Suriname ALTIJD Dichtbij

Buitenland

PAHO waarschuwt voor bloedtekorten tijdens COVID-19-pandemie

Geplaatst

op

Paho3810 450x303

De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft gisteren gewaarschuwd dat landen in Amerika met een mogelijk tekort aan bloed voor transfusies te maken hebben als gevolg van een aanzienlijke vermindering van vrijwillige bloeddonaties in deze tijd van de COVID -19 pandemie. Landen in Amerika moeten zorgen voor continuïteit van donaties en veiligheid voor donateurs.

Volgens de meest recente beschikbare gegevens werden in 2017 meer dan 10,5 miljoen bloedeenheden verzameld via 1.800 bloeddonatiecentra in 37 landen en gebieden van de Amerikas. Gezien de huidige pandemie lopen gezondheidsdiensten nu het risico van een tekort aan beschikbaarheid.

“We zijn bezorgd, dat de reserves van de bloedbanken opraken, omdat dit het leven van veel mensen die transfusies nodig hebben in gevaar brengt,” zegt PAHO-directeur Carissa Etienne. Mensen met kanker en leukemie, mensen die transplantatiediensten nodig hebben en vrouwen die postpartum bloeden, behoren tot degenen die dagelijks in ziekenhuizen aankomen die transfusies nodig hebben. Bovendien hebben hulpdiensten continu bloed nodig om te kunnen reageren op traumagevallen als gevolg van verkeersongevallen en ander letsel.

Etienne riep de regeringen op om de bloedtoevoer op peil te houden, ook al werken ze om de verspreiding van COVID-19 te verminderen. Dit betekent ervoor zorgen dat vrijwillige bloeddonoren veilig bloed, bloedplaatjes en plasma kunnen blijven doneren.

Behoefte

‘De behoefte aan bloed wordt kritiek,’ zegt Etienne. “Gezondheidsdiensten moeten afstemmen met donoren om afspraken te maken voor bloeddonatie, hetzij binnen een gezondheidsinstelling, hetzij via mobiele inzamelingssystemen en gezondheidsdiensten.”

Het risico op overdracht van het nieuw coronavirus door transfusie van bloed en bloedcomponenten is waarschijnlijk minimaal. Ademhalingsvirussen zijn nooit gemeld via bloed of bloedbestanddelen en tot op heden zijn er geen meldingen geweest van een COVID-19-infectie bij bloedontvangers.

“Het stoppen van donaties is op dit moment geen acceptabele actie. We moeten manieren vinden om ervoor te zorgen dat bloeddonaties ononderbroken doorgaan en veilig zijn voor zowel de donor als de ontvanger, ”zei Etienne.

Oproep ziekenhuizen

Ze riep ziekenhuizen en bloedbanken op om voorzorgsmaatregelen te nemen om elk risico te minimaliseren en COVID-19-infectie te voorkomen. Dit omvat het handhaven van fysieke afstand en het implementeren van adequate bioveiligheidspraktijken om hun personeel en donoren te beschermen.

Etienne drong er bij de landen op aan, om afsprakensystemen te implementeren, de donoruren te verlengen, mobiele inzamelingssystemen te gebruiken, de urgente bloedleveranties te monitoren en electieve operaties opnieuw in te plannen.

Ze riep ook op om te zorgen voor de beschikbaarheid van essentiële benodigdheden voor bloedafname, inclusief persoonlijke beschermingsmiddelen voor gezondheidspersoneel, en drong er bij gezondheidsfunctionarissen op aan het publiek te informeren over wie kan doneren in het kader van de pandemie en welke maatregelen ze moeten nemen om veilige donatie te garanderen.

Wie kan bloed geven tijdens COVID-19?
• Gezonde mensen zonder griepachtige symptomen en die geen contact hebben gehad met een bevestigd geval van COVID-19.
• Mensen die ziek zijn geweest, gereisd of contact hebben gehad met een COVID-19-zaak, kunnen een maand na de reis, contact of volledig herstel doneren.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Buitenland

RIVM: 16 nieuwe patiënten opgenomen vanwege COVID-19

Geplaatst

op

Web 1510binrivm2jpg

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er 16 nieuwe gevallen opgenomen vanwege het coronavirus. Deze nieuwe gevallen doen het aantal stijgen naar 11.713 gevallen. In de afgelopen periode zijn er zeker 32 sterfgevallen gemeld.

In deze week zijn er zeker 23 sterfgevallen gemeld. Ook in de afgelopen maanden zijn er sterfgevallen aangegeven. Het sterftecijfer en nieuwe besmettingen daalt wel drastisch. Volgens het RIVM heeft deze afname te maken met de maatregelen die genomen zijn door het kabinet.- Culturu.com

Foto bron: NRC

Lees verder

Buitenland

Veertienjarig Iraans meisje door vader onthoofd; zware straf wacht dader

Geplaatst

op

President Hassan Rouhani Van Itan. Foto Bbc

In Iran is er woede ontstaan nadat een vader zijn veertienjarige dochter uit eerwraak heeft vermoord. De Iraanse regering heeft daarom beloofd te zullen werken aan strengere wetgeving om vrouwen te beschermen tegen geweld.

De veertienjarige Romina Ashrafi liep eerder deze maand weg van huis in het dorpje Talesh, op zo’n 400 kilometer van de hoofdstad Teheran, om bij haar vriend te kunnen zijn. Ze wilde met hem trouwen. Echter werd dit door haar familie afgekeurd. Toen de politie haar eenmaal vond, liet Ashrafi weten bang te zijn voor de onaangename maatregelen van haar familie. De familie zou haar volgens de autoriteiten vergeven, waardoor de politie haar naar huis terugbracht. Echter werd de tiener volgens lokale media op 21 mei door haar vader onthoofd toen ze sliep. De man die pas later zijn daden heeft bekend tegenover de politie is nu achter slot en grendel gezet.

De moord van het meisje stond gisteren op verschillende voorpagina’s van kranten in Iran en leidde tot veel ophef op sociale media. Veel Iraniërs zien de dood  van de tiener als een bevestiging van het gebrek aan wetgeving om vrouwen en meisjes te beschermen. De hashtag met Ashrafi’s naam was trending op sociale media en het bericht over haar dood werd ruim vijftigduizend keer gedeeld.

Gebrek wetgeving

In het islamitische land krijgen daders van eerwraak vaak een mildere straf. Zo wordt daders van eerwraak meestal een celstraf tussen de drie en tien jaar opgelegd, terwijl voor moord veroordeelde daders vaak de doodstraf wacht. Vooralsnog is niet bekend hoe vaak er eerwraak plaatsvindt in Iran.

President Hassan Rouhani heeft gezegd dat er nieuwe wetgeving komt om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Hij heeft zijn regering de opdracht gegeven om op kort termijn met voorstellen hierover te  komen. Volgens de Iraanse onderminister van Justitie Mahmoud Abassi moet de dader zwaar worden gestraft.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen