zondag 19 mei 2024
26.6 C
Paramaribo
18.1 C
Amsterdam
0
(0)

Oproep Rusland aan Oekraïense militairen wapens neer te leggen afgewezen

lees ook ...

De Russische oproep aan Oekraïense militairen om in Marioepol hun wapens neer te leggen, is afgewezen door de regering. “Er zal geen capitulatie zijn, wapens zullen niet neergelegd worden”, zei vicepremier Irina Veresjtsjoek nogmaals met nadruk. Veresjtsjoek wil dat het Russische leger een humanitaire corridor opent naar de havenstad aan de Zee van Azov.

Het plan van Rusland was dat alle gewapende eenheden van Oekraïne “zonder wapens en munitie langs de met Oekraïne overeengekomen route” moesten vertrekken. Het land eiste dat Oekraïne voor 03.00 uur vannacht formeel schriftelijk antwoord moest geven. De Russen menen te staan tegenover “nationalisten” en geen militairen, waardoor zich “een verschrikkelijke humanitaire ramp” voltrekt in Marioepol, omdat zij doorvechten tot de dood, en terreurdaden plegen in de wijken, die zij nog in handen hebben.

In en rond Marioepol is onder meer het Azov-bataljon actief bij de strijd tegen de Russen. Zij maken deel uit van de Nationale Garde en zijn volgens Poetin hét voorbeeld van hoe extreemrechts dominant is in Oekraïne.

Gisteren was er een humanitaire corridor vanuit Marioepol naar Zaporizja. De Oekraïense autoriteiten zeggen dat bijna 4000 mensen geëvacueerd zijn via deze route. Het plan is om vandaag vijftig evacuatiebussen naar Marioepol te sturen.

Het hoofdstad Kiev werd gisteravond laat weer opgeschrikt door explosies. “Volgens de informatie die we nu hebben zijn meerdere huizen en een van de winkelcentra geraakt”, aldus burgemeester Klitsjko op zijn Telegram-kanaal. Brandweerlieden proberen met man en macht  de brand in het winkelcentrum te blussen.

Onderhandelaars uit beide landen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe onderhandelingsronde vandaag via een videoverbinding. Men wil in de ochtend elkaar ontmoeten, volgens de Oekraïense presidentieel adviseur Mychajlo Podoljak.

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp uit Moskou hebben Oekraïners  slechte herinneringen aan ultimatums van Rusland in situaties zoals deze. Acht jaar geleden in het stadje Ilovajsk in Oost-Oekraïne bleken de Russen niet betrouwbaar. Oekraïense troepen die omsingeld waren kregen zogenaamd de gelegenheid om te vertrekken via een corridor. Die colonne is echter beschoten en er vielen veel doden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandOproep Rusland aan Oekraïense militairen wapens neer te leggen afgewezen