dinsdag 27 februari 2024
32 C
Paramaribo
6.6 C
Amsterdam
0
(0)

Paus Franciscus doorbreekt taboes: inzegenen van LGBTQ+-koppels goedgekeurd

lees ook ...

NS vermindert dienstregeling tussen Breda en Amsterdam

De NS heeft besloten om toch met minder treinen te rijden op het hogesnelheidslijntraject tussen Breda en Amsterdam, ondanks eerdere toezeggingen van staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) dat dit ...

Paus Franciscus heeft officieel groen licht gegeven aan rooms-katholieke priesters om koppels van hetzelfde geslacht te zegenen, meldt CNN. Deze bevoegdheid markeert een aanzienlijke verandering in de benadering van de kerk ten opzichte van LGBTQ+-personen.

Niettemin zijn aan de goedkeuring van Franciscus enkele voorwaarden verbonden. De zegeningen mogen alleen plaatsvinden buiten reguliere kerkelijke rituelen of liturgieën. Daarnaast is het niet toegestaan om ze gelijktijdig te laten plaatsvinden met een burgerlijke verbintenis, zoals vermeld in een door de paus goedgekeurd document van het Vaticaan.

De inspanningen van de paus om de benadering van de kerk ten aanzien van LGBTQ-katholieken te veranderen, werden ingezet in 2013. Toen hem destijds door een verslaggever werd gevraagd naar homoseksuele geestelijken, reageerde hij met de woorden: “Wie ben ik om te oordelen?” Hiermee benadrukte hij dat het zijn inziens geen misdaad is om homoseksueel te zijn.

Niettemin is zijn openheid jegens LGBTQ+-katholieken herhaaldelijk bekritiseerd door een kleine maar luidruchtige minderheid binnen de kerk. Deze recente stap met betrekking tot zegeningen zal ongetwijfeld op weerstand stuiten binnen deze kringen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandPaus Franciscus doorbreekt taboes: inzegenen van LGBTQ+-koppels goedgekeurd