vrijdag 19 april 2024
24.2 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
4
(1)

Noodtoestand uitgeroepen in Zuid-Afrika

lees ook ...

Electriciteitvoorziening in Zuid-Afrika is een ramp. Er is sprake van een aanhoudende crises, en president Ramaphosa noemde het “een existentiële bedreiging voor onze economie en ons sociaal stelsel.” Ramaphosa heeft de noodtoestand uitgeroepen. Zuid-Afrikaanse electriciteitsvoorziening is afhankelijk van uit de tijd geraakte kolencentrales, die niet meer voldoen, met als gevolg regelmatige storingen.

De stroomtekorten in het land duren al jaren. Het jaar 2022 heeft 200 dagen stroomuitval gekend. Ook dit jaar is er nog geen 24 uur lang electriciteit geweest.

’‘Buitengewone maatregelen” van Ramaphosa om deze problemen aan te pakken  houden onder andere in, dat bedrijven meer dieselgeneratoren en zonnepanelen moeten gebruiken, en dat ziekenhuizen niet meer van het stroomnet gehaald mogen worden. De noodtoestand schept mogelijkheden voor de regering om sneller en makkelijker maatregelen nemen. In 2022 hielp dat met het bieden van noodhulp voor overstromingen.

Corrupte politici geven het geld bestemd voor het stroomnetwerk meestal een eigen bestemming. Zuid-Afrikanen ontberen al jaren electriciteit, een deel van de dag. Eerdere plannen van de president om het netwerk te moderniseren, zijn op niets uitgelopen.

Bron foto: Het Parool

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandNoodtoestand uitgeroepen in Zuid-Afrika