Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

WHO waarschuwt: “Het coronavirus kan endemisch worden als hiv”

Geplaatst

op

Who Logo

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren gewaarschuwd dat het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt endemisch kan worden zoals hiv en misschien nooit meer weggaat. Er wordt gesproken van endemisch wanneer een ziekte blijft voorkomen in een bepaald gebied, zonder dat de patiënten de ziekte elders hebben opgelopen. Verder waarschuwde de gezondheidsorganisatie voor iedere poging om te voorspellen hoe lang het blijft circuleren. Door de WHO is opgeroepen tot een enorme inspanning om dit virus tegen te gaan.

Mike Ryan, expert in noodsituaties, zei tijdens een online briefing: “Het is belangrijk om dit op tafel te leggen: dit virus kan in onze gemeenschappen gewoon weer een endemisch virus worden, en dit virus zal misschien nooit meer verdwijnen.”  Volgens hem is het belangrijk om realistich te zijn. “Ik denk dat hier geen beloftes in staan ​​en er geen data zijn. Deze ziekte kan een lang probleem worden of misschien niet.” Hij zei echter dat de wereld enige controle had over hoe het met de ziekte omging, hoewel dit een “enorme inspanning” zou vergen, zelfs als er een vaccin werd gevonden – een vooruitzicht dat hij beschreef als ambitieus en baanbrekend.

Er worden meer dan honderd potentiële vaccins ontwikkeld, waaronder een aantal in klinische onderzoeken. Echter  hebben experts de moeilijkheden onderstreept om vaccins te vinden, die effectief zijn tegen coronavirussen. Ryan merkte verder op dat er vaccins bestaan ​​voor andere ziekten, zoals mazelen, die niet zijn geëlimineerd. “Het traject ligt in onze handen en het is ieders zaak, en we zouden allemaal moeten bijdragen om deze pandemie te stoppen”, zei WHO-directeur-generaal, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Wereldwijd worstelen overheden met de vraag hoe ze hun economieën kunnen heropenen, terwijl ze nog steeds het virus bestrijden. Het coronavirus heeft wereldwijd bijna 4,3 miljoen mensen besmet en geleid tot de dood van meer dan 291.000. “We moeten bedenken dat het enige tijd zal duren om uit deze pandemie te komen”, vertelde de epidemioloog van de WHO, Maria van Kerkhove, tijdens de briefing.

De Europese Unie (EU) heeft gisteren aangedrongen op een geleidelijke heropening van de grenzen binnen het blok dat door de pandemie is gesloten. Volgens de EU is het niet te laat om een​​ deel van het zomerse toeristenseizoen te redden. Echter beweren deskundigen op het gebied van de volksgezondheid, dat uiterste voorzichtigheid geboden is om nieuwe uitbraken te voorkomen. Ryan zei dat het openen van landgrenzen minder riskant was dan het vergemakkelijken van vliegreizen, wat een andere uitdaging is.

Culturu.com

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Rolf

Volgens trump weet de who niet veel.Advertentie

Buitenland

Veertienjarig Iraans meisje door vader onthoofd; zware straf wacht dader

Geplaatst

op

President Hassan Rouhani Van Itan. Foto Bbc

In Iran is er woede ontstaan nadat een vader zijn veertienjarige dochter uit eerwraak heeft vermoord. De Iraanse regering heeft daarom beloofd te zullen werken aan strengere wetgeving om vrouwen te beschermen tegen geweld.

De veertienjarige Romina Ashrafi liep eerder deze maand weg van huis in het dorpje Talesh, op zo’n 400 kilometer van de hoofdstad Teheran, om bij haar vriend te kunnen zijn. Ze wilde met hem trouwen. Echter werd dit door haar familie afgekeurd. Toen de politie haar eenmaal vond, liet Ashrafi weten bang te zijn voor de onaangename maatregelen van haar familie. De familie zou haar volgens de autoriteiten vergeven, waardoor de politie haar naar huis terugbracht. Echter werd de tiener volgens lokale media op 21 mei door haar vader onthoofd toen ze sliep. De man die pas later zijn daden heeft bekend tegenover de politie is nu achter slot en grendel gezet.

De moord van het meisje stond gisteren op verschillende voorpagina’s van kranten in Iran en leidde tot veel ophef op sociale media. Veel Iraniërs zien de dood  van de tiener als een bevestiging van het gebrek aan wetgeving om vrouwen en meisjes te beschermen. De hashtag met Ashrafi’s naam was trending op sociale media en het bericht over haar dood werd ruim vijftigduizend keer gedeeld.

Gebrek wetgeving

In het islamitische land krijgen daders van eerwraak vaak een mildere straf. Zo wordt daders van eerwraak meestal een celstraf tussen de drie en tien jaar opgelegd, terwijl voor moord veroordeelde daders vaak de doodstraf wacht. Vooralsnog is niet bekend hoe vaak er eerwraak plaatsvindt in Iran.

President Hassan Rouhani heeft gezegd dat er nieuwe wetgeving komt om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Hij heeft zijn regering de opdracht gegeven om op kort termijn met voorstellen hierover te  komen. Volgens de Iraanse onderminister van Justitie Mahmoud Abassi moet de dader zwaar worden gestraft.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Rusland wil hogere olieprijs; OPEC blij

Geplaatst

op

Opec 2

Rusland gaat wellicht door na juni 2020 met de huidige productiebeperking. Gisteren meldde Rusland al dat ze geen buitenlandse olie zal laten lossen. Het lijkt erop dat de opslagen redelijk vol zitten en de vraag naar benzine en diesel zwaar achterblijft in Rusland.

OPEC zal blij zijn met dit initiatief. De productie wordt nu verder beperkt, het is wachten op de terugkeer van de vraag. OPEC+ kan nu weer als 1 gezicht naar buiten treden, waardoor in ieder geval de olieprijs een bodem heeft gekregen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen