maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

De regering laat bewoners ondergelopen gebieden links liggen

lees ook ...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zij...

Mini college aan Oostburg waarom zijn handelingen giftig zijn en aan Simons waarom zij een standpunt moet innemen Ik heb al diverse keren gewezen op het gevaar voor de samenleving door de vergiftigin...

Vanmorgen mochten slachtoffers van de watersnoodramp uit het binnenland hun steungeld gaan afhalen. Er waren zeker duizend mensen of misscien wel duizenden als je de massa’s mensen inschat. Er was de mensen gezegd dat ze vandaag moesten komen. Uiteindelijk werden zij niet uitbetaald op enkele  mensen na, die naar zeggen van het publiek niet eens geregistreerd waren. De slachtoffers van de ramp mogen maandag weer verschijnen en met hun groene of gele kaart om het geld te ontvangen.

Daarbij komt nog dat AOVers geen hulp krijgen, omdat ze al de Algemene Oudedagsvoorziening krijgen die je honger laat lijden en je helemaal geen dak boven je hoofd kan verschaffen. Er kwam ook een ambtenaar naar buiten die uitlegde dat het kantoor naar alle dorpen is geweest om registraties te doen, wat iemand uit het publiek de opmerking ontlokte dat ze het bezoeken van de dorpen niet van tevoren haden bekend gemaakt, om te kunnen stelen.

De ambtenaar zei ook dat sommige personen in de stad woonden, maar snel een verhuizing naar het binnenland haden ingeschreven en dan een uittreksel namen. We weten allemaal dat een verhuisuittreksel minstens zes weken duurt om te krijgen. Voor de nalatigheid van de overheid wat het onderlopen van de dorpen betreft of wrede opzet, moeten pepaalde hoogeplaatsten in feite het gevang in.

Dit alles werd door een bekende Surinaamse activist aan de kaak gesteld, die ook al bijna werd doodgeschoten om zijn activisme. De moordenaars wilden er een Bollywoodfilm van maken en noemden enkele namen van zeer hoog geplaatste personen, met het idee dat hij het toch niet na zou kunnen vertellen. Maar hij overleefde de aanval wonderbaarlijk.

Maar om terug te komen op de uitbetaling die zeer chaotisch verliep en minstens duizend mensen met lege handen naar huis liet gaan, de overheid zou toch wel uit de zestigduizend ambtenaren een tien of twintigtal personen kunnen halen die verstand hebben van het organiseren van zulke massale en belangrijke zaken. De juiste jobtitel weet ik plotseling niet meer, maar dat geeft niet. Want weet je of die mensen te eten hebben voor het weekeind? Ze zijn voor het water gevlucht en al hun huishoudelijk materiaal is vernietigd. Ook hun inkomen hadden ze in het binnenland.

dorp in Sipaliwini

De overheid gaat wel nonchalant om met personen die voor het onder water lopen van hun dorpen zijn gevlucht, die door de overheid zelf is veroorzaakt. Men had ook vóór het onderlopen van het binnenland, de bewoners voor het gevaar kunnen waarschuwen, omdat het damwater geloosd moest worden, omdat de dam anders zou breken.

 

 

Waarom het water was opgespaard is weer een ander verhaal dat met bezuiniging en méér geld verdienen te maken had; het leed, het verlies van hele huizen en de levens van de marrons, hebben zij niet meegerekend. De vraag is of wij deze regering wel moeten vertrouwen, omdat veel geld, hoe het ook verdient wordt, belangrijker voor hen blijkt te zijn dan mensenlevens.

En de marons mogen meer dan ‘chickenfeed’ krijgen voor het onder water laten lopen van hun dorpen. ‘Chickenfeed’ voor een maandelijkse uitkering is onder de tweeduizend Surinaamse dollars. En als het eenmalig is mag de overheid tot in de vele tientallen duizenden betalen, omdat de overheid schuld treft, op zijn zachtst gezegd!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnDe regering laat bewoners ondergelopen gebieden links liggen