donderdag 22 februari 2024
31.6 C
Paramaribo
12.4 C
Amsterdam
0
(0)

Paus krijgt foto van wereldberoemd “Napalmmeisje”

lees ook ...

Steun van Biden en Britse regering voor Rutte’s kandid...

De Amerikaanse president Biden heeft zijn steun uitgesproken voor demissionair premier Rutte als kandidaat voor de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, volgens een hoge Amerikaanse ambtenaar die sp...

De paus mocht  uit handen van fotograaf Nick Ut, de wereldberoemde foto van het Vietnamese ‘napalmmeisje’ in ontvangst nemen. De fotograaf was in gezelschap van het inmiddels 59 jarige Kim Phuc die als negenjarige werd gefotografeerd tijdens de oorlog. Ze mochten beiden een paar minuten in gesprek met de paus, en wilden stilstaan bij de verschrikkelijkheden van oorlogen.

Nick Ut uit Vietnam maakte op 8 juni 1972 de wereldberoemde foto van een toen 9-jarige Kim Phuc. Zij rende van paniek naakt over straat Hierna legde Nick Ut zijn camera weg en bracht het meisje naar het ziekenhuis. Deze handeling heeft haar in leven gehouden. Haar kleren waren van haar lijf gebrand, na een bombardement van Zuid-Vietnam.

Nick Ut won met deze foto in 1973 de World Press Photo en de Pulitzer-prijs. “Een halve eeuw later, als overlevende, mag ik van mezelf zeggen dat we geen oorlog willen, maar vrede. De wereld heeft vrede nodig”, woorden van de volwassen geworden Phuc recentelijk. Ut verduidelijkte  het moment van de foto. “Die ochtend regende het bommen op de stad, iedereen rende weg.”

Ut maakte  foto’s, maar moest ophouden om hulp te bieden. “Toen moest ik ingrijpen. Ik gooide water over Kim. Ik heb zoveel mogelijk kinderen in mijn bus gezet en naar het ziekenhuis gebracht.”

Phuc liep derdegraads brandwonden op haar rug en armen op. Bij aankomst in het ziekenhuis, bracht men haar naar het mortuarium, omdat de doktoren geen herstel van haar verwachtten. Haar moeder wist haar uiteindelijk daaruit te krijgen. Ze moest een jaar in het ziekenhuis blijven. In 1984 werd ze geopereerd in Duitsland. Toch heeft ze nog altijd gezondheidsproblemen, en moet zij regelmatig een laserbehandeling ondergaan om de pijn te verzachten.

Zij wist uit haar land te gaan, en woont nu in Canada, na asiel te hebben gekregen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandPaus krijgt foto van wereldberoemd "Napalmmeisje"