dinsdag 6 december 2022
25 C
Paramaribo
2.7 C
Amsterdam
4
(12)

Als kippen zonder kop…..

lees ook ...

Koning Willem-Alexander, wij willen pardon van u zelf horen!...

Nederland wil 19 december aanstaande excuses komen aanbieden voor de slavernij die 300 jaren heeft geduurd, waarbij de slaven die vrijkwamen in 1863, hun bedbedbedovergrootouders ook in slavernij ware...

De zee rukt op en maakt zich gereed om ons onze vruchtbare leefruimte te ontnemen. Zelf hebben wij er ook aan meegewerkt door de beschermende mangrove te vernietigen en een groot deel van de kuststrook te verkavelen. Maar wij hebben nog steeds geen tijd en aandacht voor het stijgende water zolang het niet tot ons middel komt. 

In plaats van degelijke plannen te smeden om het zeewater voor te zijn, op wat herbeplanting van Mangrove langs de kuststrook na, lopen velen van ons als kippen naar de grond te staren om te zien of er nog wat te pikken valt. Hoe hoger in de pikorde, hoe harder er naar de grond gestaard wordt om alles kaal te vreten of de grond zelf in te pikken; hoe hoger in rangorde, hoe hebzuchtiger en kippiger men wordt. Degenen met de grootste salarissen stelen het meest. Onder hen zijn er met helicopters, wiens kinderen nooit meer hoeven te werken.

Deze mensen stelen als de raven onze belastinggelden en de landsinkomsten uit de produktiesector, terwijl ze meerdere huizen en auto’s hebben, geregeld op reis gaan en hun kinderen op de beste buitenlandse onderwijs instituten studeren. Zeg mij: hoeveel meer en lekkerder kun je eten als je bovenop je riante salaris nog een miljoen steelt. Leg ons uit in hoeveel kamers van je paleis je tegelijk kan vertoeven. Vertel wat je zou moeten nalaten als je al die miljoenen niet gestolen had. Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk: niets! Waarom help je het hele land dan in het verderf als je toch het gestolen geld, huizen, autos, percelen en helicopters niet kan gebruiken, omdat je er gewoon teveel van hebt?

Wat heb je er in vredesnaam aan om gestolen miljoenen op de bank te hebben, maar in de regentijd te moeten verhuizen, omdat jouw chique buurt dan in een snelstromende rivier veranderd? Je houdt je grote-regentijd vakantie, zeg je deftig. Maar er is niets deftigs aan jouw villa in het water en water in jouw villa. Jouw buurt veranderd in een zee, omdat je denkt goed voor jezelf te zorgen, terwijl je gewoon dwaas bent. Je kan niet boven op een tafel staan en je veilig wanen, terwijl je er zelf de poten onder vandaan zaagt. ‘JO KOE!’, zou een bekende Surinamer zeggen. Want alles wat jij je wederrechtelijk hebt toegeëigend, zul je ook eens moeten achterlaten hier.

In plaats van met jouw hebzucht al het goede te bezoedelen door stuiptrekkend en bloedend rond te fladderen als een kip zonder kop, kunnen wij liever een nieuwe stad bouwen boven op een berg in ons paradijselijk mooi binnenland, om van te genieten zolang we nog hier op aarde zijn, want het water is niet mis!

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnAls kippen zonder kop.....