zaterdag 25 mei 2024
24.2 C
Paramaribo
14.7 C
Amsterdam
5
(1)

Zelfbestuur van Disney World ontnomen door antihomowet

lees ook ...

 

Disney World in Florida bestaat al 50 jaar. Het grootste pretpark ter wereld met ruim 75.000 medewerkers, doet denken aan een stad in plaats van een bedrijf. Disney staat  heel sterk in het land. Een antihomowet aangenomen in Florida, die is bestreden door Disney heeft het bedrijf echter de das omgedaan. Het gevolg is dat voortaan de staat Florida onder leiding van gouverneur Ron DeSantis het pretpark leidt.

Gouverneur Ron DeSantis van Florida wordt gezien als zeer conservatief. In maart 2022 ontstond er onder hem een wet die het verbied om op basisscholen te praten over genderidentiteit en homoseksualiteit. De wet staat bekend als de ‘Don’t say gay’-wet.

Disney park was niet te spreken over de wet, en liet dat in alles duidelijk blijken. Het pretpark nam het op voor de lhbti-gemeenschap. De gouverneur reageerde hierop met het aanpassen van regels ten aanzien van het pretpark.

Werken onder eigen regelgeving heeft Disney, in die 50 jaar veel voordeel gebracht. Het pretpark betaalde weinig belasting, en dit deed veel Amerikanen fronsen. DeSantis heeft dit gebruikt om resultaat te bereiken. De gouverneur wist dat hij met het aanspreken van een grootbedrijf goed zou scoren.

Alles begon met het protest van Disney World tegen de ‘Don’t say gay”-wet in 2022. De gouverneur stelde een wet op, die de speciale status van Disney World ongedaan maakt,  en het parlement in Florida kon zich daarin terugvinden. Nu heeft de Republikeinse gouverneur DeSantis getekend, waardoor de wet nu van kracht is.

”Disney World verliest zijn aparte status. De staat Florida is de nieuwe sheriff in de stad”, woorden van de gouverneur, tijdens een persconferentie gehouden dichtbij Disney World. Binnen korte tijd werd het bestuur in de omgeving vervangen door gelijkgezinden van de gouverneur. Disney bekijkt manieren om terug te slaan.

In kringen van de gouverneur wordt deze overwinning gevierd. Er is rede om aan te nemen dat de gouverneur zich over twee maanden kandidaat zal stellen voor presidentsschap. Toch schijnen niet alle Republikeinen het eens te zijn met DeSantis hierover.

Bron foto: Inside the Magic

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandZelfbestuur van Disney World ontnomen door antihomowet