maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.9 C
Amsterdam
0
(0)

‘s Werelds grootste vulkaan laat van zich horen na 38 jaar

lees ook ...

Turkije veroordeelt eenmans koranprotest

De Nederlandse ambassadeur in Turkije moest zich aanmelden bij het ministerie van Buitelnandse Zaken in het land, omdat een Nederlander in Den haag een koran vernielde tijdens een eenmans protestactie...

Na 38 jaar spuwt Mauna Lao weer gloeiende lava, kolommen as en rook uit op het grootste eiland van de omgeving, Hawaï. Schadelijke gassen komen natuurlijk ook vrij. Aardbevingen gingen vooraf aan de eruptie die zondagavond begon. De Amerikaanse overheid heeft de 200.000 bewoners voorbereid op een evacuatie, al lijkt de situatie nog niet ernstig. Lava stroomt nog niet in de richting van het bewoond gebied, maar dit kan plotseling veranderen.

De aardbevingen hebben de aandacht getrokken, waardoor Mauna Lao in de gaten werd gehouden door de autoriteiten. Nu vreest men het meest voor 5000 mensen die wonen aan de zuidkant van de Mauna Lao, maar de lava kan elke kant uitstromen. Het komt uit drie spleten, die1.5 tot 3 kilometer lang zijn.

Nieuwsgierigen worden gevraagd uit de buurt te blijven van de actieve vulkaan. Voor velen is het natuurverschijnsel een nieuwe ervaring.

De luchtkwaliteit van het hoofdeiland is nog veilig volgens de permanente metingen van de gezondheidsdienst. Experts verwachten dat dit zo twee weken kan duren. Voor de wetenschap is de uitbarsting een mogelijkheid om meer van dit vulkaan te leren. Nu heeft men meer instrumenten dan in 1984, om dit te doen.

Vulkanoloog van het KNMI Elske de Zeeuw-van Dalfsen: “Sommige actieve vulkanen barsten continu uit en bij sommige zit er wat meer tijd tussen. Acht en dertig jaar is voor Mauna Loa binnen de marges als we dat baseren op eerdere uitbarstingen.”

Mauna Loa, een schildvulkaan vormt samen met vier andere vulkanen  het hoofdeiland van Hawaï, het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel in de Grote Oceaan. Het is de grootste vulkaan ter wereld en is zo’n 9 kilometer hoog. Hij is meer dan 4 kilometer boven de zeespiegel, ïen heeft steile hellingen, waardoor de lava makkelijker naar beneden kan stromen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenland's Werelds grootste vulkaan laat van zich horen na 38 jaar