dinsdag 28 maart 2023
29.4 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
0
(0)

Tik Tok is onder vuur

lees ook ...

Uganda maakt LHBTI strafbaar

In Uganda en tientallen andere Afrikaanse landen zijn relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden. Recentelijk nam Uganda een wet aan, die alle uitingen van lhbti'ers verbiedt. Uitkomen voo...

Gebruik van Tik Tok door ambtenaren is verboden in een aantal landen. Chinese medewerkers hadden toegang tot gegevens van gebruikers in westerse landen. Deze medewerkers hebben ook banden met de chinese staatsmedia. Data van journalisten zijn al anders aangewend, dan de bedoeling was. De leiding van Tik Tok wil zich scheiden van ByteDance om westerse landen meer vertrouwen te geven de app te gebruiken.

De tweede Kamer wil dat rijksambtenaren geen Tik Tok hebben op hun werktelefoon. In de VS wil men overgaan tot het verbieden van de app, omdat gevoelige gegevens van miljoenen Amerikanen via Tik Tok bij derden of de Chinese overheid terecht kan komen. Bloomberg heeft dit van bronnen.

Amerika is nu bezig met een nationale veiligheidsbeoordeling door het Comité voor Buitenlandse Investeringen(Cfius). Men gaat na hoe Tik Tok  meer vertrouwen kan winnen. Een mogelijkheid is om het Amerikaanse techbedrijf Oracle in te schakelen voor beheer van Amerikaanse gebruikersgegevens van TikTok. Een Amerikaanse raad van toezicht wordt ook overwogen om het gebruik van Tik Tok betrouwbaar te maken voor alle actoren in dat land.

Bloomberg schrijft dat Tik Tok uit de band met de moedermaatschappij zal stappen, indien Cfius niet accoord gaat het voorstel.De app zal dan verkocht worden aan een ander bedrijf of een beursgang maken, maar dit kan pas als de Chinese regering accoord gaat.

Tik Tok topper Shou Chew is uitgenodigd om binnenkort voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het privacybeleid van de app te presenteren en de vermeende banden van het bedrijf met de Chinese Communistische Partij duidelijk te maken of te verdedigen.

Ondertussen is bekendgemaakt dat het AI-bedrijf G42 uit Abu Dhabi een belang in Bytedance heeft genomen van ruim 100 miljoen dollar (93 miljoen euro). Nu heeft het bedrijf een waarde van 220 miljard dollar, terwijl Bytedance volgens Bloomberg in 2021 nog tussen 300 en 400 miljard gewaardeerd werd. G42 valt onder sjeik Tahnoon bin Zayed Al Nahyan. Hij is  de nationale veiligheidsadviseur  van de Verenigde Arabische Emiraten.

Bron foto: CNBC

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandTik Tok is onder vuur