Op 21 januari 2024 is in een artikel via het ander platform te lezen dat minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aangeeft dat de basisscholen in Suriname maar 800 lesuren hebben op jaarbasis tegenover 1200 lesuren in de rest van de wereld.
Dat van de 1200 uren klopt helemaal niet! In Europa hebben ze gemiddeld 800-900 lesuren en in Nederland 1000. In Singapore draaien de basisscholen gemiddeld 1014 lesuren per schooljaar.
In Europa staat Finland aan kop met de beste onderwijsresultaten. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat dit land, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats. De basisscholen draaien in Finland gemiddeld 800 lesuren per jaar. Singapore staat qua onderwijsprestaties op de 1e plaats op de lijst van OESO met zoals eerder aangehaald gemiddeld 1014 lesuren op jaarbasis.
De minister stelt langere lesdagen tot 15.00u. voor om de opgelopen achterstanden, o.a. ontstaan door de coronajaren, in te halen. Zulke lange schooldagen in de verzengende hitte in Suriname gaan er niet voor zorgen dat kinderen na 13.00u. nog optimaal aandacht hebben voor de aangeboden lesstof. Om de opgelopen achterstanden in te lopen moet men andere en inventieve manieren bedenken.
Een citaat van de minister: “Ik hoor elke keer over onderwijs in waarden en normen, cultuureducatie, milieueducatie. Maar hoe ga je het met een curriculum doen met slechts 20 uren per week?”
Het onderstaande filmpje toont aan hoe ze dat doen op de basisscholen in Finland.
De rode draad in het Finse onderwijs is: Laat kinderen vooral kind zijn door ze de gelegenheid te geven om voldoende te kunnen spelen en te genieten van hun jeugd. Zo leren ze naast de basisvaardigheden ook spelenderwijs op lesdagen die niet tot de nok gevuld zijn. Die variëren namelijk van 3 tot 5 lesuren per dag, waardoor ze uitkomen op 20 lesuren per week. En het grootste geheim is dat ze geen huiswerk geven. De kinderen komen met veel plezier naar school, omdat de leerkrachten in Finland het leren aantrekkelijk maken. Het uitgangspunt van het Finse onderwijs is de kinderen leren gelukkig te zijn en respect te tonen voor elkaar en anderen in hun omgeving.
In het onderwijs is het belangrijk onze kinderen naast leren van basisvakken ook bij te brengen dat sociaal omgaan met elkaar en ontdekken wat er buiten school allemaal gebeurt, heel waardevol is voor de rest van hun leven.
In het teken van zelfredzaamheid op latere leeftijd kunnen de basisscholen starten met bijvoorbeeld schooltuinen. En zoals in het bovenstaande filmpje te zien is, is het belangrijk om meer praktische lessen aan te bieden waarin verschillende vaardigheden aan bod komen. Deze kunnen de leerkrachten op latere momenten in het jaar ook in praktische werkvormen toetsen. Het is dan nodig het lessentabel aan te passen en goed de beoogde doelen in kaart te brengen om de juiste route naar het einde van elk schooljaar duidelijk te stellen.
Aangezien het onderwijs in elk land de belangrijkste pijler is waarop de ontwikkeling van land en volk is gebaseerd, stel ik aan de minister voor om in het teken van het verbeteren van het Surinaamse basisonderwijs een bijscholingsreis naar Finland te ondernemen of een ander land dichter bij huis met een vergelijkbaar en doeltreffend onderwijssysteem. Het zou dan op z’n plaats zijn om deze reis van enkele enthousiaste leerkrachten, die daar waardevolle kennis gaan opdoen, compleet te bekostigen met staatsgelden. Daarvan heeft de staat genoeg in kas liggen, getuige het feit dat de regering die de afgelopen jaren naar hartelust heeft besteed aan hele dure reizen met grote aanhang naar India, Dubai etc. waarover het volk geen transparante informatie heeft gekregen.
Bij terugkomst van hun reis geven deze leerkrachten uitgebreid verslag van hun opgedane kennis aan de minister, zodat er op adequate wijze implementatie kan plaatsvinden door eerst een gedegen pilot te draaien met alle faciliteiten die daarvoor nodig zijn. De samenleving kijkt dan uit naar vooral transparante informatie van de minister over deze mogelijk ingeslagen weg.
Ingezonden: Francis Renfurm