woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
0
(0)

Turkije veroordeelt eenmans koranprotest

lees ook ...

Amerikaanse vrouw vrijgelaten na 43 jaar onterecht vast te h...

Een Amerikaanse vrouw is vrijgelaten nadat ze 43 jaar onterecht gevangen heeft gezeten voor moord. Tijdens het proces tegen Sandra Hemme (63) uit Missouri zijn er grote fouten gemaakt. Volgens haar ad...

De Nederlandse ambassadeur in Turkije moest zich aanmelden bij het ministerie van Buitelnandse Zaken in het land, omdat een Nederlander in Den haag een koran vernielde tijdens een eenmans protestactie. Edwin Wagensveld is leider van de anti-Islamorganisatie Pegida. Zijn actie voor de Tweede kamer had hij aangekondigd. Eerdere pogingen van hem om dit te doen, kon de politie voorkomen. Deze keer grepen zij niet in.

Turkije is niet te spreken over deze daad, en veroordeelt de “lafhartige aanval op ons heilig boek”. Voor de Turken is dit bevestiging dat “islamofobie, discriminatie en vreemdelingenhaat geen grenzen kennen in Europa”.

Wagensveld plaatste  een brief van de burgemeester van Den Haag  op zijn facebookpagina om te tonen dat de gemeente op de hoogte was van zijn plan. “Mede gelet op uw eerdere uitlatingen, attendeer ik u er, wellicht ten overvloede, op dat het verbranden van voorwerpen in principe niet is toegestaan, omdat dit gevaar kan opleveren”, is een deel van de reactie van burgemeester Van Zanen.

Wagensveld scheurde de pagina’s uit de koran als teken van vrije meningsuiting in Nederland. “Het gaat hier gewoon om de vrijheid van meningsuiting. Ik vind dat dit moet kunnen in Nederland”, zei hij.

Turkije eist acties tegen Wagensveld, in het land van vrije meningsuiting Nederland, om te voorkomen dat zoiets in de toekomst wordt herhaald. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bereikt om hoor en wederhoor toe te passen.

Turkije heeft zijn handen vol aan Europa. Het afgelopen weekend verbrandde de Deens-Zweedse activist Rasmus Paludan in Zweden een koran voor de Turkse ambassade in Stockholm, met toestemming van de politie. President Erdogan maakte daarna bekend dat Zweden geen Turkse steun zal krijgen bij de aanvraag van NAVO lidmaatschap, indien dit land moslims niet respecteert.

De Zweedse premier Ulf Kristersson deelde via social media mee, dat vrijheid van meningsuiting een “fundamenteel onderdeel van democratie” is.  “Maar wat legaal is, is niet per se gepast,” zegt hij verder.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandTurkije veroordeelt eenmans koranprotest