donderdag 30 november 2023
27.6 C
Paramaribo
-0.1 C
Amsterdam
5
(1)

Sancties tegen Rusland, indien het land Oekraïne binnenvalt

lees ook ...

Nieuw toeristisch perspectief: China schrapt visumplicht voo...

China heeft aangekondigd dat mensen met een Nederlands paspoort tijdelijk vrijgesteld worden van de visumplicht. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen Nederlanders gedurende een...

Amerika en zijn bondgenoten hebben een aantal maatregelen voorbereid om Oekraïne te ondersteunen, indien Rusland dit land zou aanvallen. Zij wisten een lijst met namen van Russische eliten op te stellen, die het gelag moeten betalen, indien het zover mag komen. Het zijn mensen, die heel dichtbij de president staan. Dit meldt een hooggeplaatste overheidsfunctionaris aan de pers.

Het streven is om de groep rond Poetin met economische sancties te treffen. “Zij spelen een rol in de besluitvorming van de regering en zijn op zijn minst medeplichtig aan het destabiliserende gedrag van het Kremlin”, aldus de bron. Er is niet precies gemeld welke namen, maar wel zijn er  “genoeg namen om uit te putten” waarvan veel van hen economische banden hebben met het Westen, en daardoor in deze situatie kwetsbaar zijn.

De  sancties houden onder meer in dat Poetin ‘s vertrouwelingen geen gebruik meer zullen kunnen maken van het internationale betalingssysteem Swift. De diensten van westerse banken zullen hen, alsook hun familieleden worden geweigerd.  Deuren van westerse universiteiten zullen voor hen worden gesloten.

Rusland heeft de afgelopen tijd  reden gevonden om zo’n 100.000 militairen, tanks, artillerie en raketten aan de grens met Oekraïne te plaatsen. Toch ontkent Poetin al weken, dat hij  van plan is zijn buurland  binnen te vallen. De Verenigde Staten en Rusland voeren al weken besprekingen, om de situatie te de-escaleren, maar er is nog niet veel bereikt.

Oekraïne is geen lid van de NAVO en Rusland wil dat  zo houden. Poetin wil  voorkomen,  dat de voormalige Sovjetrepubliek  zal toetreden tot het militaire bondgenootschap. Rusland vindt dat  een directe bedreiging van de eigen veiligheid. Rusland wil een belofte van het westen afdwingen, om ervan verzekerd te zijn dat Oekraïne geen NAVO-bondgenoot wordt.

 

 

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandSancties tegen Rusland, indien het land Oekraïne binnenvalt