woensdag 17 juli 2024
32 C
Paramaribo
18.3 C
Amsterdam
0
(0)

Oekraïne wil binnen 48 uur overleg over Russische troepen dichtbij grens

lees ook ...

Trump gewond bij moordaanslag tijdens campagnebijeenkomst; d...

De Amerikaanse oud-president en huidige presidentskandidaat Donald Trump is gewond geraakt aan zijn rechteroor bij een moordaanslag tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. De FBI heeft bevest...

Zondag heeft Oekraïne bekendgemaakt, dat het overleg wenst binnen 48 uur met Rusland en de leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE) over de Russische troepenopbouw dichtbij de grens en binnen de geannexeerde Krim. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zegt dat Moskou nog altijd geen reactie heeft gegeven op de oproep die Kiev vrijdag deed om de recente Russische militaire activiteiten langs de grens met Oekraïne te verklaren.

Oekraïne deed tot dit met een beroep op het Weense Document, de slotverklaring van de OSCE-conferentie van 2011 in Wenen over mensenrechten, militaire veiligheid en economische samenwerking. Dit document is zowel door Rusland als Oekraïne  ondertekend, en zelfs door nagenoeg alle Europese landen, enkele Centraal-Aziatische landen, de Verenigde Staten en Canada.

“Daarom zetten we de volgende stap. We vragen om een ​​ontmoeting met Rusland en alle deelnemende staten om binnen 48 uur de (militaire) versterking en herschikking ervan langs onze grens en in de bezette Krim te bespreken”, aldus Kuleba via Twitter.

Ondanks de hoogopgelopen spanningen heeft Oekraïne zondag beloofd het luchtruim open te houden.  Wel worden luchtvaartmaatschappijen voorgehouden om van maandag tot zaterdag bepaalde zones boven de Zwarte Zee te mijden, omdat er een oefening is van de Russische marine.

Het land heeft ongeveer 522 miljoen euro vrijgemaakt om de vluchten te garanderen. Dat geld heeft premier Denys Shmyhal toegewezen “om de vliegveiligheid in Oekraïne te waarborgen voor verzekerings– en leasemaatschappijen”.

KLM stopte zaterdag als eerste grote luchtvaartmaatschappij met vluchten op Oekraïne, nadat Den Haag een negatief reisadvies had gegeven. Het Duitse Lufthansa overweegt nog als het nodig is het verkeer naar Oekraïne te onderbreken.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandOekraïne wil binnen 48 uur overleg over Russische troepen dichtbij grens