Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Trumps veiligheidsadviseur John Bolton stapt op

Geplaatst

op

door

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton de laan uit gestuurd. Dat meldt de president dinsdag op Twitter.

“Ik heb gisterenavond John Bolton ervan op de hoogte gebracht dat zijn diensten niet langer nodig zijn op het Witte Huis”, aldus Trump. “Ik was het erg oneens met veel van zijn suggesties, net als anderen in de regering, en daarom heb ik John om zijn ontslag gevraagd, wat deze ochtend aan mij is bezorgd.

” Bolton zelf spreekt de versie van Trump over zijn ontslag tegen. “Ik bood aan om gisterenavond ontslag te nemen en president Trump zei: ‘we praten er morgen over’ “, aldus Bolton op Twitter.

De Amerikaanse president kondigt nog aan volgende week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur te zullen benoemen. Bolton staat bekend vanwege zijn harde standpunten tegenover Iran, Rusland en Noord-Korea. Hij was sinds april vorig jaar aan de slag in het Witte Huis. 

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Oud-premier May komt Johnson te hulp

Geplaatst

op

door

De vorige Britse premier Theresa May steunt de brexitdeal van haar opvolger Boris Johnson. Ze riep parlementariërs op voor de nieuwe overeenkomst met de EU te stemmen. “Als jullie het land vooruit willen helpen, moeten jullie vandaag voor de deal stemmen”, zei ze in het Lagerhuis. Dat stemde eerder drie keer tegen haar brexitovereenkomst met de EU.

May mag als Conservatieve parlementariër ook stemmen over de deal van Johnson. Die was eerder minister van Buitenlandse Zaken in haar regering, maar nam ontslag vanwege onenigheid over haar brexitkoers. Hij ontpopte zich in het parlement tot een van haar felste critici en vergeleek haar brexitplan onder meer met een “zelfmoordvest”.

De oud-premier sprak zaterdag parlementariërs toe die willen voorkomen dat hun land zonder deal de EU verlaat. “Als jullie geen brexit zonder deal willen, moeten jullie voor een deal stemmen”, zei May. Ze stelde dat bedrijven, investeerders en burgers genoeg hebben van de onzekerheid rond de brexit.

Lees verder

Buitenland

Eerste ruimtewandeling met alleen vrouwen een feit

Geplaatst

op

door

Voor het eerst in de geschiedenis hebben vrijdag twee vrouwen tegelijkertijd een ruimtewandeling gemaakt. Daarmee heeft ruimtevaartorganisatie NASA een nieuwe mijlpaal bereikt. 

De New York Times meldt dat de tocht van astronauten Jessica Meir en Christina Koch 7 uur en 17 minuten duurde. Het tweetal zit in het internationale ruimtestation ISS.

De Amerikaanse ruimtevaarders hebben buiten het ISS succesvol accu’s vervangen van het zonne-energiesysteem. Koch zou eigenlijk al in maart zo’n ruimtewandeling maken met een andere vrouwelijke astronaut. Maar kort tevoren bleek er geen tweede ruimtepak in de maat medium beschikbaar te zijn.

De wandeling in de ruimte was live te volgen op video. De ruimtevaarders droegen ook camera’s op hun helmen. Ook de Amerikaanse president Donald Trump stond in contact met de twee. Eerder noemde hij ze al “dapper en briljant” en zei hij dat het tweetal de Verenigde Staten “erg goed vertegenwoordigt”.

Sinds de eerste ruimtewandeling in 1965 hebben pas 14 vrouwen zo’n uitstapje gemaakt, tegen 213 mannen. Meir en Koch zijn nu dus nummer 15 en 16.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X