Het Verenigd Koninkrijk kon coronamaatregelen loslaten, omdat er veel vooruitgang werd geboekt in de bestrijding van het covid-19-virus. Echter deed de omicronvariant zijn intrede en veranderde heel gauw de situatie, omdat het in sneltempo besmet. De boostercampagne moest daarom worden versneld om de situatie het hoofd te bieden. Nu zijn er al 25 miljoen hiermee geprikt. Dagelijks worden er 700.000 Britten vanaf 18 jaar toegevoegd. Hiermee staan de Britten aan de top van Europa.
De besmettingscijfers stijgen in korte tijd enorm. Op woensdag waren er 78.000 positieve testen. Donderdag steeg dat naar ruim 88.000, om daarna 93.000 te bereiken op Vrijdag. Het is verder blijven stijgen. De Britse gezondheidsautoriteiten verwachten een , “duizelingwekkende” stijging in de komende dagen.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de omicronvariant nu voor een kwart van het aantal nieuwe besmettingen verantwoordelijk is. Het aantal omicronbesmettingen verdubbelt elke twee tot drie dagen. Dit verhoogd de druk in de ziekenhuizen, toch is het minder dan aan het begin van dit jaar. De laatste maanden worden per dag ongeveer 800 tot 1.000 coronapatiënten opgenomen. In januari was dat rond de 4.000 coronapatiënten per dag.
“Zelfs als de omicronvariant minder ziekmakend is, zullen op korte termijn meer mensen in het ziekenhuis terechtkomen, omdat er simpelweg meer mensen besmet raken”, aldus Chris Witty, de medische adviseur van de Britse overheid.
Minister van Volksgezondheid Sajid Javid wil sneller werken, omdat er “geen tijd te verliezen is in de race tussen het virus en de vaccins”. Boosterprikken vindt hij “absoluut essentieel om onze afweer te versterken” en de tempo van de campagne “een bewijs van het enthousiasme van de mensen in het hele land om zich nu te laten vaccineren”.
Om de snelheid op te voeren zijn er in het hele land extra vaccinatielocaties geopend. Het Britse leger heeft 750 militairen ingezet om te helpen met het uitdelen van de vaccins, naast tienduizenden vrijwilligers die zich hebben aangemeld om te helpen
De versnelde boostercampagne moet de belofte van premier Boris Johnson helpen inlossen, dat Kerst dit jaar “beter wordt dan vorig jaar”. Regels moesten vorige week wel worden aangescherpt. Britten werden verzocht om weer zoveel mogelijk thuis te werken. De mondkapjesplicht is uitgebreid en voor meer locaties is nu een coronapas vereist. Reisbeperkingen zijn van de baan, omdat die niet erg effectief meer zijn bij het afremmen van de verspreiding.
Vanuit de medische wereld en het parlement groeit de druk op de regering om alsnog strengere regels in te voeren, met name om het aantal contacten terug te brengen. In de tussentijd worden Britten gevraagd om Kerstmis zoveel mogelijk met het eigen huishouden te vieren.