Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

PAHO waarschuwt voor bloedtekorten tijdens COVID-19-pandemie

Geplaatst

op

Paho3810 450x303

De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft gisteren gewaarschuwd dat landen in Amerika met een mogelijk tekort aan bloed voor transfusies te maken hebben als gevolg van een aanzienlijke vermindering van vrijwillige bloeddonaties in deze tijd van de COVID -19 pandemie. Landen in Amerika moeten zorgen voor continuïteit van donaties en veiligheid voor donateurs.

Volgens de meest recente beschikbare gegevens werden in 2017 meer dan 10,5 miljoen bloedeenheden verzameld via 1.800 bloeddonatiecentra in 37 landen en gebieden van de Amerikas. Gezien de huidige pandemie lopen gezondheidsdiensten nu het risico van een tekort aan beschikbaarheid.

“We zijn bezorgd, dat de reserves van de bloedbanken opraken, omdat dit het leven van veel mensen die transfusies nodig hebben in gevaar brengt,” zegt PAHO-directeur Carissa Etienne. Mensen met kanker en leukemie, mensen die transplantatiediensten nodig hebben en vrouwen die postpartum bloeden, behoren tot degenen die dagelijks in ziekenhuizen aankomen die transfusies nodig hebben. Bovendien hebben hulpdiensten continu bloed nodig om te kunnen reageren op traumagevallen als gevolg van verkeersongevallen en ander letsel.

Etienne riep de regeringen op om de bloedtoevoer op peil te houden, ook al werken ze om de verspreiding van COVID-19 te verminderen. Dit betekent ervoor zorgen dat vrijwillige bloeddonoren veilig bloed, bloedplaatjes en plasma kunnen blijven doneren.

Behoefte

‘De behoefte aan bloed wordt kritiek,’ zegt Etienne. “Gezondheidsdiensten moeten afstemmen met donoren om afspraken te maken voor bloeddonatie, hetzij binnen een gezondheidsinstelling, hetzij via mobiele inzamelingssystemen en gezondheidsdiensten.”

Het risico op overdracht van het nieuw coronavirus door transfusie van bloed en bloedcomponenten is waarschijnlijk minimaal. Ademhalingsvirussen zijn nooit gemeld via bloed of bloedbestanddelen en tot op heden zijn er geen meldingen geweest van een COVID-19-infectie bij bloedontvangers.

“Het stoppen van donaties is op dit moment geen acceptabele actie. We moeten manieren vinden om ervoor te zorgen dat bloeddonaties ononderbroken doorgaan en veilig zijn voor zowel de donor als de ontvanger, ”zei Etienne.

Oproep ziekenhuizen

Ze riep ziekenhuizen en bloedbanken op om voorzorgsmaatregelen te nemen om elk risico te minimaliseren en COVID-19-infectie te voorkomen. Dit omvat het handhaven van fysieke afstand en het implementeren van adequate bioveiligheidspraktijken om hun personeel en donoren te beschermen.

Etienne drong er bij de landen op aan, om afsprakensystemen te implementeren, de donoruren te verlengen, mobiele inzamelingssystemen te gebruiken, de urgente bloedleveranties te monitoren en electieve operaties opnieuw in te plannen.

Ze riep ook op om te zorgen voor de beschikbaarheid van essentiële benodigdheden voor bloedafname, inclusief persoonlijke beschermingsmiddelen voor gezondheidspersoneel, en drong er bij gezondheidsfunctionarissen op aan het publiek te informeren over wie kan doneren in het kader van de pandemie en welke maatregelen ze moeten nemen om veilige donatie te garanderen.

Wie kan bloed geven tijdens COVID-19?
• Gezonde mensen zonder griepachtige symptomen en die geen contact hebben gehad met een bevestigd geval van COVID-19.
• Mensen die ziek zijn geweest, gereisd of contact hebben gehad met een COVID-19-zaak, kunnen een maand na de reis, contact of volledig herstel doneren.

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Buitenland

15 augustus: VS en China bespreken handelsakkoord

Geplaatst

op

763

Op het hoogste niveau zullen de Verenigde Staten en China de handelsbetrekkingen tussen beide landen bespreken. De twee landen zullen nagaan als het handelsakkoord dat in januari van dit jaar is gesloten daadwerkelijk volgens afspraak is gegaan.

Eerder dit jaar zijn de spanningen tussen China en de VS sterk opgelopen vanwege zaken die niet zijn nagekomen. In onze eerdere berichtgeving heeft Culturu.com aangegeven dat de Amerikaanse president Donald Trump een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong had veroordeeld. Momenteel is er weer geruzie over de socialmedia- app Tik Tok. Ook deze app moet volgens Trump snel worden verkocht, anders wordt het media kanaal verboden in het land legt Trum uit.- Culturu.com

Lees verder

Buitenland

Zeker 135 doden en 5.000 gewonden na zware explosie in Beiroet

Geplaatst

op

Beiroet Explosie

Een brand in de haven van Beiroet werd gevolgd door een zware explosie en schokgolf. De schade is enorm. Er is sprake van 5.000 gewonden en minstens 135 doden. De autoriteiten verwachten dat het dodental verder zal stijgen. Er worden nog altijd tientallen mensen vermist. Een onbekend aantal slachtoffers is door de schokgolf in zee beland.

Reddingswerkers zijn onder meer in het puin op zoek naar slachtoffers. Libanon wordt hierbij geholpen door andere landen. Zo stuurt Nederland bijvoorbeeld 63 specialisten en acht speurhonden naar Beiroet. Dit zijn vier reddingsteams.

Ook diverse hulporganisaties zijn ter plaatse. Het Rode Kruis zet onder meer mortuaria op omdat ziekenhuizen overbelast zijn. De organisatie heeft verder ook ambulances, verpleegkundigen en medicijnen gestuurd. De explosie zou veroorzaakt zijn door 2.750 ton ammoniumnitraat die in een pakhuis lag opgeslagen.

Kwart miljoen mensen dakloos

De explosie van gisteren veroorzaakte een enorme ravage. Meerdere gebouwen zijn volledig verwoest. Volgens de gouverneur van Beiroet, Marwan Abboud, zijn ongeveer een kwart miljoen mensen dakloos geworden.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen