dinsdag 28 november 2023
32.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
5
(1)

Rusland en China versterken banden

lees ook ...

Kameroen eerste Afrikaanse land met malariacaccin

Kameroen markeert een mijlpaal als het eerste Afrikaanse land dat het malariavaccin Mosquirix officieel in gebruik neemt. Gisteren arriveerde een zending met meer dan 331.000 doses op de luchthaven va...

De pandemie heeft China en Rusland lange tijd van elkaar gehouden, maar nu willen zij elkaar ontmoeten. Beide regeringsleiders beseffen heel goed dat zij samen sterk staan tegenover Amerika. De Russische president Poetin en z’n Chinese ambtgenoot Xi Jinping ontmoeten  elkaar weer binnenkort.

Twee correspondenten geven hun mening.

Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp meldt dat  het  bekend is, dat Xi en Poetin het goed vinden met elkaar. Vanaf 2013 hebben zij elkaar al 37 keren ontmoet. In 2019 noemde Xi Poetin zijn “beste vriend en collega”. Koerkamp vervolgd: “De laatste decennia zijn Rusland en China, vooral door Poetin, naar elkaar toe gegroeid. Het zijn natuurlijke partners. Allebei zijn het autoritaire regimes, die elkaar niet zullen bekritiseren op het gebied van democratie of mensenrechten. Daarnaast hebben ze een gemeenschappelijke rivaal: de Verenigde Staten.”

China levert nu voor Rusland  technologie en ook krediet ondanks de beperkende sancties, volgens  Koerkamp. “Anderzijds beschikt Rusland over veel grondstoffen, waar China behoefte aan heeft. Ze vullen elkaar goed aan.”

“Ik denk dat China heel hard hoopt dat Rusland niks doet tijdens de Spelen”, zegt China-correspondent Garrie van Pinxteren. “Ik leid dat af uit de nadruk die China legt op de door de Verenigde Naties afgesproken ‘Olympische wapenstilstand’. Zo’n beetje alle landen van de Verenigde Naties hebben beloofd hun conflicten te laten rusten tijdens de Olympische Spelen. Dat is wat de Chinese pers steeds meldt.”

“Aan de andere kant toont China veel begrip voor de Russische standpunten”, Ze zijn geneigd te zeggen: het Westen provoceert en het is heel begrijpelijk dat Rusland niet wil dat Oekraïne ooit lid wordt van de NAVO. Ook zeggen ze niet makkelijk in te stemmen met sancties tegen Rusland. Eerder hebben ze dat ook al tegengehouden. Dus China steunt Rusland, maar wel allemaal in de hoop dat Rusland Oekraïne niet binnenvalt, zeker nu niet.”

 

 

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandRusland en China versterken banden