Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Siberische hittegolf alarmeert wetenschappers

Geplaatst

op


Het noordpoolgebied is koortsig en staat in brand, althans delen ervan. En dat heeft wetenschappers bezorgd gemaakt over wat het voor de rest van de wereld betekent.

De thermometer bereikte zaterdag een record van 38 graden Celsius (100,4 graden Fahrenheit) in de Russische Arctische stad Verkhoyansk, een temperatuur die koorts zou veroorzaken voor een persoon, maar dit is Siberië, dat bekend staat als bevroren. De Wereld Meteorologische Organisatie zei dinsdag dat ze de temperatuur meting wil verifiëren, wat ongekend zou zijn voor de regio ten noorden van de poolcirkel.

Het noordpoolgebied staat figuurlijk en letterlijk in brand. Het warmt veel sneller op als reactie op stijgende kooldioxidegehaltes en andere broeikasgassen in de atmosfeer, en deze opwarming leidt tot een snelle meltdown en toename van bosbranden.

Een groot deel van Siberië had dit jaar hoge temperaturen die ongebruikelijk warm waren. Van januari tot en met mei was de gemiddelde temperatuur in noord-centraal Siberië ongeveer 8 graden Celsius (14 graden Fahrenheit) boven het gemiddelde, volgens non-profit milieu organisatie Berkeley Earth.
Dat is veel, veel warmer dan ooit in die regio in die periode, volgens klimaatwetenschapper Zeke Hausfather.

Siberië staat in het Guinness Book of World Records, vanwege de extreme temperaturen. Het is een plek waar de thermometer 106 graden Celsius (190 graden Fahrenheit) is gedraaid, van een minimum van minus 68 graden Celsius (minus 90 Fahrenheit) tot nu 38 graden Celsius (100,4 Fahrenheit).

Zulke langdurige Siberische warmte is al duizenden jaren niet meer gezien en het is een ander teken dat het noordpoolgebied de opwarming van de aarde nog meer versterkt dan werd gedacht.

De Arctische regio’s van Rusland behoren tot de snelst opwarmende gebieden ter wereld.
De temperatuur op aarde is de afgelopen decennia gemiddeld om de 10 jaar met 0,18 graden Celsius (bijna een derde van een graad Fahrenheit) gestegen. Maar in Rusland neemt het toe met 0,47 graden Celsius (0,85 graden Fahrenheit) – en in het Russische noordpoolgebied met 0,69 graden Celsius (1,24 graden Fahrenheit) elk decennium, zei Andrei Kicallyov, de hoofdwetenschapper van het in Moskou gevestigde Voeikov Main Geophysical Observatory.

De stijgende temperaturen in Siberië zijn in verband gebracht met langdurige bosbranden die elk jaar heviger worden en het ontdooien van de permafrost – een enorm probleem omdat er gebouwen en pijpleidingen op worden gebouwd. Het ontdooien van permafrost geeft ook meer warmte-vasthoudend gas af en droogt de grond uit, waardoor bosbranden toenemen, zei Vladimir Romanovsky, die permafrost studeert aan de University of Alaska Fairbanks.

Een rampzalige olielekkage uit een ingestorte opslagtank vorige maand, nabij de Noordpoolstad Norilsk werd gedeeltelijk toegeschreven aan het smelten van permafrost.

In 2011 stortte een deel van een woongebouw in Jakoetsk, de grootste stad van de Republiek Sakha, in door het ontdooien en verzakken van de grond.

Afgelopen augustus stond er volgens Greenpeace meer dan 4 miljoen hectare bos in Siberië in brand.

Dit jaar zijn de branden al veel eerder begonnen dan de gebruikelijke start in juli, zei Vladimir Chuprov, directeur van de projectafdeling van Greenpeace Rusland.

Aanhoudend warm weer, vooral in combinatie met bosbranden, zorgt ervoor dat permafrost sneller ontdooit, wat op zijn beurt de opwarming van de aarde verergert door grote hoeveelheden methaan vrij te geven, een krachtig broeikasgas dat 28 keer sterker is dan kooldioxide, zei Katey Walter Anthony, een universiteit van Alaska Fairbanks-expert op het gebied van methaanafgifte uit bevroren arctische grond.

Methaan dat zijn oorsprong vindt in het noordpoolgebied, blijft niet in het noordpoolgebied. Het heeft wereldwijde gevolgen. En wat er in het noordpoolgebied gebeurt, kan zelfs het weer in de Verenigde Staten en de EU vervormen. De opwarming van de Noordpool voegt brandstof toe aan de opwarming van de hele planeet, volgens Waleed Abdalati, een voormalig NASA-hoofdwetenschapper, die nu aan de University of Colorado werkt.

Culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Buitenland

WHO meldt wereldwijde recordgroei van coronavirus

Geplaatst

op

Who 4984801 340

Het coronavirus kent een wereldwijde recordgroei. Dit heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld. Er zijn 230.370 infecties gemeld binnen 24 uur. Uit medisch onderzoek is gebleken dat de grootste stijgingen uit de Verenigde Staten komen, gevolg door India, Brazilië en Zuid- Afrika.

In de VS alleen zijn er meer dan 135.000 doden gemeld, en een aantal van 3,3 miljoen geïnfecteerden. In Brazilië meer dan 72.000 doden en 1,9 miljoen geïnfecteerd. Eerder heeft de WHO een record aantal van 228.102 gevallen gemald op 10 juli in de maand juli. – Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Amitabh Bachchan, zoon en schoondochter Aishwarya Rai besmet met coronavirus

Geplaatst

op

Amitabh En Abhishek Bachchan. Foto Indian Express

De 77-jarige Bollywoodacteur Amitabh Bachchan is besmet met het coronavirus. Abhishek Bachchan, de 44-jarige zoon van de acteur, meldde zaterdag via Twitter dat hij net als zijn vader positief getest heeft op het coronavirus. Zowel vader als zoon zouden met milde symptomen zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Ook de vrouw van Abhishek, de actrice en voormalig Miss World Aishwarya Rai (44), en haar negenjarige dochter zijn positief getest op het virus. Verschillende media hebben dit zondag gemeld. Het is niet duidelijk of moeder en dochter in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De 77-jarige acteur roept iedereen die zich de afgelopen tien dagen in zijn nabijheid heeft bevonden op om zich te laten testen op het virus.

De 46-jarige Rai werd in 1994 uitgeroepen tot Miss World en is sindsdien te zien geweest in verschillende films.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen