zondag 3 december 2023
31.6 C
Paramaribo
1.1 C
Amsterdam
5
(1)

Spanje ziet corona voortaan niet meer als pandemie, maar griep

lees ook ...

Henry Kissinger: Amerika’s oud-minister en topdiplomaa...

Henry Kissinger, de voormalige Amerikaanse minister, topdiplomaat en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, is op 100-jarige leeftijd overleden, zo meldt zijn bedrijf Kissinger Associates Inc. Ge...

Spanje is tot de conclusie gekomen, dat corona beschouwd moet worden als een endemische ziekte. Hiervoor heeft het land voorbereidingen getroffen. Er is een programma gemaakt om covid-19 anders aan te pakken. Vanaf 2020 hebben deskundigen gewerkt aan dit system. Na de zesde golf zal men anders omgaan met de besmettingen in dit land.

De president Pedro Sánchez heeft bevestigd, dat de regering de laatste hand legt aan het ontwikkelen van een systeem, om covid-19 ‘niet meer als een pandemie maar als een endemische ziekte’ te beschouwen. “Maar we moeten voorzichtig zijn, het beetje bij beetje doen”, zegt de president in verband met de huidige situatie. “Het is iets wat we bovendien met heel Europa moeten bespreken; onze minister van Gezondheidszorg heeft haar collega’s al van onze plannen op de hoogte gesteld.” Spanje is bereid om het plan ook op Europees niveau te presenteren.

Het nieuw systeem heeft te maken met de jaarlijkse monitoring van griep in het land. Besmettingen zullen niet meer stipt bijgehouden worden. Het is immers onmogelijk gebleken met de explosie van de omikronvariant. In samenwerking met ziekenhuizen, zullen aangewezen huisartsposten de ziekte volgen.

De huidige coronagolf heeft in Spanje, alsook andere landen, alle records van coronabesmettingen gebroken. Echter heeft het geleid tot aanzienlijk minder ziekenhuisopnames. Nu al wordt het met minder restricties bestreden.

De strenge lockdowns zijn helemaal verdwenen uit Spanje. Deze winter was er landelijk alleen een mondkapjesplicht voor binnen en buiten. Afhankelijk van de regio”s zijn er meer maatregelen. Zo bestaat er een QR-code voor de horeca, en maximaal aantal gasten en sluiting van het nachtleven. Overal mogen winkels en horeca open. De quarantaine van positief getesten is ook versoepeld.

De president vindt het vanzelfsprekend, omdat bij de eerste coronagolf het sterftecijfer 13 procent bedroeg, maar nu slechts 1 procent bedraagt. In de afgelopen twee weken noteerde het land een record van 1,29 miljoen besmettingen. In de laatste zeven dagen heeft men 331 mensen aan corona verloren; tijdens de golf in de winter van 2021 waren er haast dagelijks 600 doden. De epidemie heeft aan ruim 90.000 mensen het leven gekost in Spanje.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandSpanje ziet corona voortaan niet meer als pandemie, maar griep