zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
5
(5)

Blame game van de regering is gemeen, is een teken van zwakte en van slechte inborst

lees ook ...

Oproep en uitdaging aan VHP,Santokhi,VHPMedia commissie en d...

Santokhi maakt zich klaar voor een tweede termijn. Op zaterdag 25 mei 2024 gaat hij aftrappen met zijn campagne met als rode draad “geef mij een tweede termijn, laat mij mijn klus” afmaken. Dat Santo...

Op de lagere school zien wij kinderen uit schrik en angst snel de schuld – blame game – geven aan de ander om zo zijn straf te ontlopen, althans dat denken ze, ze draaien hun matties gewoon een loer om hun vege lijf te redden. Volwassenen daarentegen geven snel de schuld – blame game – aan de ander als teken van zwakte en van slechte inborst en dat is best gemeen.

Wij zien de VHP aan blame game doen. Waarom doen ze dat: uit angst, schrik, zwakte, slechte inborst of allemaal? Ongeacht welke, gemeen is het zeker. Aan wie geven zij al 3 jaren de schuld aan:

 1. De vorige regering
 2. De coalitiepartner met name ABOP
 3. Critici: columnisten en social media

De vorige regering

De schuld aan de vorige regering met name over de schulden is opvallend want VHP wist van alles nog ruim voor ze aantraden en konden dus tijdig kundig beleid daarop maken, iets wat ze ons beloofd hadden!. Ze wisten hoe groot de schulden waren ondanks de retoriek met steeds wisselende getallen over de schulden. In een nog te publiceren artikel zal ik dit met getallen en tijdlijn aantonen inclusief de weerlegging van de mythe dat de kasreserve was gestolen.

Maar voor de ongeduldige alvast een inkijk. Alle schulden waren geregistreerd bij bureau staatsschuld en dat was en is openbaar. De VHP kende alle begrotingen van meerdere jaren en dus konden ze patronen en ontwikkelingen zien in inkomsten en uitgave en hiermee zouden ze kunnen reconstrueren hoe de financiële huishouding van het land was. Hun adviseurs zoals hun ecofin commentator in diaspora die de hele tijd koketteert met zijn analyses konden een reconstructie maken van de situatie inclusief scenario’s met plus en min.

Ze hebben toch zoveel professoren en deskundigen? Bij het aantreden hebben zij ruim 100 dagen over gedaan om een scan te maken wat ze hebben aangetroffen dus dan kan als je kundig – ja met nadruk KUNDIG – bent met redelijke duidelijkheid de stand van de financiële huishouding vaststellen en oplossingen uitstippelen. De VHP heeft nimmer aan het land en volk duidelijk kunnen maken (a) wat hun beeld voor aantreden was en (b) wat hun beeld na overname was en daarmee (c) wat het verschil is wat hen heeft verrast.

Dit is niet gebeurd! Hoezo KUNDIG kunnen besturen? Ik zou de VHP-ers en hun leider adviseren om naar de film Apollo 13 – waargebeurd – kijken en met name naar het moment (scene) over “putting the square peg in the roundhole” en waar Gene zegt “not on my watch”. Daar zie je wat KUNDIGHEID is en LEIDERSCHAP is. Er wordt niets aan niemand verweten maar alle energie is gericht op om creatief en slim een vierkant in een ronde cirkel te krijgen binnen weinig tijd en om de 3 mannen in de ruimte te redden. In Suriname is het enige wat de VHP doet is het volk vermoeien met schuld geven aan de vorige regering in plaats creatief en slim met oplossingen te komen.

Coalitiepartner ABOP

De VHP-ers en hun leider haasten regelmatig om te benadrukken dat ze in een coalitie zitten en daarmee de schuld – blame game – afwentelen op ABOP die volgens de VHP-ers het beleid dwarsbomen en niet meewerken. Was het niet Santokhi die ons allen had verteld: eenheid van beleid, eenheid van bestuur en eenheid van leiderschap? Dus alles wat ABOP doet is ook waar VHP achter staat, eenheid he! Of is het slecht leiderschap van de President die zomaar wat zegt die hij niet kan standhouden? Hem lukt niet om eenheid in beleid, bestuur en leiderschap vorm te geven. Hoezo KUNDIG besturen?

Het bizarre is dat de VHP de schuld aan ABOP en in mindere mate NPS geeft terwijl de meeste missers, schandalen en wanbeleid van de VHP komt:.

 1. Surfin, Nieuw Surfin schandaal: VHP!
 2. HPSG-schandaal: VHP!
 3. Italiaanse Miljarden schandaal: VHP!
 4. Visvergunningen debacle aan Guyana: VHP!
 5. Dubai geld over de balk: VHP!
 6. Indiase Bollywood schandaal: VHP!
 7. Ambassade in Jerusalem polarisatie: VHP!
 8. Diaspora kapitaal fatamorgana: VHP!
 9. SLM schandaal: VHP!
 10. MinFin kas malversatie: op VHP-ministerie
 11. IMF-vertraging: VHP-ministerie
 12. Houtsmokkel doofpot: VHP-president
 13. Haïtianen smokkel doofpot: VHP-minister

De lijst is veel langer maar 13 is een bijzonder getal, ongeluksgetal. Gezien bovenstaande is het bizar en bijzonder vreemd dat de VHP de schuld aan ABOP geeft voor het falen. Is er sprake van schrik, zwakte, slechte inborst of gemeen of allemaal?

Critici: columnisten en social media

De VHP heeft in aanloop naar de verkiezingen alle media gebruikt, veel ondersteuning gehad van columnisten en van een leger van social media trollen. En ook in diaspora. Nu het niet lukt om KUNDIG te besturen vluchten ze in een zwakte door critici in de media te verwijten terwijl die critici niks anders doen dan gewoon licht werpen op wat in het donker gehouden wordt door de VHP. Dit gedrag van de VHP-leider en President is zeker een teken van slecht leiderschap en gemeen gedrag.

VHP heeft al zoveel media in Suriname en zelfs in Nederland aan hun zijde en nog raakt de President van slag van een beperkte groep die kritisch is. Mijn advies aan de VHP is om goed beleid te maken zodat er geen kritische opmerkingen komen. Slecht product en slechte service is niet te camoufleren, zeker niet in het digitale tijdperk waar consumenten snel terug reageren met reviews. Dus VHP leer het, de wereld is veranderd. Jullie hebben op weg naar mei 2020 zelf de digitale geest uit de sociale media fles gehaald dus leer er mee om te gaan. Tafra draai noemen ze dat.

Dus de schuld geven aan critici is een teken van angst, schrik, zwakte, slechte inborst of allemaal. Is zeker gemeen.

De VHP is al 75 jaar, is volwassen. Toon dan geen gedrag als kinderen op een lagere school, maar wees volwassen en werk KUNDIG aan slimme en creatieve oplossingen.

Ingezonden : Hikmat Mahawat Khan

Noot: voorlopig is dit mijn laatste bijdrage in het openbaar in verband met aankomende Ramadan. Ik kies ervoor om even met andere zaken bezig te houden. Ik wens iedereen alvast een gezegende Ramadan, Ramadan Mubarak. Tot na de Ramadan.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnBlame game van de regering is gemeen, is een teken van zwakte en van slechte inborst