Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Surinaamse Nederlander die 34 jaar vastzit in VS krijgt mogelijk kans op vrijlating

Geplaatst

op

Een Surinaamse Nederlander die al 34 jaar gevangen zit in de Verenigde Staten op grond van een discutabel proces krijgt mogelijk weer een kans op vrijlating. In de tweede helft van dit jaar besluit een commissie in Californië over een vervroegde vrijlating van Jaitsen Jainandun Singh, schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Blok zegt dat Singh “steun” krijgt van Nederland. Die uitgesproken steun is opvallend, want vorig jaar onthulde de Volkskrant dat de overheid zich nauwelijks om hem heeft bekommerd, hoewel ambtenaren wisten dat het verloop van zijn proces op zijn minst grote vragen opriep.

Uit door de krant opgevraagde stukken bleek toen dat Singh twaalf jaar geen consulair bezoek heeft gehad. De Nederlandse overheid zou ook nooit hebben meegewerkt aan een overplaatsing naar Nederland. Ook toen zei Buitenlandse Zaken in een reactie Singh altijd te steunen waar mogelijk, al is volgens de verdediging van Singh onduidelijk waaruit die steun bestond.

Corrupte aanklager
Singh werd in 1986 veroordeeld voor de huurmoord op zijn vrouw en dochter. Maar het proces rammelde: zo hebben de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring ondertekend, waarin staat dat de Nederlander niets met de moorden te maken had.

De getuigenverklaring waarop het vonnis rust, is door een corrupte aanklager gekocht en een ontlastende getuigenis van de destijds 14-jarige zoon van Singh heeft nooit een rol in het proces gespeeld, schreef de Volkskrant.

De zus van Singh en zijn advocaat, Rachel Imamkhan, zijn nog niet ingelicht door Buitenlandse Zaken over de mogelijke vrijlating. Volgens Imamkhan, die met de stichting Prisonlaw ook de onschuldig veroordeelde Romano van der Dussen uit een Spaanse cel kreeg, is het nog helemaal niet gezegd dat de commissie zich gaat buigen over de vrijlating van Singh.

Stille diplomatie
Zij vindt het diplomatiek niet handig dat Buitenlandse Zaken ermee in de publiciteit treedt. “Dit hebben we ook gezegd tegen het ministerie”, zegt Imamkhan. De aanvraag voor de vervroegde vrijlating is ingediend door de stichting Prisonlaw.

Die is bang dat de publiciteit in het nadeel zal werken van Singh en wil graag van Buitenlandse Zaken weten waarom de zaak nu naar buiten is gebracht. “Ze hebben aan de stichting toegezegd dat ze stille diplomatie zouden bedrijven, en nu dit”, zegt advocaat Imamkhan.

Het ministerie laat in een reactie weten dat de stichting niet vooraf is geïnformeerd, omdat er geen nieuwe ontwikkelingen of feiten worden gemeld in de brief.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Buitenland

Jason van Dyke schuldig bevonden op de moord van tiener Laquan McDonald

Geplaatst

op

By

Volgens CNN heeft een jury uit Cook County naar verluidt Chicago Police Officer Jason Van Dyke schuldig bevonden aan tweedegraads moord in de dodelijke schietpartij van de tiener Laquan McDonald in 2014.

De ontmoeting begon toen de agenten McDonald tegenkwamen, die een mes had, en riep om een ​​officier met een Taser om te reageren. Voordat die officier er was, opende Van Dyke het vuur en schoot hij McDonald neer, maar liefst 16 keer.

Dashcam-beelden van de schietpartij toont dat McDonald’s wegliep van de officieren toen Van Dyke hem neerschoot en bleef schieten, zelfs toen hij al op de grond was. CNN meldt dat video van de schiet incident leidde tot protesten, een burgerrechtelijk onderzoek naar het ministerie van Justitie, kritiek op de burgemeester van de stad en uiteindelijk de afzetting van de hoofdinspecteur van de politie.

Let op de beelden

Lees verder

Buitenland

De hoofdstad van Haïti Port-au-Prince is opgeschrikt door een verwoestende aardbeving – 14 doden

Geplaatst

op

By

MINSTENS veertien mensen zijn omgekomen na een verwoestende aardbeving met een kracht van 5,9 golven in Haïti.

De aardbeving trof de natie, net buiten de dodelijke Ring of Fire van de Stille Oceaan,  zondag met een diepte van 10 km. Foto’s uit de scène tonen afbrokkelend gebouw en schade aan voertuigen en muren nadat de verwoestende aardbeving het Caribische land trof. De aardbeving was gecentreerd rond 20 km ten noordwesten van Ti Port-de-Paix voor de noordkust van Haïti.

Ongeveer 90 procent van alle aardbevingen vindt plaats langs de Ring van Vuur, die bezaaid is met 75 procent van alle actieve vulkanen op aarde. Volgens het bureau voor burgerbescherming van Haïti zijn 135 verwondingen gemeld. Maar de volledige omvang van de schade en het aantal slachtoffers valt nog steeds op als de autoriteiten de getroffen gebieden beoordelen. Het bureau voor civiele bescherming zei: “Onze teams van noord naar zuid zijn getuige van paniek in sommige steden.”

Lees verder

Meest gelezen

© 2018 - Culturu.com | Design by @workdesign |