maandag 26 februari 2024
33 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
0
(0)

Onzekerheid in Chili: kiezers beoordelen nieuwe grondwetsopties

lees ook ...

Steun van Biden en Britse regering voor Rutte’s kandid...

De Amerikaanse president Biden heeft zijn steun uitgesproken voor demissionair premier Rutte als kandidaat voor de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, volgens een hoge Amerikaanse ambtenaar die sp...

In Chili is de stemming gestart over een mogelijke nieuwe grondwet, waarbij kiezers moeten aangeven of ze de huidige grondwet, die dateert uit de tijd van dictator Augusto Pinochet, willen vervangen. De stembureaus sluiten om 22.00 uur Nederlandse tijd, en de resultaten worden enkele uren later verwacht. Het streven naar een nieuwe grondwet in Chili is al langer aan de gang, en dit was een van de eisen van de betogers die in 2019 massaal protesteerden tegen sociale ongelijkheid in het Zuid-Amerikaanse land.

Vorig jaar sprak een meerderheid van de kiezers zich uit tegen de invoering van een als zeer progressief beschouwde grondwet. Nu krijgen ongeveer 15 miljoen stemgerechtigden de kans om te stemmen over een tekst die juist als opmerkelijk conservatief wordt beschouwd.

Het is onzeker of deze nieuwe versie de goedkeuring van de kiezers zal krijgen. Peilingen wijzen al maanden uit dat de kans groot is dat deze tekst ook zal worden afgewezen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandOnzekerheid in Chili: kiezers beoordelen nieuwe grondwetsopties