donderdag 21 september 2023
32.9 C
Paramaribo
15.2 C
Amsterdam
4.8
(4)

Brunswijk,Santokhi en Somohardjo laten zien waarom Bouterse vele maten groter is

lees ook ...

Is Jogi een loverboy geworden die aan grooming doet?

De verklaringen van voornamelijk moeder Rishma Gajadien in de zaak rond “onregelmatigheden bij grond” geeft ons een bijzonder beeld van wat er mogelijk gebeurd kan zijn. Mogelijk is gebeurd want er is...

Afgelopen dagen maakte iedereen zich druk over de kroning van Brunswijk tot een of ander koning. Iedereen viel over verschillende aspecten van zijn koningschap en de organisatie die hem wil kronen maar niemand – op een paar verdwaalde na – sprak zijn verbazing en of afkeuring in het openbaar uit over het feit dat Brunswijk nu weer met zoveel nadruk etnisch politiek voert door aan te geven dat hij alle marrons en creolen – afro’s – wil bundelen en vertegenwoordigen.

Dit is in alle djugu djugu helemaal niet belicht. En hier zit het venijn, hier zit de takru. In Suriname voeren wij vaak de verkeerde discussie. Laat die man koning worden, keizer worden, admiraal worden, dat na a mang zaak. Het wordt iets anders als hij de lont in het kruit van de samenleving gaat zetten, dan moeten wij bemoeien.

Brunswijk sleurt Suriname terug naar de koloniale tijd, naar de primitieve tijd van stammen en rassenscheiding. Hij doet hetzelfde als wat Santokhi doet met zijn oriëntatie op India en BJP. Santokhi rukt Suriname uit elkaar en polariseert de gemeenschap al vanaf het begin. Brunswijk en Santokhi zijn helaas niet uitzonderlijk met hun primitief denken want zij hebben gezelschap van Somohardjo die ook langs etnische lijnen denkt. Somohardjo denkt vanaf het begin in termen van bundelen van Javanen.

KOLONIALE TIJD

Deze 3 mannen zijn destructief voor Suriname met hun primitieve gedachte. Hun gedachte staat in schril contrast met de opvatting en visie van Bouterse. Brunswijk, Santokhi en Somohardjo (BSS) laten dus zelf zien waarom Bouterse vele maten groter is dan deze 3 mannen. Hier zien wij waarom BSS extra small (XS) zijn en Bouterse extra extra large (XXL) is op maatschappijvisie.

Brunswijk, Santokhi en Somohardjo (BSS) hadden goede voorbeelden hoe je wel naar eenheid kan werken, ze hebben jaren kunnen afkijken van Bouterse. Zij hoeven de koloniale heersers van 150 jaar geleden niet na te doen maar nee BSS zijn XS, dan gaat het niet komen. Wat er niet in zit komt ook niet uit.

Brunswijk had nog deze week kunnen afkijken van Bouterse hoe hij op de kadermeeting van de NDP in verband met het 37-jarig jubileum van de NDP wederom heeft benadrukt dat in zijn visie er geen ruimte is om onderscheid te maken tussen rassen en geloven. Hij sprak het zelfs letterlijk uit. Hij zei of mensen nu van Chan houden of niet, hij is geen synoniem voor de Surinamers van Hindostaanse afkomst. Hetzelfde geldt voor Ronnie. “If yu lobi Ronnie of yu no lob’ en, dat na yu probleem. Hij is geen synoniem voor mensen uit het binnenland.” Bouterse benadrukte dat binnen de NDP er geen ruimte is voor een etnische benadering.

SURINAME EN DE MAATSCHAPPIJ

Hierin zie je dat Bouterse een visie op de maatschappijontwikkeling van Suriname heeft en hij werkt naar eenheid en BSS laten juist zien hoe zij Suriname en de maatschappij helemaal uitelkaar rukken en met enige genoegen zelfs. BSS gooien hun brandende sigaret in de kruitkamer, zij plegen een aanslag op de maatschappij en zijn met sociale terrorisme bezig.

Het moge duidelijk zijn dat een van de redenen waarom Suriname niet tot ontwikkeling komt is de verdeelde samenleving en zo lang Suriname naar 1 volk werkt komt zal de ontwikkeling van Suriname blijven in de grindbak. De partijen uit de “oude” politiek zoals Front, NieuwFront, V6, V7, VHP, ABOP, PL, Pendawalima zijn de partijen die elke keer de samenleving verdelen. Dit is een hele kwalijke zaak en zijn zelfs een gevaar en barrière voor de ontwikkeling van het land.

Eenheid en sociale cohesie is heel veel waard, is meer waard dan alle bodemschatten – oil&gas, goud en diamant – bijelkaar.

Suriname moet werken aan natievorming. BSS hebben voorbeelden genoeg gehad wat zij niet moeten doen en wat zij wel moeten doen maar hun intenties zijn niet goed. Ze spelen altijd vals. Dit zien wij ook bijvoorbeeld bij het kiesstelsel.

“Lerie ne poroe dong”

Brunswijk maakt veel heisa over de wijziging van het kiesstelsel omdat hij vindt dat ABOP tekort gedaan zal worden maar hij bewijst met zijn houding en handeling dat hij zelf kiest om met ABOP een marron partij te zijn. Dan moet hij niet huilie huilie doen als hij straks minder zetels heeft in een one man one vote one value systeem want de marrons zijn in aantal klein. En als Brunswijk meer zetels wil dan moet hij op college bij Bouterse en niet bij een of andere professor die diploma’s uitdeelt voor paar SRD’s. Wij zeggen in Suriname “lerie ne poroe dong” maar in dit geval is het nog banaler “papiera (diploma) ne poro dong”.

Santokhi moet straks ook niet huillie huillie doen dat hij met zijn VHP ook gehalveerd wordt want de niet-hindostanen gaan niet meer op hem stemmen want naar wat wij zien woont Santokhi in Suriname maar leeft in India. Van een betrouwbare bron – Surinaams official – vernamen wij dat Santokhi in India bij het aanhoren van het Indiaas volkslied ontroerd en emotioneel was. Zijn hart en ziel worden dus eerder geraakt door India en dat verklaart zijn hang naar BJP en zijn houding in Suriname naar anderen dan Hindoe Hindostanen.

Van Somohardjo is het al lang bekend dat zijn hele bestaan in de Surinaamse politiek is gebaseerd op de Javaan. Dat hij nog een rol mag spelen in de Surinaamse samenleving is een “sociale misdaad”.

Door het gedrag, de houding en kijk van BSS wordt de Surinaamse samenleving herinnerd aan de “verscheidenheid in eenheid” visie van Bouterse. BSS laten met hun houding en kijk zien waarom Bouterse dus vele maten groter is dan deze 3 mannen samen. Ze kunnen dus even op college bij Bouterse.

Ik geef BSS ook graag nog even gratis digitaal college in maatschappijvisie.

Ik zou willen afsluiten met een variant op de uitspraak van Bouterse op de NDP-meeting. If yu lobi Bouta, if yu no lobi Bouta na yu zaak maar je moet wel zien wat open en bloot daar ligt en leren toegeven dat er maar 1 politiek leider in Suriname is op het gebied van natievorming.

En if yu lobi mi, if yu no lobi mi na yu zaak maar vermoei mij niet met stickers over NDP of paars. Ik benoem en laat zien wat zo opzichtig op tafel ligt.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

Lees in het verband ook het artikel “Sociale ravage is erger dan economische schade voor Suriname”, 19 november 2022.  https://www.srherald.com/ingezonden/2022/11/19/sociale-ravage-is-erger-dan-economische-schade-voor-suriname/

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBrunswijk,Santokhi en Somohardjo laten zien waarom Bouterse vele maten groter is