vrijdag 21 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Voorzitter Sassoli van het Europees parlement is heengegaan

lees ook ...

Amerikaanse vrouw vrijgelaten na 43 jaar onterecht vast te h...

Een Amerikaanse vrouw is vrijgelaten nadat ze 43 jaar onterecht gevangen heeft gezeten voor moord. Tijdens het proces tegen Sandra Hemme (63) uit Missouri zijn er grote fouten gemaakt. Volgens haar ad...

 De voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Dit heeft zijn woordvoerder Roberto Cuillo gemeld op Twitter.  Vanwege kritische afwijkingen aan zijn immuunsysteem  lag Sassoli vanaf eind december in het ziekenhuis. Hij is 65 jaar geworden.

In september had een longontsteking hem al doen belanden in het ziekenhuis. Zijn afspraken werden geschrapt na zijn volgende ziekenhuisopname.

Roberta Metsola, een christendemocraat uit Malta heeft hem vaker vervangen tijdens zijn afwezigheid. Zij is eerste vice-voorzitter. Bij de belangrijke ‘troonrede’ in het parlement van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, heeft zij ook de zieke Sassoli vervangen.

Dinsdagochtend heeft zij vroeg op Twitter gereageerd op het overlijden van Sassoli: “Mijn hart is gebroken. Europa heeft een leider verloren, ik ben een vriend kwijt en de democratie is een kampioen verloren.” Eurocommissaris Frans Timmermans reageerde ook op Twitter. “Ik heb er geen woorden voor. Zijn vriendelijkheid was een inspiratie voor iedereen die hem kende.”

Sassoli, die eerder journalist was, werd tijdens de Europese verkiezingen van 2009 gekozen voor het Europees Parlement. Op 3 juli 2019 mocht hij de voorzittershamer hanteren. De twee grootste fracties in het EU-parlement, de christendemocraten en de sociaaldemocraten en liberalen, spraken met elkaar af, dat ze in januari 2022 een nieuwe parlementsvoorzitter zouden mogen leveren, halverwege de parlementaire zittingstermijn van vijf jaar.

Metsola(42 jaar) is kandidaat parlementsvoorzitter van de christendemocraten. De verkiezing stond gepland voor de eerste plenaire vergadering van 2022. Dat is volgend week in Straatsburg. Informatie over de begrafenis van Sassoli zal de komende uren bekend Worden gemaakt.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandVoorzitter Sassoli van het Europees parlement is heengegaan