Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Surinaamse Nederlander die 34 jaar vastzit in VS krijgt mogelijk kans op vrijlating

Geplaatst

op

Een Surinaamse Nederlander die al 34 jaar gevangen zit in de Verenigde Staten op grond van een discutabel proces krijgt mogelijk weer een kans op vrijlating. In de tweede helft van dit jaar besluit een commissie in Californië over een vervroegde vrijlating van Jaitsen Jainandun Singh, schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Blok zegt dat Singh “steun” krijgt van Nederland. Die uitgesproken steun is opvallend, want vorig jaar onthulde de Volkskrant dat de overheid zich nauwelijks om hem heeft bekommerd, hoewel ambtenaren wisten dat het verloop van zijn proces op zijn minst grote vragen opriep.

Uit door de krant opgevraagde stukken bleek toen dat Singh twaalf jaar geen consulair bezoek heeft gehad. De Nederlandse overheid zou ook nooit hebben meegewerkt aan een overplaatsing naar Nederland. Ook toen zei Buitenlandse Zaken in een reactie Singh altijd te steunen waar mogelijk, al is volgens de verdediging van Singh onduidelijk waaruit die steun bestond.

Corrupte aanklager
Singh werd in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter. Maar het proces rammelde: zo hebben de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring ondertekend, waarin staat dat de Nederlander niets met de moorden te maken had.

De getuigenverklaring waarop het vonnis rust, is door een corrupte aanklager gekocht en een ontlastende getuigenis van de destijds 14-jarige zoon van Singh heeft nooit een rol in het proces gespeeld, schreef de Volkskrant.

De zus van Singh en zijn advocaat, Rachel Imamkhan, zijn nog niet ingelicht door Buitenlandse Zaken over de mogelijke vrijlating. Volgens Imamkhan, die met de stichting Prisonlaw ook de onschuldig veroordeelde Romano van der Dussen uit een Spaanse cel kreeg, is het nog helemaal niet gezegd dat de commissie zich gaat buigen over de vrijlating van Singh.

Stille diplomatie
Zij vindt het diplomatiek niet handig dat Buitenlandse Zaken ermee in de publiciteit treedt. “Dit hebben we ook gezegd tegen het ministerie”, zegt Imamkhan. De aanvraag voor de vervroegde vrijlating is ingediend door de stichting Prisonlaw.

Die is bang dat de publiciteit in het nadeel zal werken van Singh en wil graag van Buitenlandse Zaken weten waarom de zaak nu naar buiten is gebracht. “Ze hebben aan de stichting toegezegd dat ze stille diplomatie zouden bedrijven, en nu dit”, zegt advocaat Imamkhan.

Het ministerie laat in een reactie weten dat de stichting niet vooraf is geïnformeerd, omdat er geen nieuwe ontwikkelingen of feiten worden gemeld in de brief.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

China zet zich in voor Venezuela

Geplaatst

op

By

De Venezolaanse president Nicolas Maduro reist naar China om economische overeenkomsten te bespreken, omdat de door de crisis getroffen OPEC-natie probeert de belangrijkste Aziatische financier ervan te overtuigen nieuwe leningen te verstrekken.

“Ik ga met hoge verwachtingen en we zullen elkaar over een paar dagen weer zien met grote successen”, zei de linkse leider woensdag in een staat die werd uitgezonden vanaf de luchthaven, zonder details te geven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China zei dat Maduro van donderdag tot en met zaterdag zou komen op uitnodiging van president Xi Jinping. “Onlangs heeft de Venezolaanse president actief economische hervormingen doorgevoerd en daar is een positieve reactie op uit de samenleving gekomen”, vertelde ministerie woordvoerder Geng Shuang. “Ik denk dat een gestaag groeiend Venezuela in ieders belang is. China heeft er vertrouwen in dat het Venezolaanse volk en de overheid in staat zullen zijn om met zijn binnenlandse zaken om te gaan met het wettelijke kader, “voegde hij eraan toe.

Lees verder

Buitenland

In scheiding verwikkelde man rijdt in op crèche

Geplaatst

op

By

Een bestelwagen is ingereden op een kindercrèche in In het Vossekot in Belgie. Er waren gelukkig geen kinderen aanwezig in de crèche. De dader is de echtgenoot van de uitbaatster. Het koppel is in een scheiding verwikkeld.

De bestuurder van de bestelwagen zat gekneld en werd door de brandweer uit het voertuig gehaald. De kindercrèche is door de klap ook nog eens in brand gevlogen. De brandweer is op dit moment druk in de weer om het vuur te blussen.

De vrouw die de crèche openhoudt, moest vandaag naar de rechtbank omdat ze zou scheiden van haar man. De bijna ex-man kon dat niet verkroppen en zou daarom in de crèche gereden zijn.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |