Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Trump keurt oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota Access goed

Geplaatst

op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft groen licht gegeven voor de bouw van de oliepijpleidingen Keystone XL en Dakota Access. Hij heeft dinsdag een besluit getekend om de aanleg van de omstreden oliepijpleidingen te versnellen.

Keystone XL, het plan voor een bijna 1900 kilometer lange pijpleiding om olie uit Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico te brengen. Vooral de milieubeweging heeft grote bezwaren. Obama kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het project niet in het belang van de VS was en haalde in 2015 een streep door het project. Trump heeft vandaag het project nu nieuw leven ingeblazen.

Ook wil Trump het stilgelegde Dakota Access-project laten hervatten. Dakota Access is een pijpleiding die van Noord-Dakota via Zuid-Dakota en Iowa naar Illinois leidt. In december werd de aanleg stilgelegd na protesten van de milieugroepen en indianen. Volgens de milieubeweging is het risico op schade aan de natuur door lekkages groot. De Sioux-stam van Standing Rock zeggen verder dat de Dakota Access Pipeline loopt over heilige grond, waar voorvaders begraven liggen.

Het besluit van Trump is echter geen verrassing. In de verkiezingscampagne had hij al gezegd dat er onder zijn leiding weer werk zou worden gemaakt van de twee projecten, waarover al jaren wordt gedebatteerd.

Trump zegt wel dat er heronderhandeld moet worden over de voorwaarden van het project. Zo wil hij een betere deal sluiten met TransCanada, de eigenaar van Keystone XL. Daarbij wil de president onder meer dat het staal voor de leidingen in de VS wordt gefabriceerd. “Als we deze leidingen in de VS gaan aanleggen, dan moeten ze worden gemaakt in de VS”, aldus de president.
Wat past in Trumps America First-beleid, dat gericht is op het creëren van banen en economische groei in de Verenigde Staten.

1 Reactie

1 Reactie

  1. Gwen

    woensdag 25 januari 2017 at 04:35

    geld is voor Trump belangrijker dan de Indianen hun leven. dan zullen se Indianen weer demostreren. hebben de indianen geen geesten die trup ff wat een boodschap kunnen brengen. hun land.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Jongen (12) overleeft 40 minuten onder lawine

Geplaatst

op

Een jongen van twaalf is gisteren na veertig minuten levend onder een pak sneeuw vandaan gehaald, nadat hij door een lawine was bedolven. Reddingswerkers in de Franse Alpen noemen het een klein wonder.

Samen met zes anderen was de jongen off-piste gegaan. Hij werd meegesleurd door een sneeuwmuur van ongeveer 150 meter breed. Hij werd gevonden door een speurhond, waarna hij door reddingswerkers werd bevrijd.
De jongen had alleen zijn been gebroken en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Buitenland

Veertig gewonden na explosie in Japan

Geplaatst

op

Bij een grote explosie in een restaurant in Sapporo Japan, zijn
tientallen mensen gewond geraakt. De explosie vond plaats in het district Hiragishi.
Ooggetuigen zouden een gaslucht hebben geroken voor de explosie plaats vond.
Door de kracht van de klap zouden meerdere gebouwen ingestort zijn.
Uit angst voor meer explosies houdt de politie omstanders uit de buurt.
Bezoekers van het restaurant zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosie.

Lees verder

Meest gelezen