zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
5
(4)

Boter bij de vis bewijs geleverd hoe nieuwe politieke partijen lucht verkopen

lees ook ...

Oproep en uitdaging aan VHP,Santokhi,VHPMedia commissie en d...

Santokhi maakt zich klaar voor een tweede termijn. Op zaterdag 25 mei 2024 gaat hij aftrappen met zijn campagne met als rode draad “geef mij een tweede termijn, laat mij mijn klus” afmaken. Dat Santo...

Mijn stelling is dat nieuwe politieke partijen niet de oplossing is. Daarover heb ik recent in een artikel bestaande uit 2 delen geschreven. Lees beide delen hier. “Onzinnig te geloven in nieuwe of bundeling kleine partijen als oplossing (1)”, en “Inhoud en oplossing om uit verziekte samenleving te geraken (2)”,

In de kern is mijn stelling dat de nieuwe politieke partijen gewoon lege gebakken lucht verkopers zijn en totaal niets toevoegen aan de bestaande situatie want ze komen met niets nieuws. Ze doen hetzelfde als al de andere bestaande partijen want ze komen niet gelijk (!) met een visie op de ontwikkeling van het land, ze komen niet met een ontwikkelingsplan, ze komen niet met een onderbouwing van hun “trackrecord”, ze komen slechts met een logo, vlag en kleur en een “sprookje” van nieuw zijn. Hun methode en aanpak is het zelfde namelijk populistisch afgeven op de andere partijen en populair meedeinen op alles wat wij al weten. Ze lenen onze horloge en vertellen ons hoe laat het is. Wat is dan zo anders dan wat wij al hebben? Niks!! Overigens, de mensen in die nieuwe partijen komen vaak zelfs uit de bestaande partijen of hebben al eerder ergens in een partij meegedaan. Dus waarom denkt men in Suriname dat een nieuwe partij de oplossing is voor Suriname?

Bewijs geleverd

Als men denkt dat het bovenstaande theoretisch gepraat is dan moet je naar de podcast uitzending van Dave van Aerde van 14 april 2024 met John Samuel van De Nieuwe Wind kijken.

In deze uitzending wordt alles bevestigd wat in beide artikelen staat. Zowel Samuel als Van Aerde laten zien waarom wij in Suriname elkaar lucht verkopen en iedereen steeds teleurgesteld wordt. De uitzending duurt ongeveer een uur maar u kunt het beste stukjes beluisteren en ik zal hieronder enkele markante fragmenten beschrijven ter illustratie. Het is hemeltergend om de zoveelste lucht verkoper te horen en het hardleerse bij Surinaamse gelukszoekers – dat zijn ze want ze hebben niks te brengen – die zich als politici opstellen te zien.

De Nieuwe Wind (DNW)/John Samuel

Samuel heeft naar eigen zeggen jaren ervaring in de politiek, opgedaan bij de NDP. DNW bestaat al een tijd maar wil in 2025 aan de verkiezingen meedoen. Hier breekt ieders “klomp” of “patta”. De partij en Samuel hebben niet de moeite genomen – ze hadden alle tijd – om een visie en plan op te stellen en daarmee naar buiten te komen. Met een visie en plan voor de ontwikkeling van Suriname te komen maar in plaats daarvan komen ze met praatjes met los en vast populaire korte termijn acties zonder enige onderbouwing van HOE zij die ontwikkeling gaan realiseren en zonder enige onderbouwing van hun trackrecord. Suriname is een patiënt op de trauma operatietafel en Samuel praat over pedicure en manicure van de patiënt. Suriname moet economisch ontwikkeld worden en Samuel praat over het bannen van oneigenlijk benzine gebruik bij ambtenaren als actie als hij aan de macht komt. Pfffff.

Samuel praat over dat hij na installatie eerst alles gaat inventariseren en dan pas kan zeggen wat er gedaan moet worden. Hiermee geeft hij aan dat hij geen benul heeft waar het land nu op hoofdlijnen staat. Hij moet toch nu al weten wat het GDP is, wat GDP/capita is, wat de begrotingen per ministerie zijn en waar het anders moet, wat de verdiencapaciteit van het land is en hoe die te verhogen. Alle cijfers zijn in grote lijnen zo te vinden. Hij weet toch nu al hoeveel ministeries er zijn? Hij weet nu al hoeveel ambtenaren er per ministeries zijn? Waar is zijn visie op het land. Hij kan nu al een toekomst “uit tekenen” toch? Dat is pas visie! Dat is toegevoegde waarde hebben. Hij heeft toch ervaring zegt hij. Laat het dan zien. Bewijs het.

Hij zit bij Van Aerde een uur lang alleen maar gratuite populaire goed-in-de-oren klinkende verhalen te vertellen. Dit is dus de ellende van het land, ze krijgen ruimte en podium om onzin te verkopen in plaats van inhoud te vertellen.

Samuel hamert erop dat men hem moet vertrouwen en vertelt heel populair dat hij zijn salaris als president gaat afstaan. Lekker goedkoop want het klinkt goed in de oren, dit is de nieuwe versie van spiegeltjes en kraaltjes van vroeger. Men moet hem vertrouwen zegt hij want zijn stijl is – zegt hij letterlijk – dat hij de man is van direct aanspreken als iets niet goed is en direct aan de “handrem” trekken. Wel in dezelfde uitzending eerder in het gesprek vertelt hij over een situatie dat hij met een Chinese investeerder aankomt en dat hij naar de toenmalige president Bouterse wil gaan maar dat de “poortwachter” bij Bouterse een tjoekoe van USD 5000 van de investeerder wil en die investeerder heeft dat betaalt en Samuel kan dan door met de investeerder naar Bouterse. Samuel laat het gebeuren dat een “rommelaar” tjoekoe eist en ook nog krijgt. Hoezo is Samuel de man van dingen aanspreken en aan de handrem trekken? Samuel heeft niet gehandeld en maar wel meegewerkt aan corruptie. En dan nu op de borst kloppen dat men hem moet vertrouwen? Totaal geen goede trackrecord in ethiek, en ook helemaal geen trackrecord in visie presenteren en uitvoeren. Wat heeft Samuel te zoeken en te bieden? Nada, niks, noppes.

En wie denkt dat het een eenmalige ongelukkige uitzending van Samuel was bij van Aerde moet een andere de uitzending van Samuel bij Stanvaste van 18 april 2024 beluisteren. De gebakken lucht is van de zelfde soort. Dus dat is alles wat hij heeft.

Dave van Aerde

Ik heb in beide artikelen ook Media, Commentatoren en Opiniemakers (MCO) ook medeverantwoordelijk gesteld voor de “belazerij” van politici. Ik vind dat MCO de politici scherp moet doorvragen en terugsturen als ze niet kunnen vertellen HOE ze het land gaan ontwikkelen en dat zij met bewijzen van hun ervaring en trackrecord moeten komen. Van Aerde is in het algemeen een kritische mediaman maar ook hij ging volledig de mist in. Hij vroeg slechts 1 keer naar zijn plan en Samuel kwam met een wollig verhaal, alles behalve visie en plan en Van Aerde liet het gebeuren en vervolgens ging het alleen maar om populaire praatjes. Van Aerde had Samuel moeten onderbreken en vriendelijk moeten bedanken voor zijn komst met de mededeling dat DNW en Samuel altijd welkom zijn zodra zij een plan hebben dat ze kunnen presenteren en toelichten. Tot dan zijn zij, DNW en Samuel, niets anders dan dertien-in-een-dozijn versie van gebakken lucht verkopers.

Van Aerde klaagt ook steen en been – terecht trouwens – over dat het niet goed gaat met het land maar hij verzuimt Samuel “door te zagen” en biedt hem een podium om “praatjes te verkopen” waarmee hij en DNW straks het land ook zullen verloederen. Dan is Van Aerde ook medeplichtig aan de verloedering van het land.

Bewijs geleverd

Voor de zoveelste keer wordt bewezen dat de nieuwe politici totaal geen moeite nemen om een paar weken zich terug te trekken en met een goed doortimmerd – ook al is het in concept en versie 0.X of versie work in progress – visie en plan te komen. Als ze dat niet doen dan is de vraag wat die politici te zoeken en te brengen hebben. Ze weten het niet, ze kunnen het niet en vaak zijn ze nog onbetrouwbaar. Wanneer gaan Surinamers leren om de juiste vragen te stellen en wat indringend ook nog te zijn. Wij moeten ons toch niet genereren om indringend door te vragen. De politici moeten zich genereren dat zij bezig zijn ons een loer te draaien.

Overigens DNW/Samuel bij Dave van Aerde was geen uitzondering want dit zie je ook bij Leefbaar Suriname en Vishnudatt bij Radio Awaaz en Partij Guillermo Samson bij Radio Tamara. Het is een patroon.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Ingezonden nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBoter bij de vis bewijs geleverd hoe nieuwe politieke partijen lucht verkopen