dinsdag 16 juli 2024
32 C
Paramaribo
18 C
Amsterdam
0
(0)

Politici op Aruba bezorgd over snelle groei bevolking

lees ook ...

Trump gewond bij moordaanslag tijdens campagnebijeenkomst; d...

De Amerikaanse oud-president en huidige presidentskandidaat Donald Trump is gewond geraakt aan zijn rechteroor bij een moordaanslag tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De FBI heeft bevest...

Bonairedag is bedoeld om de diversiteit aan mensen op het eiland te vieren. Het thema was ‘Samen vormen we een gemeenschap’, maar toch lieten politici in hun toespraken merken, dat zij bezorgd zijn over ‘ongecontroleerde bevolkingsgroei’. Het eiland telt 75 nationaliteiten. De vraag is nu als de diversiteit een verrijking is of een bedreiging voor Bonaire. Eilandraadsleden worden kritisch.

De bewoners van het eiland zijn in de minderheid. Bonairianen maken nu 33 procent uit van de 24.700 inwoners. “Ik voel een diepe pijn in mijn hart als ik zie dat onze natuur en cultuur verloren gaan”, zegt interim-gezaghebber Nolly Oleana in zijn toespraak. Behalve de bevolkingsgroei, moeten ook de normen en waarden van ‘de Bonairiaan’ inboeten, volgens Oleana.

Ook tijdens de verkiezingen van afgelopen maart was integratie een thema. UPB en MPB eisen strengere en rechtvaardige toelatingseisen voor nieuwkomers. Men moet Papiaments spreken om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning.

Interim-gezaghebber Oleana roept op tot het ontwikkelen van een visie over de bevolkingsgroei. “Er zijn meer auto’s, meer ongelukken en meer slachtoffers. Meer mensen en minder betaalbare woningen, meer kinderen en gebrek aan schoolplekken.” De bevolkingsgroei heeft grote gevolgen voor het eiland. Er moet nu controle komen met behoud van natuur, cultuur, rust en veiligheid. Iedere burger moet bijdragen aan een welvarend Bonaire.

“Het moment is gekomen om onze krachten, kennis en vaardigheden te bundelen en een gemeenschappelijk gevoel te creëren. Als wij geen krachtig, menselijk keten creëren, is de kans groot dat wij zelfs de strijd tegen klimaatverandering en de controle over de groei van onze bevolking verliezen,” aldus Oleana.

Bron: Caribisch Netwerk

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandPolitici op Aruba bezorgd over snelle groei bevolking