woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
4
(1)

Noodtoestand uitgeroepen in Zuid-Afrika

lees ook ...

Pensioenprotesten stellen bezoek koning Charles aan Frankrij...

Koning Charles van Engeland heeft in overleg met de Franse president Emmanuel Macron zijn eerste driedaags staatsbezoek als koning aan Frankrijk uitgesteld. Na het doordrukken van de verhoogde  pensio...

Electriciteitvoorziening in Zuid-Afrika is een ramp. Er is sprake van een aanhoudende crises, en president Ramaphosa noemde het “een existentiële bedreiging voor onze economie en ons sociaal stelsel.” Ramaphosa heeft de noodtoestand uitgeroepen. Zuid-Afrikaanse electriciteitsvoorziening is afhankelijk van uit de tijd geraakte kolencentrales, die niet meer voldoen, met als gevolg regelmatige storingen.

De stroomtekorten in het land duren al jaren. Het jaar 2022 heeft 200 dagen stroomuitval gekend. Ook dit jaar is er nog geen 24 uur lang electriciteit geweest.

’‘Buitengewone maatregelen” van Ramaphosa om deze problemen aan te pakken  houden onder andere in, dat bedrijven meer dieselgeneratoren en zonnepanelen moeten gebruiken, en dat ziekenhuizen niet meer van het stroomnet gehaald mogen worden. De noodtoestand schept mogelijkheden voor de regering om sneller en makkelijker maatregelen nemen. In 2022 hielp dat met het bieden van noodhulp voor overstromingen.

Corrupte politici geven het geld bestemd voor het stroomnetwerk meestal een eigen bestemming. Zuid-Afrikanen ontberen al jaren electriciteit, een deel van de dag. Eerdere plannen van de president om het netwerk te moderniseren, zijn op niets uitgelopen.

Bron foto: Het Parool

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandNoodtoestand uitgeroepen in Zuid-Afrika