Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Trump keurt oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota Access goed

Geplaatst

op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft groen licht gegeven voor de bouw van de oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota Access. Hij heeft dinsdag een besluit getekend om de aanleg van de omstreden oliepijpleidingen te versnellen.

Keystone XL, het plan voor een bijna 1900 kilometer lange pijpleiding om olie uit Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico te brengen. Vooral de milieubeweging heeft grote bezwaren. Obama kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het project niet in het belang van de VS was en haalde in 2015 een streep door het project. Trump heeft vandaag het project nu nieuw leven ingeblazen.

Ook wil Trump het stilgelegde Dakota Access-project laten hervatten. Dakota Access is een pijpleiding die van Noord-Dakota via Zuid-Dakota en Iowa naar Illinois leidt. In december werd de aanleg stilgelegd na protesten van de milieugroepen en indianen. Volgens de milieubeweging is het risico op schade aan de natuur door lekkages groot. De Sioux-stam van Standing Rock zeggen verder dat de Dakota Access Pipeline loopt over heilige grond, waar voorvaders begraven liggen.

Het besluit van Trump is echter geen verrassing. In de verkiezingscampagne had hij al gezegd dat er onder zijn leiding weer werk zou worden gemaakt van de twee projecten, waarover al jaren wordt gedebatteerd.

Trump zegt wel dat er heronderhandeld moet worden over de voorwaarden van het project. Zo wil hij een betere deal sluiten met TransCanada, de eigenaar van Keystone XL. Daarbij wil de president onder meer dat het staal voor de leidingen in de VS wordt gefabriceerd. “Als we deze leidingen in de VS gaan aanleggen, dan moeten ze worden gemaakt in de VS”, aldus de president.
Wat past in Trumps America First-beleid, dat gericht is op het creëren van banen en economische groei in de Verenigde Staten.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Gwen

    woensdag 25 januari 2017 at 04:35

    geld is voor Trump belangrijker dan de Indianen hun leven. dan zullen se Indianen weer demostreren. hebben de indianen geen geesten die trup ff wat een boodschap kunnen brengen. hun land.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Zwarte luipaard na 100 jaar weer gefotografeerd

Geplaatst

op

Voor het eerst sinds 1909 is de zwarte luipaard gefotografeerd. Dat gebeurde in een Keniaans natuurgebied. Onderzoekers bevestigen in het African Journal of Ecologydat het om de zeldzame diersoort gaat. De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas fotografeerde het dier in het Keniaanse Laikipia Wilderness Camp, waar het dier meerdere keren was gespot. De fotograaf sprak met bewoners, volgde de pootafdrukken en plaatste een camera met bewegingssensor. Na een paar dagen zag hij de zwarte luipaard op zijn beelden. “Ik staarde naar de foto, een paar ogen omringd door inktzwarte duisternis.. de zwarte luipaard! Ik kon het niet geloven en het duurde een paar dagen voordat ik besefte dat mijn droom was uitgekomen”, schrijft hij op zijn site.

Lees verder

Buitenland

Protest tegen Nike na klacht moslima

Geplaatst

op

De sportfabrikant Nike wordt onder druk gezet zijn schoen Air Max 270 van de markt te halen. Saiqa Noreen is namens moslims daarvoor een onlinepetitie begonnen. Volgens Noreen is in het design van de zool in het Arabisch het woord Allah te herkennen. Ze vind het godslasterend om de naam Allah op een sportschoen te zetten waarmee wordt gestapt en getrapt en die besmeurd raakt met modder of zelfs vuil. Ze wilt dat Nike onmiddellijk stopt met de verkoop van deze ”agressieve” schoen en andere artikelen met een logo dat lijkt op het woord Allah. Nike zegt dat er sprake is van een gestyled kenmerk van de Air Max en spreekt tegen dat het bedrijf bewust moslims heeft willen beledigen. ”Nike respecteert alle religies en we nemen bezorgdheid van deze aard serieus”. De petitie, die zich richtte op 25.000 handtekeningen, was donderdagmiddag ruim 19.000 keer ondertekend.

ANP

Lees verder

Meest gelezen