dinsdag 7 februari 2023
23.8 C
Paramaribo
3.2 C
Amsterdam
3.8
(4)

Vertrouwensbreuk Santokhi, Brunswijk en de Bevolking

lees ook ...

Een jaar regering Santokhi /Brunswijk, wat moeten we daar nu van zeggen? Ik was enthousiast toen de nieuwe regering aantrad, zoals zovelen. Want de vorige regering regeerde het land kort gezegd als, …ja, hoe zeg ik dit netjes?….. Als een zakenman die af en toe grof geld verdient en zich niet druk maakt over budgetteren. Je smijt het geld gewoon over de balk, het komt toch makkelijk weer terug als je bepaalde zaken doet. Maar oké, dat is dus achter de rug.

Ik gaf de nieuwe regering het voordeel van de twijfel en verdedigde hen zelfs  toen zij binnen twee weken na hun aantreden al zwaar werden aangevallen op sociale media, want dat sloeg dus nergens op. Ik gaf het voorbeeld van een groot gebouw dat binnen enkele uren tot de grond af kan branden, maar het weer opbouwen kan jaren duren. Ik gaf de nieuwe regering niet eens de schuld van de hoge prijzen in de winkels. De fundering voor de steeds hogere prijzen in de winkels is namelijk jarenlang, steen voor steen gelegd door de vorige regering. Een andere fundering bouwen na de vorige te hebben opgeruimd, is een langdurige en kostbare zaak.

Zelfs toen de nieuwe regering met vriendjespolitiek begon had ik nog zoiets van: Er is een gruwelijke bende achtergelaten, daarom dat Chan zijn vrouw, tante, oom, neef en nicht al die baantjes invullen, want hij vertrouwt hen. Maar die houding was niet vol te houden. En ik heb vast al eens gezegd dat de vorige president de fijngevoeligheid, wijsheid, noem het sluwheid ten toon spreidde, niet tegen de bevolking over zijn ondergrondse (boeven)streken te praten en het in het geheim te doen. Om twee uitgekauwde voorbeelden aan te halen: Hij heeft ons nooit verteld dat de kasreserves van de handelsbanken die plots bij de Centrale bank gestort moesten worden, gebruikt zouden worden voor consumptieve doeleinden; om aardappelen en uien mee te kopen.  En dat klein stukje Highway zou USD60 miljoen hebben gekost, eigenlijk gewoon bespottelijk. Maar wij wisten toen helaas niet beter.

Regering Santokhi/Brunswijk heeft een cultuur van alle lelijke dingen openlijk te doen. Hieronder valt verregaande vriendjespolitiek waarvan het klassieke voorbeeld is, Chan’s schoonvader de houtexporteur, die door Chan benoemd werd in de Raad van Bestuur van  het houtkeuringsinstituut SBB. En alsof dit naast vriendjespolitiek niet ook belangenverstrengeling is, plaatst schone of liever vuile zoon deze man ook nog in de vliegende brigade die onder andere houtsmokkel moet tegen gaan. Ik vind het respectloos naar de samenleving toe om zulke dingen te doen en er zo goed als openlijk over te zijn.

De openlijke cultuur van minachting die de regering toont aan de bevolking die hun levensonderhoud betaald, zie je terug in Riad van OW zijn opmerking dat hij de trenzen opzettelijk niet heeft opgehaald. Die cultuur zie je ook terug in de kwestie van het zogenaamde Investeringsinstituut New Surfin NV die door VHP-ers was opgericht  en waarvan zelfs de coalitiegenoten niet op de hoogte waren gesteld. Dan hebben we Brunswijk zijn broer Leo die wel een octopus lijkt, zoveel baantjes als hij invult. Deze twee hebben openlijk en onbeschaamd het ontslag geëist van Diana Poki als minister van Grondzaken om onduidelijke redenen die de regering noch ABOP ooit aan de bevolking heeft geopenbaard.

Nou, dan zullen wij maar naar de reden gaan raden. Leo en Ronnie willen de helft van het Surinaams grondgebied in concessie hebben en Leo wil om die reden minister worden van het Grondministerie. Ronnie wist niet waar hij aan begon toen hij de leeuw losliet.

Dit is een excerpt uit het boek der wandaden van Regering Santokhi/Brunswijk. Van mij mogen ze Opzouten en Leootje meenemen!

CV

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVertrouwensbreuk Santokhi, Brunswijk en de Bevolking