Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Trump zet voet op Noord-Koreaans grondgebied als eerste Amerikaanse president

Geplaatst

op

door

Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un hebben elkaar de hand geschud op de grens van Noord- en Zuid-Korea. Vervolgens zette Trump voet op Noord-Koreaanse bodem. Daar poseerden ze voor de pers. Nooit eerder was een Amerikaanse president in Noord-Korea.

Trump vroeg aan Kim: “Wil je dat ik de grens oversteek?” “Dan ben je de eerste Amerikaanse president die dat doet”, was het antwoord van Kim, waarbij hij een uitnodigend gebaar maakte. Daarop stapte Trump over de grens, die op dat punt wordt gevormd door een betonnen drempel.

Trump heeft Kim uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. De nucleaire gesprekken worden binnenkort hervat, de sancties blijven voorlopig van kracht.

Het was de derde ontmoeting tussen de twee leiders. Trump wil dat Noord-Korea zijn nucleaire programma opgeeft, maar de eerdere ontmoetingen hebben niet geleid tot harde afspraken.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Vertraging op luchthaven Düsseldorf: bagagesysteem valt uit en pier ontruimd

Geplaatst

op

door

Op de luchthaven van Düsseldorf is vanmiddag een pier ontruimd omdat een aantal reizigers door een nooddeur naar binnen waren gekomen. Volgens de luchthavenautoriteiten werden zo’n duizend passagiers naar buiten gedirigeerd om opnieuw te worden gecontroleerd door de bewaking. Onder hen ook de mensen die al in vliegtuigen zaten waarvoor het boarden nog bezig was.

De boosdoeners hadden de veiligheidsdeur geopend door op de noodknop te drukken. En kwamen zo zonder controle op de pier terecht. Daarop werd besloten tot de ontruiming om het betrokken deel van de terminal te doorzoeken op mogelijk ongezien binnengebrachte gevaarlijke voorwerpen. Na drie kwartier was dat afgerond en kon de normale gang van zaken worden hervat.

Een woordvoerder zei wel dat tot in de avond rekening gehouden moest worden met vertraging.

Eerder op de dag heerste er ook al chaos op Düsseldorf Airport door het uitvallen van het bagageverwerkingssysteem. Naar schatting 2.500 koffers bleven staan terwijl de eigenaren naar hun vakantiebestemming vlogen. Onder de gedupeerden ook de voormalige Duitse tennisvedette Boris Becker, die zijn beklag deed via Twitter.

Lees verder

Buitenland

Amerikaans Huis van Afgevaardigden veroordeelt racistische tweets van Trump

Geplaatst

op

door

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een stemming de recente tweets van president Trump over vier vrouwelijke Democratische Congresleden als racistisch bestempeld. Vier Republikeinen en een onafhankelijk lid van het Huis stemden mee met de Democraten, die de meerderheid hebben. De stemming in het Huis is vooral symbolisch en heeft geen concrete gevolgen voor de president.

De president schreef zondag in de bewuste tweets dat de vier vrouwen “beter terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen om zich daar in te zetten voor de mislukte en door misdaad geteisterde plaatsen”.

Een dag later herhaalde de president zijn opmerkingen nog een keer. Hij zette ze extra kracht bij door een van de congresleden, Ilhan Omar, ervan te betichten “trots op Al Qaeda” te zijn door haar een verzonnen citaat in de mond te leggen. Hij liet ook weten “geen racistisch bot in z’n lijf” te hebben.

Hoewel Trump in zijn tweets geen namen noemde, is het duidelijk dat hij op Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Omar doelde.

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, was een van de eersten die reageerden. Ze noemde de uitlatingen van de president “xenofoob”. Trumps kenmerkende slogan Make America Great Again is volgens haar altijd al bedoeld als Make America White Again. En senator Bernie Sanders zei dat dit precies is hij waar op doelt als hij de president een racist noemt.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X