Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Verklaring president van India: het begin van het derde decennium van deze eeuw staat alles op z’n kop.

Geplaatst

op

Modi 12

COVID-19 heeft veel verstoringen met zich meegebracht. Het Coronavirus heeft de contouren van het professionele leven aanzienlijk veranderd.    Tegenwoordig is thuis het nieuwe kantoor. Het internet is de nieuwe vergaderzaal. Voorlopig zijn kantoorpauzes met collega’s verleden tijd. Ik heb me ook aan deze veranderingen aangepast. De meeste ontmoetingen, of het nu is met collega-ministers, ambtenaren of wereldleiders, verlopen nu via videoconferenties.

Om feedback van verschillende belanghebbenden op het terrein te krijgen, zijn er videoconferentiebijeenkomsten geweest met verschillende geledingen van de samenleving. Er waren uitgebreide interacties met NGO’s, maatschappelijke groeperingen en gemeenschapsorganisaties. Er was ook een interactie met DJ’s van radiostations.  

Daarnaast heb ik dagelijks tal van telefoontjes gepleegd, waarbij ik feedback heb gekregen van verschillende geledingen van de maatschappij.     

Men kan de manier zien waarop mensen hun werk in deze tijd voortzetten. Er zijn een paar creatieve video’s van onze filmsterren die een relevante boodschap over thuisblijven overbrengen. Onze zangers deden een online concert. Schakers speelden digitaal en droegen daarmee bij aan de strijd tegen COVID-19. Nogal vernieuwend!

De werkplek wordt Digital First. En, waarom niet? Immers, de meest transformerende impact van technologie gebeurt vaak in het leven van de armen. Het is technologie die bureaucratische hiërarchieën afbreekt, tussenpersonen elimineert en welzijnsmaatregelen versnelt.

Laat ik u een voorbeeld geven.                                                                       

Toen we in 2014 de kans kregen om te regeren, zijn we begonnen met het verbinden van Indiërs, vooral de armen, met hun Jan Dhan Account, Aadharnummer en mobiele nummer. Deze schijnbaar eenvoudige verbinding heeft niet alleen een einde gemaakt aan de corruptie en het zoeken naar zichzelf bekostigende mechanismen die al tientallen jaren aan de gang waren, maar heeft de regering ook in staat gesteld om met één druk op de knop geld over te maken. Deze druk op de knop heeft meerdere van hiërarchische niveaus van het bestand vervangen alsmede weken van vertraging.

India heeft misschien wel de grootste dergelijke infrastructuur ter wereld. Deze infrastructuur heeft ons enorm geholpen bij het rechtstreeks en onmiddellijk overmaken van geld aan de armen en behoeftigen, wat ten goede is gekomen aan de honderdduizenden gezinnen, tijdens de COVID-19 situatie.

Een ander voorbeeld is de onderwijssector. Er zijn al veel uitstekende professionals die in deze sector innoveren. Het stimuleren van technologie in deze sector heeft zijn voordelen. De regering van India heeft ook inspanningen geleverd, zoals het DIKSHA-portal, om leerkrachten te helpen en e-learning te stimuleren. Er is SWAYAM, gericht op het verbeteren van de toegang, de gelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs. E-Pathshala, dat in vele talen beschikbaar is, maakt toegang tot verschillende e-books en dergelijk lesmateriaal mogelijk.

Vandaag de dag is de wereld op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen. India, een jeugdige natie die bekend staat om haar innovatieve ijver, kan het voortouw nemen in het bieden van een nieuwe werkcultuur.

Ik stel me voor dat deze nieuwe bedrijfscultuur en werkcultuur opnieuw wordt gedefinieerd op de volgende bouwstenen. Ik noem ze – bouwstenen van het nieuwe normaal – omdat ze, net als bouwstenen in de Engelse taal, essentiële ingrediënten kunnen worden voor elk bedrijfsmodel in de post-COVID-wereld.

Aanpassingsvermogen:                                                                                 
De noodzaak van het uur is om te denken aan business- en lifestylemodellen die gemakkelijk aanpasbaar zijn. Dit zou betekenen dat zelfs in een tijd van crisis onze kantoren, bedrijven en handel sneller in beweging kunnen komen, zodat er geen mensenlevens verloren gaan.

Het omarmen van digitale betalingen is een uitstekend voorbeeld van aanpassingsvermogen. Winkeliers, groot en klein, zouden moeten investeren in digitale tools die de handel verbonden houden, vooral in tijden van crisis. India is al getuige van een bemoedigende toename van digitale transacties.

Een ander voorbeeld is tele-geneeskunde. We zien nu al verschillende consulten zonder dat we daadwerkelijk naar de kliniek of het ziekenhuis gaan. Ook dit is een positief teken. Kunnen we bedrijfsmodellen bedenken om de tele-geneeskunde over de hele wereld verder te helpen?

Efficiëntie:                                                                                                 
Misschien is dit het moment om na te denken over wat we als efficiënt beschouwen. Efficiëntie hoeft niet alleen betrekking te hebben op hoeveel tijd er op kantoor is doorgebracht. Misschien moeten we denken aan modellen waarbij productiviteit en efficiëntie meer van belang zijn dan de schijn van inspanning. De nadruk moet liggen op het voltooien van een taak binnen het gestelde tijdsbestek.

Inclusiviteit:                                                                                                       
Laten we bedrijfsmodellen ontwikkelen die voorrang geven aan de zorg voor de armen, de meest kwetsbaren en onze planeet.                      

We hebben grote vooruitgang geboekt in de strijd tegen de klimaatverandering. Moeder Natuur heeft ons haar grootsheid getoond en ons laten zien hoe snel het kan bloeien als de menselijke activiteit trager verloopt. Er ligt een belangrijke toekomst in de ontwikkeling van technologieën en praktijken die onze impact op de planeet verminderen. Doe meer met minder.

COVID-19 heeft ons doen inzien dat we moeten werken aan gezondheidsoplossingen tegen lage kosten en op grote schaal. We kunnen een leidraad worden voor wereldwijde inspanningen om de gezondheid en het welzijn van de mensheid te waarborgen.     

We moeten investeren in innovaties om ervoor te zorgen dat onze boeren toegang hebben tot informatie, machines en markten, ongeacht de situatie, dat onze burgers toegang hebben tot essentiële goederen.

Kansen:                                                                                             
Elke crisis brengt een kans met zich mee. COVID-19 is niet anders. Laten we evalueren wat de nieuwe kansen/groeimogelijkheden zijn die zich nu zouden voordoen.

In plaats van een inhaalslag te maken, moet India de bocht van de post-COVID-wereld vóór zijn. Laten we nadenken over hoe onze mensen, onze vaardigheden en onze kerncapaciteiten daarbij kunnen worden ingezet.

Universalisme:                                                                                                
COVID-19 ziet geen ras, religie, kleur, kaste, geloofsovertuiging, taal of grens voordat het toeslaat. Onze reactie en ons gedrag moeten daarna voorrang geven aan eenheid en broederschap.   We zitten hier samen in.

In tegenstelling tot eerdere momenten in de geschiedenis, toen landen of samenlevingen tegenover elkaar stonden, staan we vandaag de dag samen voor een gemeenschappelijke uitdaging. De toekomst zal in het teken staan van saamhorigheid en veerkracht.      

De volgende grote ideeën uit India moeten wereldwijde relevantie en toepassing vinden. Ze moeten het vermogen hebben om een positieve verandering teweeg te brengen, niet alleen voor India maar voor de hele mensheid.      

Logistiek werd voorheen alleen gezien door het prisma van de fysieke infrastructuur – wegen, magazijnen, havens. Maar logistieke experts kunnen vandaag de dag de wereldwijde toeleveringsketens controleren vanuit het comfort van hun eigen huis. Met de juiste mix van het fysieke en het virtuele kan India uitgroeien tot het wereldwijde zenuwcentrum van complexe moderne multinationale supply chains in de post-COVID-19 wereld. Laten we die gelegenheid aangrijpen en deze kans grijpen.       

Ik verzoek u allen dringend hierover na te denken en bij te dragen aan het discours. De verschuiving van ‘Breng je eigen apparatuur mee naar het werk’ (BYOD) naar ‘Werk vanuit Huis (WFH) brengt nieuwe uitdagingen met zich mee om het officiële en het persoonlijke in evenwicht te brengen. Wat er ook gebeurt, besteed tijd aan fitness en lichaamsbeweging. Probeer yoga als middel om het fysieke en mentale welzijn te verbeteren.

Het is bekend dat de traditionele medische systemen van India helpen het lichaam fit te houden. Het Ayush-ministerie heeft een protocol opgesteld dat kan helpen om gezond te blijven. Kijk hier ook eens naar.

Tot slot, en belangrijk, u kunt de Aarogya Setu Mobile App downloaden. Dit is een futuristische App die gebruik maakt van technologie om de mogelijke verspreiding van COVID-19 in te dammen. Meer downloads, meer effectiviteit.

In afwachting van jullie allen te horen…

Buitenland

Veertienjarig Iraans meisje door vader onthoofd; zware straf wacht dader

Geplaatst

op

President Hassan Rouhani Van Itan. Foto Bbc

In Iran is er woede ontstaan nadat een vader zijn veertienjarige dochter uit eerwraak heeft vermoord. De Iraanse regering heeft daarom beloofd te zullen werken aan strengere wetgeving om vrouwen te beschermen tegen geweld.

De veertienjarige Romina Ashrafi liep eerder deze maand weg van huis in het dorpje Talesh, op zo’n 400 kilometer van de hoofdstad Teheran, om bij haar vriend te kunnen zijn. Ze wilde met hem trouwen. Echter werd dit door haar familie afgekeurd. Toen de politie haar eenmaal vond, liet Ashrafi weten bang te zijn voor de onaangename maatregelen van haar familie. De familie zou haar volgens de autoriteiten vergeven, waardoor de politie haar naar huis terugbracht. Echter werd de tiener volgens lokale media op 21 mei door haar vader onthoofd toen ze sliep. De man die pas later zijn daden heeft bekend tegenover de politie is nu achter slot en grendel gezet.

De moord van het meisje stond gisteren op verschillende voorpagina’s van kranten in Iran en leidde tot veel ophef op sociale media. Veel Iraniërs zien de dood  van de tiener als een bevestiging van het gebrek aan wetgeving om vrouwen en meisjes te beschermen. De hashtag met Ashrafi’s naam was trending op sociale media en het bericht over haar dood werd ruim vijftigduizend keer gedeeld.

Gebrek wetgeving

In het islamitische land krijgen daders van eerwraak vaak een mildere straf. Zo wordt daders van eerwraak meestal een celstraf tussen de drie en tien jaar opgelegd, terwijl voor moord veroordeelde daders vaak de doodstraf wacht. Vooralsnog is niet bekend hoe vaak er eerwraak plaatsvindt in Iran.

President Hassan Rouhani heeft gezegd dat er nieuwe wetgeving komt om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Hij heeft zijn regering de opdracht gegeven om op kort termijn met voorstellen hierover te  komen. Volgens de Iraanse onderminister van Justitie Mahmoud Abassi moet de dader zwaar worden gestraft.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Rusland wil hogere olieprijs; OPEC blij

Geplaatst

op

Opec 2

Rusland gaat wellicht door na juni 2020 met de huidige productiebeperking. Gisteren meldde Rusland al dat ze geen buitenlandse olie zal laten lossen. Het lijkt erop dat de opslagen redelijk vol zitten en de vraag naar benzine en diesel zwaar achterblijft in Rusland.

OPEC zal blij zijn met dit initiatief. De productie wordt nu verder beperkt, het is wachten op de terugkeer van de vraag. OPEC+ kan nu weer als 1 gezicht naar buiten treden, waardoor in ieder geval de olieprijs een bodem heeft gekregen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen