Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Standbeelden van koning Leopold II verwijderd in België

Geplaatst

op

Terwijl beelden van slavenhandelaren, imperialisten en Zuidelijke leiders van de VS worden neergehaald, verwijderd of er wordt tegen geprotesteerd in de Engelssprekende wereld, is België begonnen met het verwijderen van beelden van koning Leopold II.

Leopold II, een van de meest meedogenloze en ambitieuze Europese exploitanten van de 19e eeuw in Afrika, was meer dan 40 jaar koning van België, namelijk van 1865 tot 1909. Als eerste neef van koningin Victoria regeerde hij in een tijd dat Europeanen koloniseerden. Leopold was verantwoordelijk voor een bijzonder wreed deel van die veroveringen, tijdens de zogenaamde “Scramble for Africa”.

Leopold huurde de avonturier Henry Morton Stanley in om het stroomgebied van de Congo-rivier te verkennen en ondertekende verdragen met lokale leiders. Leopold gebruikte de verdragen vervolgens om aanspraak te maken op een enorm deel van Centraal-Afrika – min of meer het grondgebied dat nu de Democratische Republiek Congo is. België had toen, net als nu, een parlement en een regering die het land feitelijk bestuurden, en zij steunden de koloniale plannen van Leopold niet, dus verklaarde hij de Vrijstaat Congo als zijn persoonlijk bezit, niet dat van België, en kreeg hij andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Europese mogendheden zover, om hem te erkennen als ‘eigenaar’.

Om te beginnen een enorm fortuin, eerst gebaseerd op ivoor en daarna op rubber toen de auto- en fietsindustrie van start gingen. Leopold gebruikte een privéleger om Afrikanen te dwingen wild rubber te verzamelen uit de wijngaarden van de regenwouden. Zijn leger zou de vrouwen en kinderen van dorpen in beslag nemen om mannen te dwingen rubber te verzamelen in steeds hogere quota.

Mannen werden regelmatig doodgewerkt, terwijl gijzelaars soms verhongerden. Natuurlijk waren er opstanden tegen de ‘eigenaar’, die ze met bijzondere wreedheid onderdrukte: zijn troepen kregen het bevel de afgehakte hand van een rebel te produceren voor elke kogel die ze hadden uitgegeven. Dat betekende dat als de troepen schoten en misten, ze soms de hand van een levend persoon afhakten. Onder leiding van blanke officieren waren de troepen zelf vaak Afrikanen, waardoor ze medeplichtig waren aan het trauma van de kolonie. Historici schatten dat onder Leopolds wanbeheer 10 miljoen mensen stierven.

Andere koloniale rijken zoals Portugal, Frankrijk en Duitsland hebben de methoden van Leopold II gekopieerd, maar tegen het einde van zijn leven werd Leopold als een slechterik gezien en gedwongen de controle over de zogenaamde Vrijstaat op te geven. Hij liet België het een jaar voor zijn dood bij hem kopen en het kreeg de nieuwe naam Belgisch Congo. Het gebied werd onafhankelijk in 1960 en  kreeg eerst de naam Zaïre en daarna de Democratische Republiek Congo, nadat zijn lange tijd dictator Mobutu Sese Seko in 1997 werd omvergeworpen.

De naam van Leopold II wordt tegenwoordig misschien niet algemeen herinnerd, maar een zin die voor het eerst werd gebruikt om zijn acties te beschrijven, leeft voort: misdaad tegen de mensheid.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Buitenland

Verenigde Staten officieel uit WHO gestapt

Geplaatst

op

Amerikaanse President Donald Trump. Foto Politico

De Verenigde Staten van Amerika zijn officieel gestapt uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit is gebeurd uit protest tegen de aanpak van de corona-uitbraak. President Donald Trump heeft het parlement intussen van dit besluit, dat hij in mei al had aangekondigd, op de hoogte gesteld. Een hooggeplaatste medewerker van de Verenigde Naties heeft bevestigd dat er een verklaring is binnengekomen.

Het Amerikaanse staatshoofd verwijt de WHO dat die te laat heeft gereageerd en de wereld te laat geïnformeerd over de gevaren. Volgens hem zou de organisatie onder controle staan van het communistische regime in China, waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak. De VS kondigde dinsdag aan zich formeel terug te trekken. Het land draagt zo’n vierhonderd miljoen US dollar per jaar bij.

Joe Biden laat op Twitter weten dat hij dat besluit op de eerste dag van zijn presidentschap ongedaan zou maken. Als Biden, die het in november tijdens de presidentsverkiezingen opneemt tegen Trump wint, zei hij direct weer toe te treden tot de WHO.

De Democraat vindt dat de VS wel lid moet zijn van de WHO. “Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid.” In de VS zijn tot nu toe meer dan drie miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De staat New York, die ongeveer negentien miljoen inwoners telt, is zwaar getroffen door het coronavirus.

Er zijn ruim 32.000 personen aan de gevolgen van het virus overleden. Het aantal besmettingsgevallen is de afgelopen weken aanzienlijk gedaald na strikte beperkingen en hygiënevoorschriften, terwijl het aantal in veel andere staten toeneemt. Vooral in Florida, waar de teller van besmettingen zondag de 200.000 passeerde. Niet lang daarna volgde ook Texas.

Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Australische stad krijgt opnieuw bevel tot sluiting omdat coronavirusgevallen toenemen

Geplaatst

op


De op één na grootste stad van Australië, Melbourne, heeft zijn vijf miljoen inwoners voor de tweede keer opgesloten nadat ze een recordvloed aan nieuwe gevallen van het coronavirus registreerden.

Inwoners van de stad en verschillende omliggende steden moeten zes weken in hun huizen blijven, behalve om essentiële redenen zoals werk, lichaamsbeweging, boodschappen doen en gezondheidszorg, vertelde premier Daniel Andrews, van de staat Victoria, dinsdag aan verslaggevers.

Gezondheidsfunctionarissen schrijven meer dan de helft van Victoria’s 772 actieve coronavirusgevallen toe aan overdracht door de gemeenschap, meldde de krant.

Scholen zullen de heropening van klaslokalen uitstellen en het afstandsonderwijs voortzetten tijdens de duur van de sluiting, terwijl restaurants zullen overschakelen op afhaalservice, meldde de BBC.

Victoria sloot ook de grens met New South Wales en voegde militaire patrouilles toe om illegaal reizen te voorkomen. De laatste keer dat de twee staten hun grenzen voor elkaar sloten, was tijdens de Spaanse grieppandemie in 1919, meldde Reuters.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen