zaterdag 1 oktober 2022
32.2 C
Paramaribo
13.7 C
Amsterdam
0
(0)

Oekraïne wil binnen 48 uur overleg over Russische troepen dichtbij grens

lees ook ...

Ex-leerling school in Moscow schoot pupillen en leerkrachten...

Een gewapende  ex-leerling in Rusland schoot vandaag 15 mensen dood. Hij vermoorde  leerkrachten en kinderen, en liet ook 24 gewonden achter, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. De man was geheel ...

Zondag heeft Oekraïne bekendgemaakt, dat het overleg wenst binnen 48 uur met Rusland en de leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) over de Russische troepenopbouw dichtbij de grens en binnen de geannexeerde Krim. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zegt dat Moskou nog altijd geen reactie heeft gegeven op de oproep die Kiev vrijdag deed om de recente Russische militaire activiteiten langs de grens met Oekraïne te verklaren.

Oekraïne deed tot dit met een beroep op het Weense Document, de slotverklaring van de OSCE-conferentie van 2011 in Wenen over mensenrechten, militaire veiligheid en economische samenwerking. Dit document is zowel door Rusland als Oekraïne  ondertekend, en zelfs door nagenoeg alle Europese landen, enkele Centraal-Aziatische landen, de Verenigde Staten en Canada.

“Daarom zetten we de volgende stap. We vragen om een ​​ontmoeting met Rusland en alle deelnemende staten om binnen 48 uur de (militaire) versterking en herschikking ervan langs onze grens en in de bezette Krim te bespreken”, aldus Kuleba via Twitter.

Ondanks de hoogopgelopen spanningen heeft Oekraïne zondag beloofd het luchtruim open te houden.  Wel worden luchtvaartmaatschappijen voorgehouden om van maandag tot zaterdag bepaalde zones boven de Zwarte Zee te mijden, omdat er een oefening is van de Russische marine.

Het land heeft ongeveer 522 miljoen euro vrijgemaakt om de vluchten te garanderen. Dat geld heeft premier Denys Shmyhal toegewezen “om de vliegveiligheid in Oekraïne te waarborgen voor verzekerings– en leasemaatschappijen”.

KLM stopte zaterdag als eerste grote luchtvaartmaatschappij met vluchten op Oekraïne, nadat Den Haag een negatief reisadvies had gegeven. Het Duitse Lufthansa overweegt nog als het nodig is het verkeer naar Oekraïne te onderbreken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandOekraïne wil binnen 48 uur overleg over Russische troepen dichtbij grens