Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Tenminste twaalf doden bij aanslag in Kenia

Geplaatst

op

Bij een aanslag gepleegd met explosieven zijn in het noordoosten van Kenia dinsdagochtend minstens twaalf doden gevallen. De aanslag is waarschijnlijk het werk van de Somalische terreurgroep Al-Shabaab, al is de aanslag nog niet opgeëist.

Volgens de Keniaanse krant The Standard vielen de militanten een gasthuis aan in Mandera, een stad die op de grens met Somalië ligt. Bij de aanval zou gebruik zijn gemaakt van granaten en zelfgemaakte explosieven. Eerder deze maand had Al-Shabaab al zes mensen gedood in dezelfde Keniaanse regio. De afgelopen jaren zijn er al meerdere aanvallen in Kenia geweest door Al-Shabaab. De meeste aanvallen komen voor in het grensgebied met Somalië, maar soms ook verder het binnenland in. In 2015 doodde al-Shabaab 148 mensen op een universiteit in Garissa en in 2013 kwamen 67 mensen om bij een aanval van de terreurbeweging op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Door deze aanvallen heeft de toeristenbranche in het oost-Afrikaanse land ernstige schade ondervonden.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen