maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
3
(1)

Rusland zoekt naar militairen voor ‘operatie’ in Oekraïne

lees ook ...

Nachtelijke werkzaamheden verstoren treinverkeer rond Schiph...

De komende twee weken zal het treinverkeer rond Schiphol aanzienlijk worden beïnvloed vanwege werkzaamheden die vannacht zijn gestart en tot en met vrijdag 8 maart zullen duren, zo meldt ProRail. Gedu...

Vijftig dagen na de oorlog is het Russische ministerie van Defensie naarstig op zoek naar  manschappen voor de militaire operatie in Oekraïne. Russische banensites hebben nu veel advertenties waarin kontraktniki (militairen op korte contracten) worden gevraagd. Bij het Russische bemiddelingskantoor HeadHunter ging het in één maand om drieduizend militaire vacatures. Bij Superjob, waren er zelfs 18 duizend van zulke advertenties binnen één week.

Het lijkt er veel op dat het Russische ministerie van Defensie onvoldoende manschappen kan vinden om de militairen in Oekraïne af te lossen. In de advertenties wordt gevraagd naar mensen met specifieke militaire vaardigheden, zoals artilleristen, tankbestuurders of radiotelegrafisten. Normaal is dit het werk van de eigen rekruteringskantoren van de strijdkrachten. Ook de tijd van deze contracten zijn ingekort naar drie, zes of twaalf maanden, in plaats van de gebruikelijke twee tot vijf jaar. BBC-medewerkers die een proef namen, mochten meteen langskomen voor een gesprek. Kandidaten die bereid zijn ‘achter het lintje’ (de Oekraïense grens) te opereren, kunnen al in enkele weken aan de slag.

Naar gelang  het specialisme bedraagt de maandsalaris voor kontraktniki  350 tot 600 euro. Voor kandidaten die bereid zijn om aan de ‘militaire operatie’ in Oekraïne mee te doen, is het dubbele weggelegd, plus extra toeslagen. Toekomstige Russische oudgedienden die in Oekraïne hebben gevochten, kunnen rekenen op gratis medische zorg en assistentie bij het vinden van een woning.

Russen schijnen niet te popelen om te reageren op deze advertenties, door de berichten van zware verliezen. De Kremlin doet er alles aan om deze verliezen te verdoezelen. Oekraïne verkoopt zijn huid heel duur.

Volgens de Amerikaanse defensie-expert Michael Kofman is het grootste probleem het feit dat Poetin ontkent dat er oorlog is, maar dat het gaat om een speciale operatie. Ook blijkt dat de oorlog moeizamer verloopt dan Poetin had gedacht. Op grond hiervan mag Defensie geen dienstplichtige soldaten inzetten in Oekraïne, omdat Poetin steeds heeft beloofd dat er geen dienstplichtige soldaten zullen worden ingezet.

Nu probeert men zelfs dienstplichtige soldaten  onder druk te zetten om zich aan te melden als kontraktnik. Als worst wordt hen voorgehouden  het direct afkomen van het dienstplicht, en de mogelijkheid om deel te nemen ‘aan de Overwinningsparade op het Rode Plein’.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandRusland zoekt naar militairen voor 'operatie' in Oekraïne