zondag 24 september 2023
27.2 C
Paramaribo
10.8 C
Amsterdam
0
(0)

Thais premier Prayuth treedt uit partij en verlaat politiek

lees ook ...

Guyana claims Venezuela poses a threat to investments, secur...

The Bolivarian Republic of Venezuela's government issued a communique today in which it expressed displeasure over Guyana's plans to put up for bid some oil blocks in the waters near its coast and thr...

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha wil uit de politiek en heeft dat te kennen gegeven. Hij is ook van plan zijn partij, de Verenigde Thaise Natiepartij vaarwel te zeggen, en blijft aan totdat er een vervanger is geïnstalleerd. De premier is negen jaar geleden middels een coup aan de macht gekomen in 2014. Velen willen al jaren Prayuth uit die functie.

Nu heeft de oppositie gewonnen bij de laatste verkiezing in mei, en maakt het nieuwe parlement zich op om te stemmen voor een nieuw premier op donderdag aanstaande. Hij zou dus toch moeten vertrekken.

De verklaring van Prayuth (69) heeft niemand verrast, omdat hij toch zou moeten vertrekken. Eerder won hij een gemanipuleerde verkiezing, maar dat is dit jaar niet meer gelukt. Prayuth is ondertussen regelmatig voor het gerecht gesleept. In straatprotesten hebben tienduizenden tegenstanders vaak hun afkeuring uitgesproken, wat eindigde in hard optreden van de autoriteiten.

Om onderzoek te doen was het nodig om de premier te schorsen in augustus 2022. De Thaise grondwet verbiedt dat iemand langer dan 8 jaar aan de macht blijft. Prayuth en zijn aanhangers wisten dat te omzeilen.

Men is ook niet te spreken over het economisch beleid van Prayuth en de aanpak van de coronapandemie.

Bron Foto: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandThais premier Prayuth treedt uit partij en verlaat politiek