorige regering. Hij kwam kennelijk niet alleen kijken hoe hij als “vader” warm en betrokken naar de “arme” kinderen die de toekomst van het land vormen tegemoet te komen maar had zijn “mes al geslepen” om de vorige regering een steek toe te brengen. De verhoging van de tarieven ligt aan achterstalligheid vanuit het vorig bestuur was de rode draad van zijn opstelling. Dat kan wel waar zijn maar het proces van verhoging was heel onzorgvuldig en de omgang met de kinderen was benedenmaats en die dingen hebben niets te maken met vorig bestuur of vorige regering. Bovendien de klachten en noden van de studenten zijn niet allen direct een gevolg van gebrek aan geld. Hier zag je weer hoe de gewiekste Brunswijk de professor een college “pragmatisme en betrokkenheid” gaf, dit omdat Brunswijk niet met de hebbie van steeds verwijten zit. Hij wil vooruitkijken. Ori is weer in het openbaar afgedroogd en afgestraft. Hij is het levend bewijs waarom Suriname nog mijlenver is van modern leiderschap.
- Kermis en kerstboom van organisatie
De ineffectiviteit en inefficiëntie van de organisatie wordt als een pijnlijk wortelkanaal van een verstandskies bloot gelegd. Er is een bestuur, er is een directie en daarachter zijn er directeuren op het ministerie met een minister en daar bovenop een Vice President en daarbovenop een President die allen kennelijk met een campus bemoeien. Wat een kerstboom van structuur. De VP zei “dat nemen wij mee naar de President”. Archaïstischer kon het niet. Het nieuwe bestuur en directeur zijn niet eens in staat geweest om bij de overname een snelle eigen analyse te maken van de prangende knelpunten zoals veiligheid en gebrekkige kook faciliteiten die niet direct met budget en begroting te maken hebben. Als er bijvoorbeeld een bewaker aanwezig is maar er toch onveiligheid is op de campus dan is het een kwestie van slecht management. De directeur is duidelijk niet bij machte om leiding te geven zonder zijn autoriteit en macht aan te spreken. De student woordvoerder legde dat pijnlijk bloot door een paar keer te herhalen dat de directeur niet in staat is met “zijn” studenten te overleggen zonder de politie erbij te halen.
De leiding zit met een stapel notitie blokken achter een lange tafel maar is niet eens in staat om een lijst van problemen samen te vatten en de te nemen maatregelen als acties voor te leggen en die uit te voeren. Macht en arrogantie enerzijds en ego en status anderzijds bedwelmt ze. Een toonbeeld van archaïstische manier van denken. Suriname is nog mijlenver van modern leiderschap
- Kracht van het volk
Al tijden wordt er in Suriname gezegd dat jouw stem laten horen niet helpt maar deze sessie heeft het tegenover gestelde laten zien. De studenten hebben op een ordelijke manier, zonder “geweld”, en op een doortastende manier de regering, het bestuur en de directeur tot overleg gekregen EN tot toezeggingen gekregen. Dit is het bewijs dat het volk meer macht en gezag heeft dan men wil geloven. Doortastendheid en gestructureerde aanpak brengt elke autoritaire leiding tot halt. Het glazenhuis van Ori is heel vakkundig aan diggelen geslagen. Dit kan ook bij tal van andere autoritaire beslissingen van de regering. Het volk moet wel uit die “luie” of “laffe” of “lakse” stoel komen.
Tenslotte, deze sessie liet generiek ook iets anders zien wat wij in het land gebeurt. De autoritaire arrogante houding van de President wordt overal gekopieerd door mini presidentjes. De directeur van de campus heeft die houding, de minister heeft die houding en bij tal van andere instanties zie je die houding ook. De sfeer is heel giftig aan het worden. Het volk moet bewuster worden.
Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan