Suriname ALTIJD Dichtbij

column

Als nepotisme Suriname redt, ben ik ervoor!

Geplaatst

op

Nepotisme N

De vriendjespolitiek binnen de regering stoort de meeste Surinamers mateloos. Wij hebben van alles meegemaakt op dit gebied, maar nog nooit heeft een president zijn echtgenote op verschillende belangrijke posten geplaatst, betaald of onbetaald. Het gaat hier niet alleen om het geld, maar ook om invloed en macht en om het feit dat je maar 1 persoon bent met twee handen en 1 hoofd. Maar je wil Ba’anansi ‘spelen’ met acht armen. Op zo een manier kan  dictatorschap op een stiekeme manier de natie binnen gebracht worden.  Nu beschuldig ik Chan niet van dictatoriale neigingen, maar ik probeer de zaak van meerdere kanten te bekijken. Het kan namelijk ook zijn dat Chan mensen die dicht bij hem zijn op cruciale posten plaatst omdat hij de huidige Surinaamse situatie als een noodsituatie bekijkt. Vooral  vanuit een traditioneel standpunt bekeken is dat gewoonte bij vertrouwelijke zaken en helemaal in een crisissituatie als van Suriname.

In dat licht bekeken is het volgende minder absurd dan het leek, want het (b)lijkt nu dat niet alleen ‘Me Lissa’ geaccommodeerd wordt, maar ook familie en aangetrouwde familieleden. Dat wordt tenminste gesuggereerd in een ‘ingezonden stuk (Zie foto) op een facebookpagina die misstanden aan de kaak stelt. Er is trouwens niets nieuws onder de zon. Nam ene Dora van Dijk van het onafhankelijk kiesbureau niet haar eigen familie in dienst onder de vorige regering? En op klachten uit de Samenleving werd van overheidswege geantwoord dat ze mensen die zij vertrouwde, in dienst mocht nemen.

Maar om terug te komen op ‘Me Lissa’: Is ze gewoon heersend, aandachtsgeil, machtsdronken of geldzuchtig zoals boze tongen beweren? Heeft haar man, Chan een door haar  speciaal geprepareerde pap gegeten of heeft hij last van verlatingsangst zoals onder andere zijn zoon veronderstelde en die volgens eigen zeggen, zelf ook geaccommodeerd is geworden. Weten zullen we het misschien nooit, maar dat Chan in de taak die hij op zich heeft genomen vertrouwenspersonen rond zich wil hebben is meer dan begrijpelijk, want van zijn directe familie moet hij het duidelijk niet hebben.

Ik vind al deze benoemingen binnen de (extended) family  van de President helemaal niet goed. Maar ik zit zo in spanning te wachten op het herrijzen van Suriname uit de grote economische chaos en het  mega financieel gat dat de vorige regering ons heeft nagelaten, dat ik me echt niet al te druk maak over nepotisme. We hadden Regering Bouterse ‘nog vijf’ gegund en kijk hoe ze er mee om zijn gegaan. Banken werden beroofd door diegenen die daarover moesten waken en hun opdrachtgevers aan de top waren de helers. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.  Laat Santokhi de kans krijgen Suriname te redden uit dit   mega financieel gat. Gun hem zijn vijf! Hij en zijn Melissa  zullen er meer dan keihard voor moeten werken.  –

culturu.com  –  Christa Sluisdom

 

 

8 Reacties
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drs. Ir. Ph.D Rabin Gangadin
maandag 26 oktober 2020 11:22

Het nepotisme en favoritisme zijn inderdaad niet het probleem van Suriname maar juist een gebrek aan kennis en aanpak. Surinamers die zich graag opwerpen als sociale her-verkavelaars van Suriname hebben een visie die eerder een cerebrale erosie symboliseert dan enig ontwikkelingsgezind perspectief. Het Surinaamse kader is een gezellig imperium van een zesjes cultuur. Hierdoor vindt het spreekwoordelijk gezegde: “Holle vaten klinken het hardst “, haar ultieme toepassing binnen deze Surinaamse dynastie, juister een syndicaat van non-verbale verstandelijk in-zichzelf-verdwaalden. Een schuld van $ 2.5 Miljard op een haveloos bevolkingsaantal van 5 ton burgers waarvan het deel dat buiten de poedercultuur valt,… Lees verder »

Yai
maandag 26 oktober 2020 20:40

Ik kan er niet voor zijn als er anderen de zelfde kwaliteiten hebben maar niet aan de bak komen omdat anderen met gezicht worden voorgetrokken. 1 bedrijf runnen is al moeilijk lastang 7 bedrijven .. war vind je de tijd

jeter
dinsdag 27 oktober 2020 01:57

Ik had deze beweringen ook al elders gehoord. Maar kijk het is toch waar. Voor hen die het niet kunnen volgen. De moeder van Melissa en Amar Ramadhin (Volksgezondheid) zijn twee volle nichten. De vrouw van minister Sewdien is de zuster van minister Achaibersing (Financiën). De dochter van de oudste broer (politie inspecteur) van Achaibersing is met een Kuldiepsingh getrouwd. Er is een Kuldiepsingh in deze regering tot minister gemaakt. Santohki’s moeder en de grootvader van minister Sewdien zijn volle neef en nicht van elkaar. In het licht bekeken van deze big extended family zijn de genoemde benoemingen in dit kabinet… Lees verder »

jeter
dinsdag 27 oktober 2020 01:58

Nu begrijp ik waarom iemand als Jogi zo boos werd op Santokhi toen het gedoe van Melissa en de RVC van Staatsolie speelde. Jogi (VHP) verwachte natuurlijk dat de door bij hem bekent geworden familiebanden van Santokhi’s en Melissa’s familie, er meer benoemingen uit die richting zouden komen en dat dit ook zogezegd shit in de tent zou brengen. En de shit is ook gekomen en word ook steeds dikker. Bijvoorbeeld. Santohki had voor Melissa in de Mandir gebeden en Melissa tijdens die gelegenheid met een Hindoe godin vergeleken. Dit leidde tot woede van de aanwezige Mandir bezoekers en de Hindoe… Lees verder »

Kromo
dinsdag 27 oktober 2020 07:34

Mag dat allemaal . Moet iemand deze regering niet gelijk naar huis sturen. Als ze nu al openlijk verdelen. Wat zal er van Suriname overblijven als er straks olie dollars binnen stromen niet het volk zal er baad bij hebben nee een grote familie die zichzelf verrijkt en het volk staat erbij en keek ernaar. Is er niemand in Suriname die dit kan remmen.???

Greg
dinsdag 27 oktober 2020 15:49

“Als nepotisme Suriname redt, ben ik ervoor!” X Nee hoor Christa Sluisdom. Daar ben ik het niet mee eens. Nepotisme “ook al is het met goede bedoelingen” kan als het mis gaat zich zwaar tegen je keren (a go backfire tapu ju zeggen wij in Suriname). X Wat hierna volgt is een gedachtenexperiment om iets te verduidelijken. Stel dat Santokhi zijn zus, broer, zoon, zwager, buurman, eigen vrouw etc etc afgelopen juni bij zich had geroepen. En ze dan vervolgens uitlegt dat Suriname in diepe shit zit door toedoen van Bouterse en zijn vorig regiem. Chandrika zegt hierna tegen zijn… Lees verder »

Greg
dinsdag 27 oktober 2020 15:51

Mensen die goed kunnen luisteren en ook kunnen invoelen waarom Chandrika het land uit de stront wil tillen. Stel dat Santokhi deze groep vervolgens verteld dat hij hen bedoeld en daarom hun hulp nodig heeft en dat hij ze daarom op bepaalde regeringsposities zal plaatsen, zodat ze dan gezamenlijk met hem dit omgevallen land weer op haar benen proberen te zetten. X Je zult zien dat er altijd mensen zijn die in het begin heel flink met zoiets nobels meedoen maar daarna langzaamaan hun eigen plan trekken doordat ze helemaal machtsdronken worden. Als zoiets dan na een tijdje uit elkaar… Lees verder »

Greg
dinsdag 27 oktober 2020 15:53

Conclusie: je moet nooit, nooit en nooit vrouw, zus, broer, zwager, oom, aangetrouwd dit of dat . . . . “vul maar in” gebruiken om er een regering mee samen te stellen. Officieus heet zoiets. Je moet een ‘incestueuze constellatie’ voorkomen. Je bent natuurlijk ook de lu* als mensen erachter komen. En als het erop lijkt dat, deze ongelukkige regeringssamenstelling de oorzaak is van de volgende economische ramp dan is het land helemaal klaar met je. X Ik ben Santokhi niet aan het bashen. Santokhi wil dit land uit de stront tillen? Omdat Suriname OOK zijn land is. Alleen de… Lees verder »

column

Hogere Moraal eist herdefinitie ‘CORRUPTIE’

Geplaatst

op

Corruptietribunaal (1)

Enige tijd geleden kwam een persoon die in dienst is van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de publiciteit met stukken van het ministerie, waaruit zou blijken dat de minister ondanks het personeelsoverschot heel wat mensen in dienst had genomen. Hieronder zijn er volgens hem mensen die SRD 9000 betaald krijgen per maand waar een deel van terugvloeit in de partijkas. Bij minstens enkele van hen ging het volgens de man om mensen die met vervroegd pensioen waren gegaan en die dus al een Staatsinkomen genoten. 

De minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo reageerde daarop, omdat naar hij zegt, het ambt van minister niet beledigd en te grabbel gegooid mag worden.(woorden van gelijke strekking). Volgens zeggen van de minister heeft hij precies 10 mensen in dienst genomen op het ministerie, waar hij verslag van heeft gedaan in de Nationale Assemblee alhoewel dat niet gebruikelijk is.

Verder zegt de bewindsman over het ‘terugvloeien van een deel van de vrij grote salarissen in partijkas’, dat tot directeur benoemde personen 10 procent van hun salaris afdragen aan de partij en dat dit zo is bij alle politieke partijen. Het voorgaande is misschien algemeen ‘beleid’ van politieke partijen, maar voor de meesten van ons is dit nieuws!  Nieuws, dat belangenverstrengeling in zich lijkt te dragen en daarom wat naar corruptie riekt.

Als er tussen de  personen die met vervroegd pensioen zijn gegaan werkelijk mensen zijn die wederom in dienst zijn genomen bij de overheid tegen een salaris van SRD 9000,- is dat op zijn minst oneerlijk, omdat de persoon dan twee overheids inkomens geniet. Mijn punt hier is, dat zo iemand niet verplicht was met vervroegd pensioen te gaan als die toch voor de overheid wilde werken. En weer hangt er een geur van corruptie, maar nu wat sterker.

Ik wil hiermee geenszins de minister uitmaken voor corrupt en al helemaal geen vergelijking trekken met het door van corruptie doordrongen beleid van enkele vorige regeringen. Ik wil hiermee alleen maar aangeven hoe gauw je corrupt bezig kan zijn,  als je niet heel streng bent voor jezelf om het ambt van minister te beschermen tegen bezoedeling.

Bij het streven naar hogere morele standaarden in Suriname, wat een van onze top prioriteiten zou moeten zijn gezien de vrije morele val waarin wij al jaren zitten, hoort het dat wij het begrip ‘CORRUPTIE’  gaan herdefinieren. –  culturu.com  –  Christa Sluisdom

 

 

 

Lees verder

column

Chan (Pres), Bravo (VP) en Aka (MinFin) doen het goed!

Geplaatst

op

Polish 20201118 233054269 (1)

Mijne mensen, de economische situatie waarin Suriname zich bevindt, gaat mijn verstand te boven. De vorige regering had het land achtergelaten als een economisch mijnenveld vol met onvoorziene valkuilen. De overheidsbanken (de Centrale Bank en de Surinaamse Postspaarbank) waren leeggeroofd door hun respectieve directeuren die nu trouwens achter slot en grendel zitten.

De handelsbanken hadden eerder onder druk van de toenmalige Roverheid, de kasreserves (USD’s en  euro’s) door hun cliënten aan hen toevertrouwd, op de Centrale bank moeten storten. En alsof dat  niet erg genoeg was, waren er vele buitenlandse leningen gesloten, waarvan die bij het Oppenheimerfonds van 550 miljoen US Dollars er één van de velen was.  En raadt eens hoeveel van die 550 miljoen US Dollars zijn gebruikt voor belangrijke investeringen.

Volgens Aka, de Minister van Financien, is dat precies 7.3 miljoen US Dollars voor een investering in het Goudmijn bedrijf Newmont. De rest zou consumptief gebruikt zijn en dat is 542 miljoen en 700.000 US Dollars. Dat is veel geld om zomaar te verdwijnen, maar toch heeft het dat wel gedaan. Een deel daarvan is hoogstwaarschijnlijk gegaan naar aardappelen en uien door Alu Baba (Aardappelman) ingekocht als zoethoudertje voor het volk.

Is een deel van de USD 542 miljoen ook in de vorm van salarissen gegaan naar de vele duizenden burgers die de afgelopen jaren in dienst van de overheid zijn genomen? Ik betwijfel dat, want Alu Baba de ex-VP, was haast met stomheid geslagen dat Aka, Chan en Bravo de landsdienaren hun salarissen hadden uitbetaald zonder te lenen, omdat tijdens zijn regering er maandelijks op bedel-leentoer moest worden gegaan om die specifieke reden.

Nu moeten Chan en Bravo met behulp van Aka, al goochelend en jonglerend alle ballen in de lucht zien te houden. Maar wie schetst ons aller verbazing wanneer blijkt dat Channeman(een troetelnaampje is op zijn plaats) en crew, na drie maanden prudent en zuinig beleid, instaat blijken de landsdienaren gewoon te kunnen betalen zonder te lenen. En waarempel blijkt het nu dat prudent en zuinig beleid nog niet het hele verhaal is.

Het volledige verhaal is, dat het geld dat bij de honderdduizenden euro’s, US Dollars en SRD’s op maandbasis in de zakken van de voormalige Landstop en hun uitgebreide foute kring verdween, nu overblijft in landskas, waar dus de 60.000 plus ambtenaren mee betaald zijn. Mooier kon het niet!

Christa Sluisdom

 

 

Lees verder

Meest gelezen