woensdag 7 juni 2023
24.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
5
(3)

Poetin elimineert Kara-Moersa

lees ook ...

Canada neemt waarschuwing tegen sigaret een stap verder

Canada heeft besloten om het bewustzijn van ‘poison in every puff’ dichter bij de rokers te brengen, en heeft als eerste land ter wereld besloten om losse sigaretten en andere tabaksproducten te voorz...

 Oppostieleider Vladimir Kara-Moerza(41) van Rusland is achter gesloten deuren veroordeeld voor hoogverraad en in diskrediet brengen van het Russisch leger tot 25 jaar gevangenisstraf. De tegenstander van Poetin is de eerste die na de Stalinperiode in Rusland zo’n strenge straf heeft gekregen. Hij moet dat doorbrengen in een streng beveiligde gevangenis.

De aanleiding was dat hij kritiek had op de zogenaamde. “speciale militaire operatie” van Poetin in Oekraïne. Vanaf april 2022 werd hij vastgehouden. Kara-Moerza ontkent alles. “Het huidige klimaat in Rusland lijkt niet zozeer op de jaren 70” – een periode waarin de staat het opnam tegen Sovjet-dissidenten – “als wel op de jaren 30, toen Stalin een reeks showprocessen en zuiveringen van al zijn tegenstanders leidde”, aldus Kara-Moerza. Bij zijn veroordeling waren enkele sympatisanten aanwezig, waaronder de Nederlandse ambassadeur.

Grootouders van Kara-Moerza hebben geleden onder het beleid van Stalin. Zijn familie staat bekend als een dissidentenfamilie. Beide grootvaders van hem werden geëxecuteerd door de autoriteiten. Ook zijn vader, die journalist was vocht tegen vernieling van persvrijheid door Poetin. Hij heeft een Brits en een Russisch paspoort.

Kara-Moerza woont met zijn gezin in de VS, maar kwam naar Rusland om met makkers te staan in de frontlinie, wetende dat hij kon worden opgepakt.

Kara-Moerza is ook slachtoffer van vergiftiging, waardoor hij nu moeite heeft met zijn gezondheid. Een deel van zijn slotverklaring: “Ik weet dat de dag zal komen dat de duisternis over ons land zal verdwijnen. Wanneer zwart weer zwart zal zijn, en wit weer wit. Wanneer oorlog een oorlog zal worden genoemd en diegenen die deze oorlog hebben ontketend als criminelen zullen worden gezien, in plaats van diegenen die hem probeerden te stoppen.”

Bron foto: Raam van Rusland

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandPoetin elimineert Kara-Moersa