Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Wereldwijd protestmarsen tegen Trump

Geplaatst

op

Wereldwijd lopen er vandaag honderdduizenden mensen, niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen, mee in bijna 670 protestmarsen tegen Trump.

De protestmarsen werden o.a. gelopen in Amsterdam, Berlijn, Brussel, Barcelona, Boedapest, Parijs, Rome, Wenen, Marseille, en Genève. Ook in Afrika, Azië, Australië, Londen, Ghana, Mexico en Nieuw-Zeeland gingen duizenden mensen de straat op.

Zo waren er in Praag honderden mensen bijeen op het Wenceslausplein en liepen in Sydney duizenden Australiërs in Hyde Park. Ook vloog er een vliegtuig over, waarvan de rook de tekst ‘Trump’ maakte. In Parijs waren veel mensen met spandoeken en borden te zien in de buurt van de Eiffeltoren. Ook in Nederland werd tegen de nieuwe Amerikaanse president gedemonstreerd. In Amsterdam verzamelden zich naar schatting 3000 mensen en ook in Den Haag waren er demonstraties.

De drukste mars is in Washington. Daar zijn naar schatting een half miljoen mensen op de been voor de Women’s March on Washington. De grote opkomst bij de Woman’s March is typerend voor de enorme splitsing in de Amerikaanse samenleving.

De betogers vrezen dat Trump weinig respect heeft voor vrouwen of seksuele minderheden. Anderen hekelen de neerbuigende opmerkingen van de president over homo’s, moslims, latino’s en indianen, die bang zijn dat zij rechten verliezen nu Donald Trump president is geworden.

Aan het protest deden talloze bekendheden mee, zoals Madonna, actrices Scarlett Johansson en Ashley Judd, regisseur Michael Moore en de Democratische politicus John Kerry, tot vrijdag minister van Buitenlandse Zaken.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Glenn

    zondag 22 januari 2017 at 03:34

    de wereld huilt. Obama we missen u nu al.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen