woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

VN-Veiligheidsraad roept op tot humanitaire pauzes Israël-Hamas

lees ook ...

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een verlenging van humanitaire pauzes in het conflict tussen Israël en Hamas. Deze pauzes moeten voldoende dagen duren om humanitaire hulp aan de Gazastrook mogelijk te maken, en er wordt geëist dat alle gijzelaars onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Deze humanitaire pauzes worden beschouwd als informeler en korter dan een staakt-het-vuren.

Van de vijftien landen stemden twaalf landen voor de resolutie, terwijl de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Rusland zich van stemming hebben onthouden. De Verenigde Staten uiten hun ontevredenheid omdat de misdaden van Hamas niet expliciet worden benoemd.

Israël heeft de resolutie verworpen en geeft aan dat er geen ruimte is voor humanitaire pauzes zolang Hamas nog mensen gegijzeld houdt. De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan noemt de resolutie ‘losstaand van de realiteit’ en bekritiseert met name het ontbreken van een expliciete veroordeling van Hamas.

Deze resolutie markeert de eerste die door de raad is aangenomen sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober. Hoewel resoluties van de Veiligheidsraad bindend zijn onder internationaal recht, blijft onduidelijk of Israël zich eraan zal houden, gezien eerdere gevallen waarin het bindende resoluties naast zich neerlegde. Desalniettemin neemt de internationale druk op Israël toe door de aangenomen tekst.

Eerdere pogingen van de Veiligheidsraad om resoluties aan te nemen over het conflict liepen vast. Rusland pleit voor een staakt-het-vuren, maar de VS is hiertegen vanwege zorgen dat dit Hamas de gelegenheid zou geven zich te hergroeperen. Een recent voorstel van Rusland voor een wapenstilstand werd op gisteren afgewezen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandVN-Veiligheidsraad roept op tot humanitaire pauzes Israël-Hamas