donderdag 25 april 2024
24.4 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
4.7
(6)

HPSG en de Surinaamse Regering één pot nat !

lees ook ...

Boter bij de vis bewijs geleverd hoe nieuwe politieke partij...

Mijn stelling is dat nieuwe politieke partijen niet de oplossing is. Daarover heb ik recent in een artikel bestaande uit 2 delen geschreven. Lees beide delen hier. “Onzinnig te geloven in nieuwe of bu...

Het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG), dat niet de contacten had met grote bedrijven die het claimde te hebben, en ook geen waterstof deskundigen in huis heeft, maar een waterstof opwekkings faciliteit wilden opzetten in Suriname met geld van (internationale?) banken, probeert het gezicht te redden dat ze in eigen land en in Suriname hebben verloren.  

HPSG wil het imago van het bedrijf te redden door de naam van het bedrijf te wijzigen in Natural Green Park Suriname, naar zeggen van Deense media. Maar ze zijn al door de mand gevallen en de regering van Suriname kan nu, ook al zouden ze het willen, niet door gaan met het proces, want december 2021 is voorbij en HPSG heeft geen financiering gekregen voor het project. Er werd gezegd dat de Staat Suriname in maart 2021 een garantieverklaring had getekend, maar die verklaring betrof enkel een betalingsgarantie voor het afnemen van de stroom. Voor het project was al ernstig gewaarschuwd in de media, en ondanks het feit dat er geen ervaring en geen papieren kennis was in HPSG met het bouwen van een ‘Powerplant’ had de regering de onderneming officieel in de gelegenheid gesteld om de financiering voor het einde van het jaar 2021 te realiseren.

In de master agreement was opgenomen dat er door HPSG een Waterstoffabriek inclusief een transmissienet gebouwd zou worden in Commewijne; de financiering moest voor eind 2021 geregeld zijn en de bouw voor eind 2023. Er was een electriciteits leveringsovereenkomst, die HPSG verplicht stelde om 100 megawatt te verkopen aan de staat voor 0.11 US Dollarcent per Kilowatuur die van toepassing zou zijn wanneer de centrale goedgekeurd en operationeel was en een betalingsgarantie voor de afgenomen stroom die gekoppeld was aan de stroomleveringsovereenkomst.

HPSG zou  verschillende ondernemingen onder zich hebben gehad waarvan die eindigden in  bankroete ondernemingen. HPSG lijkt veel op een ‘foute’ onderneming, die grote leningen probeert te krijgen en dan failliet gaat. De HPSG leidinggevenden komen uit de Deense business wereld en hebben geen ervaring met het bouwen van ‘Powerplants’. Jesper Nielsen, de oprichter van HPSG, was volgens zeggen, een schepenbouwer, maar de afgelopen 11 jaar heeft hij 14 bedrijven opgericht die failliet zijn gegaan of zomaar zijn opgehouden te bestaan. De meeste van deze bedrijven waren in de bouw en vastgoed industrie. Benny Falk, de Company’s Executive Officer(CEO) zegt dat hij architect is. Hij blijkt metselaar en massage terapie te hebben gedaan en blijkt bekend te zijn van het survival reality programma: The Robinson Expedition in 2001. Verder is van hem bekend dat hij in 2010 op de luchthaven van Kopenhagen was gearresteerd met 12 bloeddiamanten ter waarde van US53000 waarvoor hij een boete van US13000 kreeg. Hij heeft ook een medisch canabis onderneming in Portugal.

De personen rond Nielsen en Falk hebben ook geen ervaring met Groene Energie. Michael lumby, de Company’s Operating Officer(COO) heeft de medische canabis onderneming opgericht en Niels Jorgen Langkilde is de ondernemings communicatie adviseur. Lankilde is parlementslid geweest. De medeoprichter van HPSG is Jesper Carvalho Andersen, gewezen directeur van de Scandinavische operatie van Inditex, een kleding groothandel die de Holding ZARA onder zich heeft. De ondernemingen ABB, Deif en DEUTZ die op hun website genoemd worden als partners, blijken HPSG niet te kennen. Jesper Nielsen, de oprichter van HPSG, heeft omdat hij zich niet eruit wist te praten, gezegd dat het niet ongewoon is om ondernemingen waarmee je bekend bent, op je website te zetten als partners. Maar intussen hebben ze wel alle valse gegevens van hun website gewist.

De vraag is wat hun bedoeling was. Leningen te krijgen en zich na een tijdje failliet te laten verklaren? En wat was de bedoeling van de Surinaamse regering eigenlijk? Als HPSG de leningen had gekregen, dan was er nog geen garantie dat er een powerplant zou komen, vanwege NUL ervaring met zulke projecten. Maar HPSG was dan wel al met de kont in boter gevallen, want dan was er geld. En met de vele failliete ondernemingen van HPSG in mind was dat geld misschien wel anders gebruikt dan op papier stond. En als het project toevalligerwijs voltooid was geworden,  moest de regering HPSG 100 miljoen US dollars per jaar betalen voor stroom. Dat is heel veel geld dat vele ongecontroleerde wegen kan bewandelen.

Wat de bedoeling van de Surinaamse regering ook is geweest, zij ontkomen niet aan het oordeel dat over hun geveld wordt: onnozelheid, domheid, dwaasheid ? Of corrupt zijn. Wat het ook moge zijn, als de regering te dom is om goede ondernemingen binnen te halen of te corrupt is daarvoor, kunnen zij ons niet leiden. Ze zijn in ieder geval te onnozel of te haastig om het ongezien te doen of het kan hun niet schelen. HPSG en de Surinaamse regering zijn beiden ongeschikt gebleken voor het werk dat ze op zich  hebben genomen. Ze moeten weg!

 

CV

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column

meer Column nieuws »

meest gelezen

HomeColumnHPSG en de Surinaamse Regering één pot nat !