dinsdag 16 april 2024
26 C
Paramaribo
10.3 C
Amsterdam
0
(0)

Uitvaart bisschop Tutu op 1 januari 2022

lees ook ...

De uitvaartdienst van voormalig 90-jarige aartsbisschop en anti-apartheidsactivist Desmond Tutu is gehouden in Zuid-Afrika. Eerder had de  stichting aangekondigd, dat de staatsbegrafenis op 1 januari zou plaatsvinden. De dienst  werd gehouden met koorzang, gebed en lezingen  in de St George’s-kathedraal in Kaapstad. Het  was live te volgen op de Zuid-Afrikaanse televisie.

Het stoffelijk overschot van Tutu lag de afgelopen dagen in de kathedraal opgebaard, zodat Zuid-Afrikanen in de gelegenheid  gesteld konden worden om afscheid van hem te nemen. De ‘Arch’, zoals hij liefkozend werd genoemd, was bekend om zijn bescheidenheid. Hij lag  in een eenvoudige kist. Zijn nabestaanden hadden gevraagd om  geld te schenken aan goede doelen in plaats van bloemen te sturen.

Vanwege de pandemie  was de uitvaart kleinschalig. Er  waren  zo’n honderd mensen in de kerk. Weduwe Nomalizo Leah, bekend als ‘Mama Leah’, zat in een rolstoel op de eerste rij gehuld in de kleur van de kerkelijke gewaden van haar man. De kleur van zijn gewaden was paars.

Verder waren aanwezig familieleden, geestelijken, en  enkele internationale gasten, alsook  een aantal Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder president Cyril Ramaphosa.

President Ramaphosa noemde Tutu  een wereldicoon, een kruisvaarder in de strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en vrede  in zijn toespraak. Hij wees erop dat Zuid-Afrika veel aan hem te danken heeft en noemde Tutu ook het morele kompas van zijn land. De president zei verder dat de overledene een bescheiden en moedig mens was, die hielp om Zuid-Afrika uit een uitdagende en pijnlijke periode te sturen.  Ook benadrukte hij dat Tutu wereldberoemd werd, door zijn geweldloze strijd tegen apartheid.

Ramaphosa haalde ook de kritische kant van Tutu aan. De steun die Tutu uitsprak voor de Palestijnen en het beroep dat hij deed op de Israëliërs om hun buren vredelievend tegemoet te treden liet hij de reveu passeren,  ook het feit dat hij  in Zuid-Afrika onophoudelijk pleitte  voor de ‘rainbow nation’, een land waarin iedereen erbij hoort. Ramaphosa bedankte aan het eind  “zijn geliefde Arch voor alles wat hij betekend heeft voor Zuid-Afrika en zijn leiders”.
Tutu werd op die dag  geresomeerd. Dat was zijn eigen wens.

Resomeren is een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren, waarbij het lichaam in enkele uren wordt opgelost in warm water en kaliumhydroxide. Na afloop blijven een waterige vloeistof en een wit poeder over.

Tutu’s resten zullen worden bijgezet in de St George’s-kathedraal, die mede door hem en zijn preken bekend werd als “de kathedraal van de mensen” en  symbool was van de strijd tegen apartheid en voor democratie. De wereld heeft bedroefd gereageerd op het heengaan van Tutu.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandUitvaart bisschop Tutu op 1 januari 2022