dinsdag 16 april 2024
31 C
Paramaribo
5.9 C
Amsterdam
4.5
(2)

Poetin rechtvaardigt herstel Russisch rijk

lees ook ...

De Russische president Poetin, heeft gisteren op de staatstelevisie zijn reden gegeven om de twee zelfverklaarde ‘volksrepublieken’ te ondersteunen in Oost-Oekraïne. Hij wil daarmee dat wat is afgesproken tussen de rebellen en Kiev te Minsk in 2015 letterlijk opblazen. Vijf kwartier had Poetin nodig om te praten over de Russische geschiedenis van de Napoleontische oorlog, de Oktoberrevolutie, de Tweede Wereldoorlog, Stalin, tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

Poetin wees erop dat Oekraïne geen historisch recht heeft op een bestaan als onafhankelijk land. Hij vindt dat het land geschapen is door Lenin, één der revolutionaire leiders en eerste leider van de Sovjet-Unie.

Op de door hem gestelde retorische vraag als men wil afkomen van het communistische verleden gaf hij zelf antwoord.”Dat komt ons prima uit. Maar laten we niet halverwege stoppen. Rusland is bereid jullie te laten zien wat breken met het communisme echt inhoudt.”

Hubert Smeets is Ruslandkenner, en hij was “met stomheid geslagen” door de toespraak de Russische president. “Vijf kwartier gaf hij college over de geschiedenis van Rusland van de afgelopen duizend jaar. Al die losse zinnen had hij weleens opgeschreven of gezegd, maar nu voegde hij deze zinnen bij elkaar in een toespraak die niet ging over de toekomst, niet over de invasie die op til is in de Donbas, maar die ging over het verleden. Over een tijd die we al honderd jaar achter ons hebben liggen. Dat verbaasde me enorm. De toespraak ging maar 1 minuut over de maatregelen die hij had genomen.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandPoetin rechtvaardigt herstel Russisch rijk