Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Trump keurt oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota Access goed

Geplaatst

op

door

De Amerikaanse president Donald Trump heeft groen licht gegeven voor de bouw van de oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota Access. Hij heeft dinsdag een besluit getekend om de aanleg van de omstreden oliepijpleidingen te versnellen.

Keystone XL, het plan voor een bijna 1900 kilometer lange pijpleiding om olie uit Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico te brengen. Vooral de milieubeweging heeft grote bezwaren. Obama kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het project niet in het belang van de VS was en haalde in 2015 een streep door het project. Trump heeft vandaag het project nu nieuw leven ingeblazen.

Ook wil Trump het stilgelegde Dakota Access-project laten hervatten. Dakota Access is een pijpleiding die van Noord-Dakota via Zuid-Dakota en Iowa naar Illinois leidt. In december werd de aanleg stilgelegd na protesten van de milieugroepen en indianen. Volgens de milieubeweging is het risico op schade aan de natuur door lekkages groot. De Sioux-stam van Standing Rock zeggen verder dat de Dakota Access Pipeline loopt over heilige grond, waar voorvaders begraven liggen.

Het besluit van Trump is echter geen verrassing. In de verkiezingscampagne had hij al gezegd dat er onder zijn leiding weer werk zou worden gemaakt van de twee projecten, waarover al jaren wordt gedebatteerd.

Trump zegt wel dat er heronderhandeld moet worden over de voorwaarden van het project. Zo wil hij een betere deal sluiten met TransCanada, de eigenaar van Keystone XL. Daarbij wil de president onder meer dat het staal voor de leidingen in de VS wordt gefabriceerd. “Als we deze leidingen in de VS gaan aanleggen, dan moeten ze worden gemaakt in de VS”, aldus de president.
Wat past in Trumps America First-beleid, dat gericht is op het creëren van banen en economische groei in de Verenigde Staten.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Gwen

geld is voor Trump belangrijker dan de Indianen hun leven. dan zullen se Indianen weer demostreren. hebben de indianen geen geesten die trup ff wat een boodschap kunnen brengen. hun land.Advertentie

Buitenland

Zeker 17 doden bij aanslag op hotel in Somalische hoofdstad

Geplaatst

op

door

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn, bij een bomaanslag nabij een hotel, 28 mensen gewond geraakt en tenminste 17 mensen om het leven gekomen. De aan Al Qaeda gelieerde islamitische terreurgroep Al Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

Twaalf gewonden liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, liet de directeur van het Madina-ziekenhuis weten.

Het hotel waarbij de aanslag plaatsvond, ligt in de buurt van de internationale luchthaven van Mogadishu. Volgens een getuige ging de bom af bij een checkpoint op de weg die naar het vliegveld leidt.

Ongeveer twee weken geleden pleegde Al Shabaab ook een aanslag op een hotel. Een persoon blies zich toen op in een auto bij het hotel, waarna gewapende mannen het pand bestormden. Bij de aanslag vielen 26 doden en raakten 56 anderen gewond.

Lees verder

Buitenland

Opnieuw toeristes verkracht op Mallorca

Geplaatst

op

door

Vakantie-eiland Mallorca is wederom opgeschrikt door brute verkrachtingen.

Volgens de Diario de Mallorca hebben twee vrouwen onafhankelijk van elkaar aangifte gedaan bij de politie. De slachtoffers zijn onderzocht in een ziekenhuis.

De verkrachtingen vonden plaats op Playa de Palma in de buurt van S’Arenal. De vrouwen zouden buitenlandse toeristen zijn, onder wie een Duitse van 20 jaar oud. Een van de verdachten zou Spaans spreken. De slachtoffers werden verkracht en mishandeld.

Begin juli verkrachtten twee jonge Duitsers een landgenote van 18 jaar oud op een hotelkamer op Mallorca. De daders zitten nog vast. De vader van het meisje zei tegen de Duitse krant Bild dat hij een getraumatiseerde dochter heeft thuisgekregen. „Ze kijkt alleen nog maar uit het raam en slaapt nauwelijks.” Het meisje is in therapie.

Lees verder

Meest gelezen

X