Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Straling fors omhoog bij explosie Archangelsk

Geplaatst

op

door

De nucleaire straling die vrijkwam bij een explosie in een Russisch nucleair onderzoekscentrum bij Archangelsk, was vier tot zestien keer hoger dan normaal is voor dat gebied. Dit heeft de meteorologische dienst van Rusland dinsdag op zijn website gezet.

De explosie was 8 augustus naar verluidt tijdens een proef met een nieuwe raketmotor, mogelijk voor een nieuwe raket die vanaf een vaartuig moet worden afgevuurd. Het onderzoekscentrum van Rosatom ligt aan de kust naast Severodvinsk, ruim 35 kilometer ten westen van de havenstad Archangelsk. De gemeente Severodvinsk meldde meteen dat de straling er korte tijd erg hoog is geweest.

Bij het ongeluk zijn volgens de Russische autoriteiten vijf ingenieurs van Rosatom om het leven gekomen. Medisch personeel dat na de ontploffing bijstand verleende, is volgens persbureau TASS naar Moskou gestuurd voor medisch onderzoek. Zij zouden verklaringen hebben getekend dat ze hun mond houden over dit incident. Er is niets bekendgemaakt over wat er precies ontplofte en wat de oorzaak was.

De Russische autoriteiten hebben inwoners van het nabijgelegen Njonoksa dringend aanbevolen hun dorp te verlaten, nu in de buurt werkzaamheden plaatsvinden na het ongeluk met de raketmotor. “We hebben een kennisgeving ontvangen over de geplande activiteiten van de militaire autoriteiten. In dit verband is de inwoners van Njonoksa gevraagd om het grondgebied van het dorp te verlaten vanaf 14 augustus”, aldus de autoriteiten in Severodvinsk.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Coba

ze spelen met mensen hum leven. alleen maar om macht en om zoveel mogelijk mensen te wollen doden. nu is het wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.Advertentie

Buitenland

Frankrijk plat uit woede over pensioenplannen

Geplaatst

op

door

Elf van de zestien metrolijnen in Parijs liggen plat, in het hele land rijden nauwelijks treinen en vier op de tien lagere scholen zijn gesloten. Frankrijk is platgelegd uit protest tegen de pensioenplannen van Emmanuel Macron.

De staking van vandaag is lang van tevoren en duidelijk aangekondigd. Veel inwoners van de regio-Parijs, mijden dus het openbaar vervoer.

In het hele land wordt vandaag op 245 plekken actie gevoerd. Vanmiddag om 14 uur gaat in Parijs een manifestatie van start. Alle tegenstanders van de plannen van Macron komen samen bij het Gare du Nord. Via de Place de la République lopen zij in een stoet naar de Place de la Nation. Naast vervoerders en onderwijzers hebben ook politieagenten, ziekenhuispersoneel, ambulanciers, vuilnisophalers en advocaten zich aangesloten.

De actievoerders zijn het niet eens met de pensioenplannen van het staatshoofd. Emmanuel Macron kondigde in zijn campagne al aan een einde te willen maken aan de 42 verschillende regelingen die het land kent. Sommige regimes zijn erg voordelig, bijvoorbeeld die voor het spoorwegpersoneel en medewerkers van het staatselektriciteitsbedrijf EDF.

Vandaag is de eerste dag van de actie. Ook morgen wordt het werk neergelegd, hoe de situatie na het weekend is, is nog niet duidelijk. Premier Edouard Philippe maakt in de loop van de volgende week bekend wat de regering precies van plan is. Macron schijnt eerst te willen afwachten hoeveel man vandaag de straat op gaan. Bij de RATP hebben ze inmiddels laten weten dat ze rustig tot en met kerst blijven staken.

Lees verder

Buitenland

Vluchten op Schiphol vertraagd door mist

Geplaatst

op

door

Op luchthaven Schiphol zijn meerdere vluchten vertraagd als gevolg van de dichte mist. Reizigers wordt aangeraden de website van de luchthaven en die van vliegmaatschappijen in de gaten te houden.

Op de website van de luchthaven is te zien dat meerdere vluchten vertraging hebben opgelopen. “Er kunnen minder vliegtuigen op een baan vertrekken of landen dan normaal. De capaciteit ligt dus lager,” zegt een woordvoerder.

Voor de veiligheid vertrekken en landen er minder vliegtuigen per uur. Door de mist kunnen vliegtuigen elkaar onderling slechter zien en ook het zicht van de luchtverkeersleiding is minder goed.

Op Eindhoven Airport ligt het vliegverkeer als gevolg van de mist helemaal stil.


Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen