Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Zaterdag bekrachtiging voordracht Wilfried Vandaele

Geplaatst

op

door

De West-Vlaamse N-VA’er Wilfried Vandaele wordt door zijn partij voordragen als nieuwe (tijdelijke) voorzitter van het Vlaams Parlement. Het Vlaams Parlement komt zaterdag bijeen om zich over die voordracht te buigen. Vandaele moet Kris Van Dijck opvolgen, die gisteren ontslag nam.

Waarnemend parlementsvoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) riep vrijdagochtend het Uitgebreid Bureau samen, dat is het Vast Bureau van het parlement aangevuld met de fractieleiders, om zich ‘te beraden over het ontslag van de voorzitter’.

Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en parlementslid sinds 2009, werd er door N-VA voorgedragen. Hij wordt gezien als een consensusfiguur over de partijgrenzen heen. In het parlement volgde Vandaele de voorbije tien jaar vooral de dossiers cultuur en media en natuur en leefmilieu op.

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement moet wel nog samenkomen om de voorgedragen kandidaat te bevestigen als voorzitter. Het Bureau besloot dat dat zaterdag al zal gebeuren.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Aziatische voetbalbond mijdt Noord-Korea

Geplaatst

op

door

Nadat de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Noord- en Zuid-Korea vorige week moest worden gespeeld onder strikte voorwaarden heeft de Aziatische voetbalbond AFC besloten de finale om de AFC Cup te verplaatsen van Pyongyang naar Shanghai. Het duel om de op één na belangrijkste clubtrofee in Azië gaat op 2 november tussen het Noord-Koreaanse Club 4.25 SC en Al Ahed uit Libanon.

Van het duel tussen Noord- en Zuid-Korea waren geen livebeelden te zien. De tribunes werden slechts bevolkt door enkele genodigden en fans uit Zuid-Korea en buitenlandse journalisten waren niet welkom in het Kim Il Sung Stadion. De aanwezige FIFA-baas Gianni Infantino reageerde al teleurgesteld dat het duel in een vrijwel leeg stadion werd gespeeld, de Zuid-Koreaanse bond riep op tot maatregelen tegen de noorderbuur.

Sponsors en partners van de AFC spraken de afgelopen dagen hun zorg uit over de uitstraling van de finale. Omdat de AFC een live-uitzending zeker moest stellen, werd besloten tot een verhuizing van het duel naar China.

ANP

Lees verder

Buitenland

Protest tegen zege Morales in Bolivia

Geplaatst

op

door

De kiescommissie van Bolivia heeft maandag bekendgemaakt dat de zittende president Evo Morales de presidentsverkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Zijn rivaal Carlos Mesa betwist die uitslag en erkent hem niet.

Nadat de kiescommissie zich bijna een geheel dag in stilzwijgen had gehuld, volgde er maandag een tussenstand nadat 95 procent van de stemmen waren geteld. Daarbij had Morales 46,85 procent van de stemmen tegen 37,73 procent voor Mesa. Omdat de president een voorsprong van meer dan 10 procentpunten heeft gehaald is een tweede stemronde in december niet nodig.

We gaan ervan uit dat de burgers dit niet accepteren”, reageerde de oppositieleider boos. Demonstranten raakten buiten het hoofdkantoor van de kiescommissie in hoofdstad La Paz slaags met de politie. Die vuurde traangas af op de actievoerders.

Morales is al drie keer eerder verkozen tot president. In 2006 werd hij de eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land.

Lees verder

Meest gelezen

X