zondag 14 april 2024
25 C
Paramaribo
10.1 C
Amsterdam
0
(0)

Rusland stopt gaslevering aan Polen en Bulgarije

lees ook ...

Rusland heeft de gaslevering aan Polen(PGNiG) recentelijk stopgezet. Nu heeft Gazprom het Russische staatsgasbedrijf bekend gemaakt dat de levering aan zowel Polen als Bulgarije is stopgezet. Polen en Bulgarije zijn het niet mee eens, met de betaling van de gasprijs in roebels. Dit is de grootste sanctie, die polen heeft opgelegd aan Europese landen.

Poetin eist dat landen die Rusland als ‘onvriendelijk’ bestempelen, zoals de EU-landen, het VK en de VS, in roebels moeten betalen voor gas.

Na weigering van de westerse landen om dit te doen, stelde Poetin voor om via een derdenrekening bij de Gazprombank te betalen waarbij  de euro’s en dollars in roebels worden omgezet.

Polen heeft vaker gezegd niet op die manier te willen betalen en spreekt van contractbreuk. “PGNiG heeft recht op compensatie en zal alle contractuele en juridische mogelijkheden benutten om die compensatie te krijgen”, aldus het staatsgasbedrijf.

De Bulgaarse minister Nikolov van Energie zegt dat zijn land juist wel heeft betaald. Hij vermeld niet als dat in roebels is geschied. De bewindsman zegt verder dat de verandering van de betalingsafspraken “grote risico’s” veroorzaakt. Zijn land heeft naar zijn zeggen voldaan aan alle afspraken, maar dat er met de ontstane situatie nu sprake is van afpersing. De Bulgaarse premier Petkov zegt dat dit reden is voor zijn land om alle contracten met Gazprom te herzien, dus  ook de contracten, die de doorvoer van gas naar andere landen regelt.

Ook voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie spreekt in een reactie van afpersing door de Russen. Zij benadrukt dat het afsluiten van de gastoevoer onterecht en onacceptabel is. Volgens Von der Leyen onderstreept dat “opnieuw” de onbetrouwbaarheid van Rusland als leverancier van gas.

Gazprom heeft Polen en Bulgarije ook gewaarschuwd om geen gas af te tappen dat voor andere landen bedoeld is. Als dat gebeurd, zullen de Russen ook minder gas naar die andere landen pompen.

Gazprom zegt dat andere Europese landen wel nog gas krijgen zoals gewoonlijk, maar dat er soms minder vraag is.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandRusland stopt gaslevering aan Polen en Bulgarije