Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Straling fors omhoog bij explosie Archangelsk

Geplaatst

op

door

De nucleaire straling die vrijkwam bij een explosie in een Russisch nucleair onderzoekscentrum bij Archangelsk, was vier tot zestien keer hoger dan normaal is voor dat gebied. Dit heeft de meteorologische dienst van Rusland dinsdag op zijn website gezet.

De explosie was 8 augustus naar verluidt tijdens een proef met een nieuwe raketmotor, mogelijk voor een nieuwe raket die vanaf een vaartuig moet worden afgevuurd. Het onderzoekscentrum van Rosatom ligt aan de kust naast Severodvinsk, ruim 35 kilometer ten westen van de havenstad Archangelsk. De gemeente Severodvinsk meldde meteen dat de straling er korte tijd erg hoog is geweest.

Bij het ongeluk zijn volgens de Russische autoriteiten vijf ingenieurs van Rosatom om het leven gekomen. Medisch personeel dat na de ontploffing bijstand verleende, is volgens persbureau TASS naar Moskou gestuurd voor medisch onderzoek. Zij zouden verklaringen hebben getekend dat ze hun mond houden over dit incident. Er is niets bekendgemaakt over wat er precies ontplofte en wat de oorzaak was.

De Russische autoriteiten hebben inwoners van het nabijgelegen Njonoksa dringend aanbevolen hun dorp te verlaten, nu in de buurt werkzaamheden plaatsvinden na het ongeluk met de raketmotor. “We hebben een kennisgeving ontvangen over de geplande activiteiten van de militaire autoriteiten. In dit verband is de inwoners van Njonoksa gevraagd om het grondgebied van het dorp te verlaten vanaf 14 augustus”, aldus de autoriteiten in Severodvinsk.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Coba

ze spelen met mensen hum leven. alleen maar om macht en om zoveel mogelijk mensen te wollen doden. nu is het wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.Advertentie

Buitenland

Brazilië klaagt zestien personen aan voor moord vanwege dambreuk

Geplaatst

op

door

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie heeft gisteren zestien mensen aangeklaagd voor moord en verwoesting van het milieu vanwege de dambreuk in januari vorig jaar waarbij 270 mensen om het leven kwamen.

Eén van de aangeklaagden is de directeur van mijnbouwbedrijf Vale SA, de eigenaar van de dam. Toen de dam in de staat Minas Gerais bijna een jaar geleden doorbrak spoelde er een stortvloed van mijnafval mee, waardoor tientallen mensen om het leven kwamen.

Behalve de directeur zijn nog tien andere medewerkers van Vale SA aangeklaagd, evenals vijf medewerkers van Duits inspectiebedrijf TÜV SÜD. Volgens de aanklagers was er sprake van “een samenzwering tussen Vale SA en TÜV SÜD” om de status rondom de dam als veilig te beschouwen.

“TÜV SÜD en Vale verborgen systematisch voor de samenleving, aandeelhouders en investeerders de werkelijke ernst van de situatie”, aldus de aanklager.

Hoe de dam uiteindelijk kapot is gegaan is nog niet duidelijk. Volgens The Guardian zou er maanden voor de breuk een lek in de dam zijn geweest, maar een woordvoerder van Vale SA ontkent dat.

Lees verder

Buitenland

Eerste besmetting met coronavirus ontdekt in Verenigde Staten

Geplaatst

op

door

In Seattle is het eerste ziektegeval van het mysterieuze coronavirus in de Verenigde Staten ontdekt. Dat meldt het Center for Disease Control and Prevention (CDC). In China zijn honderden besmettingen met het virus ontdekt, in de VS is dit de eerste keer dat er een besmetting bij iemand wordt ontdekt.

Volgens Amerikaanse media gaat het om een 30-jarige man die afgelopen week terugkwam uit de Chinese stad Wuhan. Zijn toestand zou stabiel zijn. Het virus heeft inmiddels al aan zes mensen in China het leven gekost. Alle dodelijke slachtoffers komen voor zover bekend uit de Chinese stad Wuhan. Er zijn tot nu toe driehonderd ziektegevallen ontdekt.

De Gezondheidsorganisatie WHO verwacht dat “het virus de komende dagen in andere delen van China zal opduiken en mogelijk in andere landen.” Het RIVM laat weten dat het risico dat de ziekte in Nederland opduikt “vrij nihil” is, omdat er geen directe vluchten vanuit Nederland naar Wuhan gaan. Vanuit de Verenigde Staten gaan er wel vluchten naar de stad.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen