woensdag 21 februari 2024
23 C
Paramaribo
9.2 C
Amsterdam
0
(0)

Noodtoestand in Kenia na dodelijke overstromingen en langdurige droogte

lees ook ...

Na een periode van extreme droogte zijn in Kenia minstens zeventig mensen omgekomen als gevolg van overstromingen. President William Ruto heeft de situatie als een noodsituatie bestempeld, die naar verwachting nog verder zal verslechteren door aanhoudende regenval. In het zwaar getroffen noorden van Kenia hebben bijna 40.000 huishoudens hun woningen moeten verlaten. Veel mensen in de regio verkeren momenteel in een noodsituatie zonder toegang tot voedsel, medicijnen en brandstof als gevolg van de vernietiging van meerdere wegen door overstromingen.

Zowel Kenia als de buurlanden Somalië en Ethiopië hebben te maken gehad met een ongekend droge periode, die wordt beschouwd als de ergste droogte in ruim veertig jaar. Dit heeft geleid tot verminderde opname van regenwater door de grond, wat heeft bijgedragen aan de overstromingen.

Het weerfenomeen El Niño, dat gepaard gaat met opwarming van bepaalde delen van de Stille Oceaan, draagt hoogstwaarschijnlijk ook bij aan de extreme weersomstandigheden.

Opmerkelijk is dat president Ruto vorige maand nog verklaarde dat het land zich geen zorgen hoefde te maken over regen als gevolg van El Niño. Hij stelde destijds dat er wel regen zou vallen, maar dat deze “niet destructief” zou zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Buitenland nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandNoodtoestand in Kenia na dodelijke overstromingen en langdurige droogte