zaterdag 1 oktober 2022
32.2 C
Paramaribo
13.7 C
Amsterdam
5
(1)

Rechter moordzaak president Haïti treedt terug om onbekende reden

lees ook ...

Arrestaties in Rusland bij vreedzame protesten tegen Puntin

Vreedzame protesten in Rusland tegen het militaire mobilisatiebevel van president Vladimir Putin zijn uiteengeslagen door de politie. Ruim 750 mensen, waaronder kinderen zijn over het hele land gearre...

Ongeveer een maand na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd rechter Mathieu Chanlatte, na weigering van anderen aangesteld om het onderzoek van deze zaak te leiden. De opdracht kwam van de deken van de rechtbank in de hoofdstad Port-au-Prince. Chanlatte heeft een paar dagen na de aanstelling ‘om persoonlijke reden’ afstand gedaan van de zaak.

Rechter Chanlatte richtte een brief aan Bernard Saint-Vil, de deken van de rechtbank in Port-au-Prince, waarin hij dit bekendmaakte. Meerdere onderzoeksrechters hebben voor hem geweigerd dit opdracht uit te voeren.

Rechtbankmedewerkers hebben moeten onderduiken, nadat zij tijdens het onderzoek doodsbedreigingen kregen. Zij werden opgedragen om namen en verklaringen in hun verslagen te veranderen.

Bij de moord van Moïse op 7 juli blijken 28 mensen betrokken te zijn. Er werd een aanval gepleegd op zijn huis, zonder dat de veiligheidsmannen enige confrontatie hadden met de aanvallers. De motieven van de aanvallers zijn nog niet duidelijk. Onbekend is nog steeds wie hun opdrachtgever was. Het onderzoek heeft tot nu toe weinig opgeleverd. Joverlein Moïse, de zoon van de gedode president, zegt dat de familie nog steeds geen eenduidige informatie gekregen over de toedracht. ,,Wat ze ons tot nog toe hebben verteld, is niet de waarheid’’, schreef hij recent op sociale media. ,,Maar we wachten af.’’

Colombiaanse huurlingen werden ingeschakeld via een in Florida gevestigd beveiligingsbedrijf. Diverse verdachten  zijn volgens de Amerikaanse media ex-medewerkers, die in het verleden als informant verbonden waren aan veiligheidsdiensten in de VS zoals antidrugsdienst DEA en de federale politiedienst FBI.  Nu zijn er 44 personen gearresteerd in verband met de moord. Het zijn onder andere 20 Haïtiaanse politieagenten, 18  Colombiaanse ex-militairen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandRechter moordzaak president Haïti treedt terug om onbekende reden