Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

Protest tegen zege Morales in Bolivia

Geplaatst

op

door

De kiescommissie van Bolivia heeft maandag bekendgemaakt dat de zittende president Evo Morales de presidentsverkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Zijn rivaal Carlos Mesa betwist die uitslag en erkent hem niet.

Nadat de kiescommissie zich bijna een geheel dag in stilzwijgen had gehuld, volgde er maandag een tussenstand nadat 95 procent van de stemmen waren geteld. Daarbij had Morales 46,85 procent van de stemmen tegen 37,73 procent voor Mesa. Omdat de president een voorsprong van meer dan 10 procentpunten heeft gehaald is een tweede stemronde in december niet nodig.

We gaan ervan uit dat de burgers dit niet accepteren”, reageerde de oppositieleider boos. Demonstranten raakten buiten het hoofdkantoor van de kiescommissie in hoofdstad La Paz slaags met de politie. Die vuurde traangas af op de actievoerders.

Morales is al drie keer eerder verkozen tot president. In 2006 werd hij de eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

Rusland vier jaar lang uitgesloten van deelname aan Olympische Spelen en WK’s

Geplaatst

op

door

Het Wereldantidopingagentschap (Wada) heeft maandag besloten dat Rusland vier jaar lang niet mag deelnemen aan Olympische Spelen en WK’s. De sanctie volgt nadat recent duidelijk was geworden dat het land dopingdata had gemanipuleerd.

Het uitvoerend comité van Wada nam het besluit nadat het eerder al had vastgesteld dat Moskou lab-resultaten had gemanipuleerd door met bewijsmateriaal te knoeien en resultaten van positieve dopingtesten te wissen. Russische atleten die kunnen bewijzen dat ze schoon zijn, zullen alleen op persoonlijke titel mogen meedoen.

Het Russisch antidopingagentschap (Rusada) heeft nog wel 21 dagen de tijd om in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Naast de Zomerspelen in Tokio wordt Rusland door het besluit ook geweerd van onder meer de Winterspelen van 2022 in Peking en het WK voetbal van 2022 in Qatar. Het twaalfkoppig Uitvoerend Comité van het Wada kwam maandagvoormiddag unaniem tot die beslissing, aldus een woordvoerder.

Lees verder

Buitenland

Bijna 50 miljoen kinderen op de vlucht

Geplaatst

op

door

Bijna 50 miljoen kinderen zijn op de vlucht door oorlog, geweld, armoede of natuurrampen. Nog nooit eerder waren zoveel kinderen op de vlucht. Vooral in het Midden-Oosten is het probleem nijpend; daar zijn zijn 8,8 miljoen kinderen op de vlucht. De meeste vluchtende kinderen komen uit Syrië: 2,5 miljoen, zo meldt kinderrechtenorganisatie UNICEF maandagochtend.

“Waar conflict heerst, zijn kinderen vaak de eerste en de grootste slachtoffers”, zegt Geert Cappelaere, die tien jaar voor UNICEF in het Midden-Oosten werkte en veel oorlogen van dichtbij meemaakte. “Kinderen vinden het lastig om oorlog een plek te geven in hun leefwereld. Ondertussen maken ze ongekende wreedheden mee. Voor volwassenen is het al moeilijk om dat een plek te geven, maar voor kinderen helemaal.”

Negen op de tien gevluchte kinderen wordt op dit moment opgevangen in de regio, zegt de kinderrechtenorganisatie. Vooral Libanon en Jordanië bieden onderdak. In Libanon is meer dan de helft van de Syrische vluchtelingen jonger dan achttien jaar. UNICEF maakt zich grote zorgen om het lot van al deze gezinnen en kinderen. “Zeker met de winter en de vrieskou in aantocht”, zegt Cappelaere. “Als de winter valt in dit soort landen, hebben de kinderen het zwaar. Ze moeten overleven zonder elektriciteit of dichte schoenen om op te lopen.” Hij roept regeringleiders op om het kinderleed te stoppen.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen