zaterdag 30 september 2023
33.9 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
0
(0)

Opkomende economieën willen BRICS-land worden

lees ook ...

Cuba proposes to fill Jamaica’s teaching shortage

As Jamaica's educational system is being shaken by resignations, Cuba is proposing to send teachers there. This semester, over 1,000 teachers have left the system in search of higher-paying positions ...

BRICS is een samenwerking tussen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. NOS schrijft dat deze landen nog geen formeel handelsblok vormen, maar dat het wel te verwachten is, dat zij binnen niet al te lange tijd een alternatief zullen vormen voor de G7 landen. Landen hebben verzoeken lopen om deel te worden van BRICS.  Economieën van de BRICS- landen groeien heel snel. Deze landen weten hun verschillen te overbruggen en samen te werken.

De grootste economieën hebben 10 jaar hun eigen Wereldbank. Toch zijn het de BRICS-landen, die al 20 jaar de snelst groeiende economieën hebben. Het lijkt erop dat dit de komende jaren zal worden voortgezet. De wereldeconomie moet steeds meer rekening met hen houden. China is bezig groter te worden dan Amerika. Verwacht wordt dat China in 2050 de internationale economie voldoende zal domineren. Argentinië, Saudi-Arabië, Iran en Indonesië en anderen willen graag horen bij de BRICS-landen.  Sommige van deze landen worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen door de VN.

Toch proberen de BRICS-landen te blijven communiceren met de G7, zodat niet twee blokken tegenover elkaar komen te staan. Nu is dat een uitdaging, omdat Rusland deel uitmaakt van de BRICS. Poetin gaat niet naar de BRICS-top in Afrika, omdat er een arrestatiebevel bestaat tegen hem, uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof. In augustus zal de BRICS-top bij elkaar komen in het voorzittend land Zuid-Afrika om de nieuwe aanmeldingen te bespreken. Ze denken zelfs aan een eigen munteenheid, om de kracht van de Amerikaanse dollar te verminderen.

“Er komt een generatie aan die moet leven en werken in een wereld die niet meer gedomineerd wordt door het Westen, en dat vinden we eng”, is de angst van Haico Ebbers, hoogleraar internationale economie aan de Nyenrode Business Universiteit.

Deze landen hebben een gedeelde frustratie ten aanzien van de hoge drempel van de westerse Wereldbank volgens deskundigen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is een zusterorganisatie van de Wereldbank. Een eis van dit orgaan is dat de macht van de staat afneemt, mensenrechten toenemen en bedrijven meer terrein krijgen, maar ook regels toepassen, zoals drastische bezuinigingen die onrust creëren in vooral ontwikkelingslanden.

“Maar economische rechten zijn ook mensenrechten”, geeft Ebbers toe, “en als ik met mijn Chinese collega’s praat betekent dat nu eerst riolering en een dak boven je hoofd krijgen, uit de armoede geraken. Het Westen gaat ervan uit dat een democratisch proces altijd het startpunt moet zijn, terwijl dat stap voor stap kan komen, kijk maar naar Zuid-Korea.”

Bron Foto: NOS

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandOpkomende economieën willen BRICS-land worden